Infofinanciar > Lumea la zi > Surpriză de proporții într-o analiză Financial Times: China este inamicul „preferat” al Rusiei în simularea unui atac nuclear
Lumea la zi

Surpriză de proporții într-o analiză Financial Times: China este inamicul „preferat” al Rusiei în simularea unui atac nuclear

Rusia și China - sursa foto - bzi.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Armata rusă a exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu China. Acestea includ scenarii de antrenament detaliate pentru invazia țării asiatice.

Documentele clasificate, consultate de Financial Times, descriu un prag pentru utilizarea armelor nucleare tactice. Acesta este mai mic decât a recunoscut vreodată Rusia în mod public, potrivit experților care au analizat documentele.

Planurile includ 29 de dosare militare rusești secrete întocmite între 2008 și 2014. Scenariile pentru jocuri de război stabilesc principiile de operare pentru utilizarea armelor nucleare.

Documente în premieră

Criteriile pentru un potențial răspuns nuclear variază de la o incursiune inamică pe teritoriul rusesc până la declanșatori specifici. Cum ar fi, de exemplu, distrugerea a 20% din submarinele cu rachete balistice strategice ale Rusiei.

„Este pentru prima dată când vedem astfel de documente apărute în domeniul public. Ele arată că pragul operațional pentru utilizarea armelor nucleare este destul de scăzut dacă rezultatul dorit nu poate fi obținut prin mijloace convenționale.”, a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin.

Armele nucleare tactice ale Rusiei pot fi lansate cu rachete lansate de pe uscat, de pe mare sau din avioane. Ele sunt concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă în Europa și Asia. Spre deosebire de armele „strategice” mai mari, destinate să vizeze SUA. Ogivele tactice moderne pot totuși să elibereze mult mai multă energie decât armele lansate asupra Nagasaki și Hiroshima în 1945.

China, exemplul perfect

Deși dosarele datează de peste 10 ani, experții susțin că acestea rămân relevante pentru doctrina militară rusă actuală.

Planurile defensive expun suspiciuni adânc înrădăcinate față de China în rândul elitei de securitate a Moscovei. Chiar și atunci când Putin a început să creeze o alianță cu Beijingul. Aceasta a inclus încă din 2001 un acord de neaplicare a primului atac nuclear.

În anii care au trecut de atunci, Rusia și China și-au aprofundat parteneriatul. În special de când Xi Jinping a preluat puterea la Beijing în 2012. Războiul din Ucraina a cimentat statutul Rusiei de partener secundar în relația dintre cele două state. China a aruncat Moscovei un colac de salvare economic vital pentru evitarea sancțiunilor occidentale.

Cu toate acestea, chiar și în timp ce țările au devenit mai apropiate, materialele de antrenament arată că districtul militar de est al Rusiei repeta mai multe scenarii care descriu o invazie chineză.

Chinezii susțin „prietenia eternă“

Exercițiile oferă o perspectivă asupra modului în care Rusia își vede arsenalul nuclear ca pe o piatră de temelie a politicii sale de apărare. Ele oferă informații despre modul în care își antrenează forțele pentru a fi capabile să efectueze un prim atac nuclear în anumite condiții pe câmpul de luptă.

Unul din exerciții care prezintă un atac ipotetic al Chinei notează că Rusia ar putea răspunde cu un atac nuclear tactic.

Ministerul de Externe al Chinei a negat că ar exista motive de suspiciune față de Moscova. „Tratatul de bună vecinătate, prietenie și cooperare între China și Rusia a stabilit în mod legal conceptul de prietenie eternă și de neamestec între cele două țări”, a declarat un purtător de cuvânt.

Scenarii de atac detaliate

O prezentare separată de instruire pentru ofițerii navali prezintă criterii mai largi pentru un potențial atac nuclear. Acestea includ o debarcare a inamicului pe teritoriul rusesc. Un alt scenariu este cel al înfrângereii unităților responsabile de securizarea zonelor de frontieră. Sau un atac iminent al inamicului folosind arme convenționale.

Alte condiții potențiale includ distrugerea a 20% din submarinele strategice cu rachete balistice ale Rusiei. Sau a 30% din submarinele sale de atac cu propulsie nucleară. Pe listă mai figurează atacul a trei sau mai multe crucișătoare, a trei aerodromuri sau o lovitură simultană asupra centrelor de comandă principale și de rezervă de pe coastă.

De asemenea, se preconizează că armata rusă va putea utiliza armele nucleare tactice pentru o gamă largă de obiective. Inclusiv pentru „a împiedica statele să folosească agresiunea […] sau să escaladeze conflictele militare”. Armele ar putea fi folosite pentru a împiedica forțele rusești să piardă bătălii sau teritorii și a face ca marina rusă să fie „mai eficientă”.

Putin zice că nu, dar…

Putin a declarat în iunie anul trecut că are un sentiment „negativ” în legătură cu utilizarea loviturilor nucleare tactice. Dar apoi s-a lăudat că Rusia are un arsenal non-strategic mai mare decât țările NATO. SUA a estimat că Rusia are cel puțin 2.000 de astfel de arme.

Președintele rus a declarat anul trecut că doctrina nucleară permite două praguri posibile pentru utilizarea armelor nucleare. Faza I este cea de represalii la un prim atac nuclear al unui inamic și dacă „însăși existența Rusiei ca stat este amenințată chiar dacă sunt folosite arme convenționale”.

Dar Putin însuși a adăugat că niciunul dintre aceste criterii nu ar fi probabil să fie îndeplinit. El a respins apelurile publice ale liniei dure de a reduce pragul.

Rusia nu vrea

Materialele au ca scop antrenarea unităților rusești pentru situații de folosire a armelor nucleare, a declarat Jack Watling, cercetător principal pentru război terestru la Royal United Services Institute.

„La acest nivel, cerința este ca unitățile să mențină – pe parcursul unui conflict – opțiunea credibilă pentru factorii de decizie politică de a folosi arme nucleare. Aceasta ar fi o decizie politică.”, a adăugat Watling.

În timp ce Moscova s-a apropiat de Beijing, a continuat să își consolideze apărarea în est. „Rusia continuă să își consolideze și să își exerseze rachetele cu capacitate nucleară în Orientul Îndepărtat. Inclusiv în apropierea graniței cu China. Multe dintre aceste sisteme au doar raza de acțiune pentru a lovi China.”, a declarat William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Oficialii ucraineni susțin că amenințările nucleare ale lui Putin au convins SUA și alți aliați să nu înarmeze Kievul mai decisiv. Liderii ruși consideră că un atac nuclear asupra Ucrainei ar fi de natură să escaladeze conflictul. Aceasta ar putea să ducă la o intervenție directă din partea SUA sau a Marii Britanii, a declarat Alberque. „Acesta este absolut ultimul lucru pe care Putin îl dorește”, susține analistul citat de Financial Times.