Info

Mai mulți beneficiari ai voucherelor sociale! Ce sume vor primi românii ca ajutor pentru plata facturilor

Mai mulți beneficiari ai voucherelor sociale! Ce sume vor primi românii ca ajutor pentru plata facturilor
sursa observator.v1

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat detalii cu privire la sumele primite de români pentru plata facturilor la energie, care vizează lunile ce urmează. Acesta a menționat informații și despre beneficiarii voucherelor de ajutor.

Bugetul alocat pentru cardurile de ajutor a rămas în jurul sumei de un miliard de euro, iar regulile pentru beneficiarii acestora au fost descrise pe larg de către Marcel Boloș, ,, Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, a fost o discuție foarte aplicată (la Bruxelles, n.red.) despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică.”

Declarațiile lui Marcel Boloș

Ministrul Fondurilor Europene a oferit clarificări, în cadrul emisiunii de la Antena 3 CNN, pentru beneficiarii voucherelor care previn sărăcia energetică. Ca primă regulă, aceștia nu trebuie să depășească un consum de 150 kW/lună pe întreaga familie.

,,Am discutat patru reguli de principiu, printre care cea referitoare la sărăcie energetică, deci pentru cei care nu își permit să își plătească facturile, dar trebuie să aibă și un consum energetic undeva de până în 150 kW/lună pe familie. Sărăcia energetică este cea legată de consum, aici va avea cuvântul final coaliția, pentru că există o plajă între care poate varia limita minimă a acestui consum energetic, aproximativ 100-150 kW, până în 200 kWh, limita maximă”, a transmis Marcel Boloș.

Ministrul a mai subliniat și faptul că voucherele sociale vor ajunge la mai mulți beneficiari, întrucât se urmărește acoperirea tuturor familiilor și persoanelor vulnerabile.

,,Avem plaja de venit de 1500 de lei la voucherele sociale pentru produsele alimentare, care este un mecanism validat de către Comisia Europeană. Încercăm să facem simulările și pentru ceea ce înseamnă plaja de beneficiari pentru 2000 de lei pe membru de familie, ceea ce ar însemna că vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important, așteptat de către toate familiile vulnerabile și persoanele vulnerabile. Aceasta este acum limita de venit care a fost agreată de comisie și este mecanismul validat pentru voucherele sociale”, a adăugat ministrul Fondurilor Europene.

Numărul actual de beneficiari

Marcel Boloș a clarificat faptul că pentru o gospondărie, banii nu vor fi distribuiți nominal către fiecare persoană din familie, ci către un punct de consum.

,,Ne amintim că la 1500 de lei, avem 2,4 milioane de beneficiari, și probabil, la 2000 de lei, numărul lor va crește până în jur de 4 milioane de beneficiari. Doar aici, pentru că discutăm de consumuri energetice, nu mai dăm la fiecare membru al familiei dacă este sub limita de venit de 1500 de lei, ci se va da pe punct de consum. Comisia și discuțiile pe care le-am avut la nivel de comisie au rămas să fie aceste sume limitate la o sumă fixă pe care o vom putea-o acorda lunar, discuția a fost până în 100 de lei să fie pe punct de consum lunar, dar este iarăși un subiect de discuție la nivelul coaliției. 100 de lei pentru fiecare punct de consum, adică o gospodărie este considerată un punct de consum. Deci nu vom da bani pe membru de familie, ci pe gospodărie”, a prezentat Marcel Boloș.

Sezonul de iarnă

Conform ministrului de Fonduri Europene, perioada de iarnă este cea care îi afectează cel mai mult pe oameni. În consecință, acesta vrea să ofere 100 de lei pentru sezonul rece, în fiecare lună, din noiembrie până în martie-aprilie.

,,Banii vor fi pentru sezonul de iarnă, pentru perioada în care sunt oamenii afectați. Sezonul de iarnă începe din decembrie, însă este posibil să fie un ajutor de tipul one off, adică să se acorde o singură dată pentru toate lunile acestea care sunt considerate luni care au un mare consum energetic, începând cu luna noiembrie, decembrie. Adică 100 de lei pentru sezonul de frig care începe în luna noiembrie și se termină în luna martie-aprilie”, a spus Boloș.

Ministrul a subliniat că vârsta este un element de referință în distribuirea voucherelor sociale. Aceasta este luată în calcul pentru a asigura că fiecare persoană cu venituri insuficiente se bucură de programul de ajutor.

,,Foarte importantă este și vârsta. Este o limită de vârstă care, în momentul de față, este undeva în jur de 60 de ani. Să nu uităm că la voucherele sociale noi avem peste 65 de ani limita de vârstă. Aici limita este de 60 de ani, pentru că se consideră că sub această vârstă capacitatea de muncă încă există, iar peste 60 de ani capacitatea de muncă este redusă. Și practic încercăm să intervenim cu banii spre acele grupuri sociale defavorizate și să intre cu adevărat sprijinul în compensarea facturilor pentru familiile vulnerabile”, a conchis Marcel Boloș.