Infofinanciar > Info > Senatul a adoptat Legea Pensiilor Speciale! Dezbaterea a stârnit un schimb de replici dure între senatori
Info

Senatul a adoptat Legea Pensiilor Speciale! Dezbaterea a stârnit un schimb de replici dure între senatori

Senat, psnews.ro
Sursa foto: psnews.ro

Legea pensiilor speciale a fost a adoptată de Senat miercuri, 29 martie. Reforma a fost votată cu 78 de voturi „pentru” și doar 36 „contra”. Dezbaterea a stârnit reacții acide din partea politicienilor românii, care s-au angajat într-un schimb dur de replici.

Printre modificările adoptate se numără restricția privind acumularea pensiilor speciale, implementarea unei taxe de 15% și cerința ca pensiile speciale să fie ajustate la inflație. De asemenea, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile primite în perioada de angajare. Acum, legea urmează să fie aprobată și de Camera Deputaților.

 Pe timp ce senatorii din USR au afirmat că reforma a fost ratată, cu tot cu jalonul PNRR , politicienii din PSD și-au reiterat mulțumirea față de proiect.

Dezbaterile aprinse au început după ce secretarul de stat trimis de Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, a declarat că în cadrul proiectului de lege au existat diminuări de până la 81% ale pensiilor speciale. Afirmația a stârnit controverse pentru opoziție, iar senatorul USR Ștefan Pălărie a susținut că noile prevederi i-au diminuat pensia de militar al premierului Nicolae Ciucă, de aproximativ 18.000 de lei, cu numai 550 de lei. „Nu mută nicio pensie pe principiul contributivității”, a declarat acesta indignat.

„Suntem toți oameni pe acest pământ”

De aici s-a dat startul unei serii de replici ironice. Un alt senator al Opoziției i-a reproșat lui Vasilcoiu că nicio pensie specială nu trebuie eliminată complet, afirmând ironic că „Nu vrem să eliminăm pe nimeni, că suntem toți oameni pe acest pământ”.

Drept răspuns, liderul de grup al senatorilor PSD, Radu Oprea, a atacat la rândul său Opoziția, într-o manieră cât mai subtilă: „Sunt unii specializați în sală care vin să stoarcă o lacrimă cetățeanului român profitând de inegalitățile din sistemul de pensii (…) Într-o perioadă a emoțiilor, argumentele logice nu mai sunt ascultate. Cei care vin azi să ne spună să tăiem pensiile speciale, sunt cei care au pus prevederile în PNRR. Au introdus, noaptea ca hoții, aceste prevederi, fără nicio dezbatere publică. Ați ieșit pe ușa din spate (…) Încercați azi să luați ciorba de pe foc cu mâna altuia”.

Acesta a subliniat că „Banca Mondială spune și furnizează soluții care sunt prinse în această inițiativă legislativă care vine și atacă frontal problema inegalităților. Nicio pensie nu va putea să fie mai mare decât salariul, la momentul pensionării”. Acesta a precizat că „Se impozitează veniturile necontributive, deci scade ecartul inegalității”.

Venind în apărarea pensiilor militarilor, vicepreședintele PNL pe probleme de apărare, Virgil Guran, a pledat pentru scoaterea acestora din reformă, deoarece nu sunt nici „nesimțite”, nici „speciale”.

Opoziția cere amendarea proiectului de lege

Până în prezent, Opoziția a cerut de multe ori amendarea proiectului de lege și retrimiterea acestuia la comisii, cu scopul de a fi adus cât mai aproape de principiul contributivității. „Românii au spus de mii de ori, fără pensii speciale, fără pensii speciale (…) Pensiile reprezintă un sistem de solidaritate între generații, nu de segregare socială”, a declarat la rândul său Rodica Boancă, reprezentantă a partidului AUR în Senat.

De altfel, aceasta a cerut sancționarea senatorului Vasilcoiu pentru comportamentul său sfidător din cadrul adunării din plen, transmițându-i că ar trebui să îi fie rușine, informează Adevărul.