Infofinanciar > Info > Pensiile speciale pot fi înlocuite. A apărut un nou sistem de venit pentru seniorii României
Info

Pensiile speciale pot fi înlocuite. A apărut un nou sistem de venit pentru seniorii României

pensii talon de pensie impact.ro
Sursa foto: impact.ro

Theodor Stolajan a venit cu idea care vizează apariția unui nou sistem de pensii, ce este similar cu cel al pensiilor private. Acest nou sistem l-ar putea înlocui pe cel al pensiilor speciale, de asemenea. Theodor Stolojan, fost președinte al Partidului Național Liberal, spune că această idee vizează pensiile speciale, dar și angajamentele pe care România le-a făcut în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Conform oficialului, prin noul sistem de pensii atât angajatul, cât și angajatorul trebuie să contribuie cu un procent din venituri pentru viitorul pensionar.

Pensiile speciale, o corvoadă pentru români

„Problema cu pensiile speciale, sigur, ne-am angajat prin PNRR să facem o reformă a lor, bazată, adică să aşezăm aceste sisteme de pensii pe contributivitate şi pe sustenabilitate. Problema nu-i că am băgat în PNRR. Probabil că noi trebuie să facem o asemenea reformă în România. Sigur că oamenii sunt revoltaţi de mărimea pensiei la care s-a ajuns cu aceste pensii speciale. Pentru că pensii speciale, cum vreţi să le spuneţi, de serviciu special, există şi în alte ţări”, a declarat acesta.

De asemenea, oficialul român a spus că Parlamentul este cel care ar trebui să decidă tipul de pensii, însă în baza propunerilor Guvernului, mai ales că acest lucru implică mai multe sectoare din România. Stolojan a spus că Parlamentul trebuie să fie conștient de poziționarea lucrurilor în zona publică.

„Parlamentul ar trebui el să judece, pe baza propunerilor Guvernului, în ce sectoare ale economiei, ale societăţii, în afară de pensia normală, bazată pe contributivitate, de pilonul doi, pensiile private obligatorii, mai e nevoie şi de un alt gen de pensie de serviciu special. Deci, Parlamentul trebuie să judece aceste lucruri pentru zona publică. Propunerea pe care am făcut-o eu este următoarea, avem o realitate cu care trebuie să dialogăm. Realitatea este că avem la ora actuală sisteme de pensii speciale, avem pensii la plată şi nu te poţi juca acum. Deci eu spun următorul lucru: acolo unde considerăm că avem nevoie şi de alte pensii decât cele pe pilonul unu, pilonul doi, care sunt pentru toată lumea de la 1 ianuarie 2024 punem în aplicare o legislaţie care o avem”, a spus acesta, conform hotnews.ro.

Câte bordeie, atâtea tipuri de pensii și în România

„Pensii ocupaţionale, astea-s pensii de serviciu, dacă vreţi pensii ocupaţionale. Care e diferenţa pe pensiile ocupaţionale? Presupun că şi angajatorul şi angajatul să contribuie cu un procent din venituri şi să constituie un fond de pensii care funcţionează aşa cum e pilonul doi la pensiile private, deci nu mai e un transfer de la cei care azi muncesc la cei care sunt la pensie. (…) Eu sunt beneficiar de pensie de la Banca Mondială, unde am lucrat 6 ani de zile, şi funcţionăm pe constituire a unui fond de pensii şi unde este limitată ca procent, iar de la Parlamentul European poţi să ai câteva date, vrei, pensia nu poate depăşi un procent”, a transmis acesta.

Theodor Stolojan s-a referit și la pensiile magistraților, pensii ce sunt clasificate ca fiind speciale: „În Constituţia României nu există nicio referire, niciun cuvânt, cu privire la pensii speciale şi ideea că dacă ai o pensie de 20.000 lei, cum e pensia medie la magistraţi, îi aplici un impozit progresiv. Înseamnă că ataci în independenţa justiţiei. (…) Deci, Curtea Constituţională a fost în deplin conflict de interese când a dat acea decizie, pentru că majoritate a membrilor Curţii Constituţionale sunt beneficiar de acest gen de pensii speciale”