Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul, indignat de faptul că povestea lui Navalnîi a luat premiile Oscar. Documentarul premiat stârnește controverse și tensiuni politice
Lumea la zi

Kremlinul, indignat de faptul că povestea lui Navalnîi a luat premiile Oscar. Documentarul premiat stârnește controverse și tensiuni politice

aleksei navalnîi sursă foto: NBC
sursă foto: NBC

Potrivit AFP, Kremlinul a criticat premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar acordat filmului „Navalnîi”, care prezintă viața liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi. Kremlinul a denunțat decizia ca fiind o încercare de a politiza lumea cinematografiei. Documentarul, regizat de cineastul canadian Daniel Roher, urmărește parcursul politic al lui Navalnîi, tentativa de asasinat la care a supraviețuit cu greu și încarcerarea sa ulterioară.

„Şi mai este cineva care nu a putut fi cu noi în această seară: Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, rămâne în detenţie în regim de izolare din cauza a ceea ce el numeşte – vreau să mă asigur că îi citez corect cuvintele – războiul de agresiune nedrept al lui Vladimir Putin în Ucraina”, a declarat Roher la primirea statuetei, notează Agerpres.

Rusia a acuzat Hollywoodu-ul de politizare

Kremlinul a acuzat Hollywoodul că încearcă să „politizeze” lumea cinematografiei, în urma deciziei de acordare a premiului Oscar pentru cel mai bun documentar lui „Navalnîi”,

„Chiar dacă nu am văzut filmul, presupun că există un anumit element de politizare a subiectului. Hollywood-ul însuşi nu se fereşte uneori să îşi politizeze operele”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în faţa presei.

Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, deținut de mai bine de doi ani, a fost reținut la întoarcerea sa în Rusia după o presupusă otrăvire, despre care susține că ar fi fost comisă de Kremlin, în ciuda dezmințirii acestora. Navalnîi ispășește în prezent o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare pentru două cazuri de fraudă despre care susține că au fost fabricate în mod fals împotriva sa pentru a-i înăbuși activismul.

În timpul unui eveniment, Iulia Navalnîi, soția lui Alexei, a ținut un scurt discurs adresat soțului său, denunțându-l totodată pe președintele rus Vladimir Putin.

„Soţul meu se află în închisoare pur şi simplu pentru că a spus adevărul. Soţul meu este în închisoare pur şi simplu pentru că apără democraţia”, a declarat duminică aceasta, potrivit HotNews.ro.

Filmul documentar „Navalnîi”, care a fost o colaborare între HBO Max și CNN Films, a debutat la Festivalul de Film Sundance pe 25 ianuarie 2022. Succesul filmului a continuat când a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la ceremonia de decernare a premiilor BAFTA, care a avut loc la Londra în februarie 2023.

Cine este Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi este un politician proeminent din opoziția rusă și un activist anticorupție. El a câștigat pentru prima dată atenția națională în Rusia la începutul anilor 2010 cu investigațiile sale privind corupția guvernamentală, pe care le-a publicat pe blogul său și pe canalele sale de socializare. În 2011, a contribuit la conducerea protestelor împotriva președintelui Vladimir Putin și a guvernului său.

Navalnîi a fost arestat de mai multe ori pentru activismul și opoziția sa față de guvernul rus. În 2013, el a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri și condamnat la cinci ani de închisoare, dar sentința a fost ulterior suspendată. În 2017, el și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din Rusia din 2018, dar i s-a interzis să candideze din cauza condamnării sale anterioare.

În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în timp ce călătorea în Siberia. El a fost transportat în Germania pentru tratament medical, unde a rămas în comă timp de mai multe săptămâni. El a acuzat guvernul rus că este responsabil pentru otrăvire, afirmație pe care Kremlinul o neagă. După ce s-a recuperat în Germania, Navalnîi s-a întors în Rusia în ianuarie 2021 și a fost arestat la sosire.

Arestarea  sa a declanșat proteste în întreaga Rusie, iar el a continuat să fie un critic vocal al guvernului rus și al lui Putin din închisoare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.