Infofinanciar > Lumea la zi > Candidat la Casa Albă: războiul din Ucraina, „dispută teritorială”? Cine calcă pe urmele lui Trump
Lumea la zi

Candidat la Casa Albă: războiul din Ucraina, „dispută teritorială”? Cine calcă pe urmele lui Trump

ucraina sua, sursa foto dreamstime
Credit imagine: dreamstime.com

Ucraina l-a invitat pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, să o viziteze, după ce republicanul a respins invazia rusă ca pe o „dispută teritorială”.

Domnul DeSantis este foarte așteptat să candideze la președinție în 2024 și a făcut remarcile sale ca răspuns la întrebările trimise unor posibili candidați republicani.

Fostul congresman a declarat că sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina nu se numără printre „interesele naționale vitale” ale țării. Comentariul a semnalat că, probabil, el va reduce ajutorul dacă va deveni președinte.

Această declarație îl apropie pe DeSantis de fostul președinte, Donald Trump, principalul candidat la nominalizarea republicană. Acesta s-a opus sprijinului SUA pentru Kiev și a criticat modul în care administrația Biden a gestionat războiul.

Comentariile lor arată diviziunea din cadrul Partidului Republican între izolaționiștii care sunt sceptici cu privire la furnizarea de ajutor militar și politica partidului establishment de susținere a Kievului.

În răspunsul său la un chestionar al prezentatorului Tucker Carlson de la Fox News, DeSantis a spus „În timp ce SUA are multe interese naționale vitale… a se încurca și mai mult într-o dispută teritorială între Ucraina și Rusia nu este unul dintre ele”.

Îl va contesta DeSantis pe Donald Trump?

Bărbatul de 44 de ani nu și-a anunțat oficial intenția de a-l contesta pe Trump pentru nominalizarea republicană, dar a făcut toți pașii necesari care sugerează că va face acest lucru.

Când i s-a adresat aceeași întrebare cu privire la faptul că sprijinul SUA pentru Kiev este vital pentru Washington, dl Trump a răspuns: „Nu, este pentru Europa. Dar nu și pentru Statele Unite”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a criticat comentariile dlui DeSantis și a transmis marți pe Twitter invitația sa către guvernatorul republican.

„Suntem siguri că, în calitate de fost ofițer militar detașat într-o zonă de luptă, guvernatorul Ron DeSantis cunoaște diferența dintre o dispută și război. Îl invităm să viziteze Ucraina pentru a înțelege mai bine invazia la scară largă a Rusiei și amenințările pe care le reprezintă pentru interesele SUA”, a declarat Nikolenko, conform unor informații din partea BBC.

Șansele lui DeSantis între republicani

În timp ce a studiat dreptul la Universitatea Harvard, DeSantis a fost numit ofițer în Marina SUA și a fost repartizat la ramura juridică a acesteia, Corpul judecătorilor avocați generali (JAG).

Serviciul său în calitate de ofițer JAG a inclus lucrul cu deținuții din Guantanamo Bay, precum și o misiune de consilier juridic pentru echipa de elită a US Navy Seals desfășurată în Irak.

Mulți republicani, inclusiv conducerea superioară a partidului în Senat, au declarat de mult timp că apărarea Ucrainei este în interesul SUA.

Senatorul Lindsey Graham, din Carolina de Sud, a declarat că comentariile domnului DeSantis au arătat „o neînțelegere a situației” din partea guvernatorului.

„Acesta nu este un conflict teritorial, ci un război de agresiune. Să spui că nu contează înseamnă să spui că nu contează crimele de război”, a declarat Graham.

Fostul vicepreședinte Mike Pence a cerut, de asemenea, ca SUA să își sporească sprijinul.

Dar există o aripă vocală a partidului, mai ales în Camera Reprezentanților. Aceasta este ezitantă în privința continuării ajutorului.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a susținut Ucraina, dar a avertizat recent că „nu poate exista un cec în alb” pentru această țară, având în vedere amploarea datoriei SUA.

Politicieni din ambele partide din Congres au votat în favoarea sprijinului occidental pentru Ucraina, aprobând peste 112 miliarde de dolari (92,47 miliarde de lire sterline) numai în 2022.

SUA este cel mai mare contribuabil la Ucraina în ceea ce privește banii cheltuiți. Acesta plătește pentru drone, tancuri, rachete și alte sisteme de muniție, precum și pentru instruire, logistică și sprijin în domeniul informațiilor.

Ajutorul umanitar a inclus asistență alimentară, apă potabilă, provizii medicale și alte bunuri de primă necesitate pentru ucrainenii strămutați din cauza conflictului. Ajutorul financiar asigură funcționarea guvernului ucrainean prin plata funcționarilor publici, a personalului medical și a profesorilor.