Infofinanciar > Lumea la zi > Răsturnare de situaţie pentru opoziţia rusă. Un aliat al lui Navalnîi îl părăseşte?
Lumea la zi

Răsturnare de situaţie pentru opoziţia rusă. Un aliat al lui Navalnîi îl părăseşte?

aleksei navalnîi sursă foto: NBC
Credit imagine: NBC

Un important consilier al lui Alexei Navalnîi, Leonid Volkov, a demisionat din Fundaţia Anticorupţie, în conducerea căreia se afla. Decizia sa a venit după ce a cerut UE să scoată de pe „lista neagră” un oligarh rus, Mihail Fridman.

Această informație a ieșit la iveală în luna februarie a anului curent, când jurnalistul Alexei Venediktov a publicat o cerere semnată de Volkov și alți oficiali adresată către Uniunea Europeană, prin care Mihail Fridman să fie exonerat. Ridicarea sancțiunilor s-ar fi aplicat nu numai oligarhului, ci și asociaților săi din Alfa-Grup.

O mare greșeală politică

Chiar dacă în primă fază Leonid Volkov a negat acuzațiile, ba chiar a spus că semnătura sa a fost falsificată digital, și-a schimbat în cele din urmă poziția. Deși nu recunoaște autenticitatea acestei semnături, a admis că a trimis o scrisoare cu conținut similar către șeful politicii externe al UE, Josep Barrell.

„Această scrisoare a fost o mare greșeală politică”, a spus consilierul opoziției, exprimându-și regretul față de acțiunile sale. Scrisoarea era menită să sporească numărul de oligarhi sancționați pentru sprijinul adus lui Vladimir Putin; în același timp, însă, viza ridicarea sancțiunilor în cazul acelor magnați care au început să se dezică de influența președintelui rus. Conform lui Volkov, Mihail Fridman nu numai că s-ar încadra în această categorie, ci ar fi dovedit dintotdeauna că are o poziționare ideologică liberală.

Ce se știe cu certitudine despre Fridman e că nu și-a asumat public o poziție pro-rusă de la declanșarea războiului din Ucraina. Omul de afaceri a stat mai degrabă ascuns, declarând doar la începutul violențelor că acțiunile beligerante trebuie să înceteze cât mai repede, din partea ambelor țări implicate. În prezent, locația sa este necunoscută, conform Reuters, publicație citată de hotnews.ro.

Reacția opoziției

Leonid Volkov a declarat, în urma acestui scandal, că va renunța la poziția sa în Fundația Anticorupție. El ocupa funcția de președinte al acestei instituții. Alți reprezentanți ai opoziției au încercat să-l întoarcă din drumul demisiei.

„Nu plecaţi în umbră. Nu le daţi lui Venediktov şi lui Putin un pretext pentru astfel de bucurii”, i-a spus Ksenia Thorstrom, care are funcția de consilier municipal în Sankt Petersburg.

În prezent, Alexei Navalnîi este încarcerat într-o închisoare de maximă securitate din Rusia; numele centrului de corecție nu a fost făcut public. Leonid Volkov coordona activitățile Fundației Anticorupție din Lituania, țară unde este stabilit în momentul de față. Conducerea opoziției are imaginea afectată de faptul că Volkov ar fi făcut lobby pentru un important oligarh rus, conform reportajului făcut de Alexei Venediktov.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.