Infofinanciar > Lumea la zi > Australia se pune la adăpost. Statul va construi cea mai mare flotă de la al Doilea Război Mondial
Lumea la zi

Australia se pune la adăpost. Statul va construi cea mai mare flotă de la al Doilea Război Mondial

Flota Australiană, sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Australia își va majora dimensiunea flotei sale navale. Investiția se ridică la 7,2 miliarde de dolari. Această mișcare a fost făcută pentru a se adapta la consolidarea militară a Chinei în regiunea Pacificului. Marina militară se va extinde la 26 de nave de război. Vor fi incluse 11 fregate noi și șase noi nave mari cu capacitate de rachete cu rază lungă de acțiune. Canberra își înăsprește poziția militară ca răspuns la creșterea tensiunii regionale. Investiția va oferi Australiei cea mai mare flotă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Aceasta calmează temerile din cadrul comunității de apărare că guvernul nu își va respecta promisiunile de a oferi fonduri suplimentare pentru modernizarea flotei. Anul trecut, în urma unei evaluări, s-a considerat că aceasta nu este adecvată scopului.

Australia, mai puternică ca niciodată

Planul vizează lansarea mai rapidă de noi nave de război. Se va menține, în același timp, angajamentul de a crește capacitatea de construcție navală în Australia. Conform propunerilor prezentate marți, guvernul a operat reduceri la un plan de achiziționare a fregatelor Hunter de la compania britanică BAE Systems. În 2018 a câștigat un contract de 35 de miliarde de dolari australieni pentru construirea a nouă nave în Osborne, Australia de Sud.

Contractul a fost în pericol de anulare din cauza întârzierilor și a unei potențiale creșteri a costurilor la 65 de miliarde de dolari australieni. Biroul Național de Audit a criticat, de asemenea, procesul de achiziție. Planul revizuit al navei Hunter înseamnă că marina va primi acum șase din cele nouă nave planificate inițial. De asemenea, Australia va achiziționa alte 11 fregate care pot fi livrate mai rapid.

Revizuirea marinei militare vine la un an după ce Australia a dezvăluit, în cadrul analizei cheltuielilor de apărare, cea mai mare schimbare strategică a poziției sale militare din ultimii aproape 80 de ani. S-a argumentat faptul că o concurență intensă între China și SUA a devenit o caracteristică definitorie a regiunii Pacificului.

China este o amenințare reală în zona Pacificului

Acesta a citat consolidarea militară a Chinei ca fiind „cea mai mare și cea mai ambițioasă a oricărei țări de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial”. Revizuirea are loc, de asemenea, în timp ce Australia, Marea Britanie și SUA continuă să pună în aplicare acordul Aukus. Acesta va furniza pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară țării din Pacific.

Guvernul a recunoscut că Marina Regală Australiană operează cea mai veche flotă de suprafață din istoria sa. Noul plan va duce investițiile publice australiene în flotă la 54,2 miliarde de dolari australieni în următorul deceniu. Planul are ca scop adăugarea unei puteri mai mari de rachete în arsenalul marinei. Vizează și introducerea unor nave mai rapide de tip „shoot and scoot”. Mark Hammond, șeful marinei, a declarat într-o declarație că marina trebuie să fie echipată pentru a descuraja potențialii adversari și pentru a apăra interesele naționale ale Australiei.

„Dimensiunea, letalitatea și capacitățile viitoarei flote de luptători de suprafață asigură că marina noastră este echipată pentru a face față provocărilor strategice în evoluție din regiunea noastră”, a spus el.

Conflictele curente au avut un impact la achiziție

Euan Graham este analist senior al think-tank-ului ASPI. Acesta a declarat că planul reprezintă „o mișcare îndrăzneață în direcția corectă”. Adăugarea noilor fregate reprezintă o intensificare fără precedent a capacității flotei în afara timpului de război. El a spus că decizia de a cumpăra noile fregate „de la zero” de la furnizori internaționali a fost pragmatică, având în vedere nevoile marinei. Sam Roggeveen, director al Programului de securitate internațională al Institutului Lowy, a declarat că adăugarea celor șase nave de suprafață cu echipaj opțional reflectă lecțiile recentelor conflicte. Vor fi adăugate capacități mai mari de rachete în cadrul flotei.

„Războiul din Ucraina și conflagrația Houthi au ilustrat faptul că adâncimea magaziilor de rachete este vitală pentru supraviețuirea ta pe mare”, a spus el.

Roggeveen a declarat că China ar putea să nu fie tulburată de revizia Australiei. Statul chinez are deja un vast arsenal de arme concepute pentru a scufunda navele de suprafață. „Ideea că acest lucru ar putea înclina semnificativ balanța [către Australia] este greșită”, a spus el, conform ft.com.