Infofinanciar > Info > S-a decis noua formulă de calcul a pensiilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul care vizează cinci milioane de români
Info

S-a decis noua formulă de calcul a pensiilor. Ministrul Muncii a făcut anunțul care vizează cinci milioane de români

pensie marius - constantin budăi, ministrul muncii (sursă foto: stiridinsurse.ro)
sursă foto: stiridinsurse.ro

Marius -Constantin Budăi, ministrul Muncii, a explicat noua formulă de calcul a pensiilor a seniorilor României. Mai exact cinci milioane de pensii vor avea o altă formulă de calcul. Oficialul a menționat faptul că nicio pensie nu va scădea în urma acestei recalculări.

Acesta a transmis în cadrul unei emisiuni televizate, faptul că a decis, alături de colegii de la Ministerul Muncii și de la Casa Națională de Pensii Publice, noua formulă de calcul a pensiilor. Inițial au existat trei variante după care ar fi putut fi calculate veniturile lunare ale românilor.

Varianta finală de recalculare a pensiilor

„Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR”, a declarat Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii.

Această recalculare a pensiilor se va aplica asupra a cinci milioane de seniori din România. Scopul acesteia este acela de a da o formă sistemului de pensii, dar și de a rezolva inechitățile dintre bărbați și femei. De menționat în acest caz este faptul că foarte mulți români au ieșit la pensie în baza unor legi diferite.

Ministrul Muncii a spus că după rezolvarea tuturor inechităților, nicio pensie nu va scădea.

Pensiile românilor nu vor scădea

„Am spus foarte clar cele două principii: rezolvarea inechităţilor şi nicio pensie să nu scadă. Sunt principiile la care noi, PSD, nu renunţăm şi aşa va fi. Nu cred că cineva din actuala coaliţie politică care susţine guvernul îşi doreşte altceva. Nicio pensie nu va scădea în România cât PSD va fi la putere. Cunosc foarte bine viaţa părinţilor şi bunicilor noştri şi nu o să îmi permit niciodată să dau speranţe pe care ulterior să nu le putem îndeplini. Avem variantele de lucru, am ajuns la final cu ele, începem discuţiile cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari, ulterior vom proceda exact cum am procedat şi până acum şi cu măsurile de sprijin şi cu majorările din anul 2022 şi din anul 2023 şi atunci când vom anunţa ceva vom trece direct la implementare. Nu îmi permit să dau vreo speranţă cuiva”, a mai declarat Marius Budăi, conform antena3.ro.

De asemenea, el a spus și faptul că va ține cont de impactul bugetar, dar și de posibilitatea de timp a României, de a-l susține, mai ales că va fi unul destul de mare.

„Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel mondial. Toate aceste aspecte trebuie cântărite împreună cu experţii de la Banca Mondială şi cu Ministerul de Finanţe, astfel încât atunci când intrăm în implementare să avem clar conturată o perioadă de timp în care putem rezolva aceste aspecte”, a transmis oficialul românilor.