Infofinanciar > Info > S-a stabilit când se acordă voucherele de 750 de lei. Ce români pot beneficia de bani
Info

S-a stabilit când se acordă voucherele de 750 de lei. Ce români pot beneficia de bani

Categoria de pensionari care se va bucura de creșteri după recalculare
Sursa foto: Arhiva companiei

Statul a stabilit termenul efectiv de când românii pot accesa voucherele în valoare de 750 de lei.

Termenul pentru voucherele de 750 de lei a fost stabilit pentru 31 august 2024. Ajutorul de stat se acordă pentru montarea repartitoarelor de căldură care devin obligatorii de la sfârșitul anului. De la finalul lunii august, românii pot primi banii care acoperă atât achiziția, cât şi montarea de repartitoare.

Banii nu se acordă însă decât anumitor categorii sociale. Conform prevederilor în vigoare, ajutorul poate fi accesat de familiile vulnerabile cu un venit de până în 2.000 de lei pe membru al familiei. Voucherele se acordă și persoanelor care au boli ce le afectează capacitatea de muncă sau persoanele cu dizabilități.

Banii sunt alocați din Fondul pentru Modernizare, care pune la dispoziție 375 milioane lei pentru a susține ajutorul.

Care sunt condițiile pentru voucherele de 750 de lei

Potrivit Legii 428/2023, voucherele de 750 de lei se alocă pentru o gospodărie. O condiție esențială pentru a primi banii este ca repartitoarele trebuie să fie montate de către o firmă acreditată în astfel de lucrări. Voucherele se dau pe baza procesului verbal şi a facturii emise de către firma care a făcut lucrarea.

În prezent, prețul unui repartitor pornește de la 70 de lei. Dar poate ajunge și la peste 100 de lei dacă are şi termostat. Dacă se adaugă și manopera aferentă montării, costul poate ajunge la 200 de lei pentru un singur calorifer. Ceea ce înseamnă că voucherele de 750 de lei acoperă undeva la trei calorifere.

Condițiile de eligibilitate sunt ca beneficiarii să se încadreze în următoarele categorii:

– vârsta de minim 60 de ani și venituri lunare de până la 2.000 de lei.

–  pensionari de invaliditate, indiferent de vârstă, cu venituri similare.

– persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare sub 2.000 de lei.

– familiile și persoanele singure care primesc ajutor social, în conformitate cu prevederile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

– familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau ajutor social conform legii.

Amenzile pot ajunge la 1.00 de lei

La 31 decembrie 2024, toate locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare trebuie să aibă repartitoarele montate. În România sunt aproximativ un milion de locuinţe racordate la sistemul centralizat de termoficare. Aproximativ jumătate dintre acestea fiind doar în Capitală, conform antena3. Problema este însă la asociațiile de proprietari ale blocurilor. Acestea sunt cele ce pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare. Dacă refuză montarea acestor aparate în apartamente, asociațiile de proprietari pot primi amenzi.

Termenul de montare obligatorie a fost amânat în mai multe rânduri. Noul termen stabilit oferă „locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. În plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă. Acesta oferă sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor, pentru montarea repartitoarelor”, se arată în argumentarea Legii 428/2023.