Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi, vești bune pentru seniori! Ce se întâmplă cu pensiile după recalculare
Info

Marius-Constantin Budăi, vești bune pentru seniori! Ce se întâmplă cu pensiile după recalculare

Budăi Sursa foto WOWBiz
sursă foto: wowbiz.ro

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constantin Budăi, face un anunț important pentru români. Oficialul de la Guvern spune că peste cinci milioane de pensii vor ajunge să fie recalculate de pe urma implementării unei noi formule de calcul adoptată de către ministerul pe care îl conduce în colaborare cu reprezentanții de Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Budăi vine cu asigurări pentru români și declară faptul că în acest context nicio pensie nu va scădea după această recalculare: „Aşa cum am promis, eu, alături cu colegii mei din minister şi de la Casa de Pensii, pentru că nu lucrez singur, am acolo o echipă care îmi este alături. Am înaintat spre o primă lectură, avem şi materialul trecut pe curat, într-o sinteză. Avem variantele de legi, am plecat, aşa cum a promis PSD, de la Legea 127, deoarece principiul de acolo este unul corect în rezolvarea inechităţilor”.

„Sunt câteva aspecte care trebuie îmbunătăţite, sunt în acest material, după care vom avea şi decizia în Coaliţie, după discuţii şi cu partenerii sociali. Principiul important este că nicio pensie să nu scadă în urma recalculării”, susține ministrul Marius-Constantin Budăi.

Budăi, vești bune despre pensii

Oficialul de la Muncă spune că, în tot acest timp, el și echipa sa au fost în strânsă colaborare cu reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice și că astfel s-a ajuns la cea mai bună formulă atât pentru bugetul de stat, cât și pentru seniori, ca pensiile acestora să nu fie afectate. „Am mers pe trei variante, pentru că aşa este normal, suntem specialişti, vom demara discuţii şi cu partenerii sociali”, a mai spus Budăi.

„Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.r.)”, a mai spus ministrul Muncii.

Legea Pensiilor, o prioritate

„Rezolvarea inechităţilor, prioritatea zero în Legea Pensiilor”, declară oficialul, care face astfel referire la inegalitățile de până în prezent între veniturile lunare luate de către bărbații și de femeile ieșiți la pensie. De data aceasta, odată cu implementarea noii formule a pensiilor, această problemă va fi rezolvată. În plus, și eroare ce a intervenit prin ieșirea la pensie în baza unor legi diferite.

„Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat şi le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităţilor, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării. Şi în acest moment lucrăm la preluarea datelor în format electronic, separăm datele contributive de perioadele asimilate, sporurile cu caracter permanent de sporurile cu caracter nepermanent. Ne pregătim astfel încât atunci când vom avea formula finală, vom avea legea finală, să nu mai dureze multe recalcularea.

Trebuie să ţinem cont de impactul bugetar şi de momentul şi de posibilitatea în timp a României de a susţine un asemenea impact pentru că  trebuie să vedem în cât timp ne propunem sau în cât timp reuşim să rezolvăm aceste inechităţi pentru că aceste inechităţi se rezolvă cu impact bugetar şi este un impact bugetar consistent. Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial”, conchide Marius-Constantin Budăi, citat de b1tv.ro.