Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlin a intrat în „silenzio stampa”. Care este următoarea mutare a lui Vladimir Putin
Lumea la zi

Kremlin a intrat în „silenzio stampa”. Care este următoarea mutare a lui Vladimir Putin

Evgheni Prigojin și Vladimir Putin sursa foto newsweek.com
FOTO: NEWSWEEK.COM

Înalți oficiali ruși s-au raliat luni în jurul președintelui Vladimir Putin, în condițiile în care încă nu s-a răspuns la întrebările legate de o revoltă a mercenarilor care părea să reprezinte cea mai mare amenințare la adresa puterii liderului de la Kremlin în cei 23 de ani de guvernare.

În prima zi lucrătoare după ce luptătorii din puternicul Grup Wagner au ocupat un cartier general militar și au mărșăluit spre Moscova, oficialii încă nu au oferit detalii despre acordul care a pus capăt brusc revoltei. Mikhail Mișușin, care conduce cabinetul lui Putin în calitate de prim-ministru desemnat de acesta, a recunoscut că Rusia s-a confruntat cu „o provocare la adresa stabilității sale”.

„Trebuie să acționăm împreună, ca o singură echipă, și să menținem unitatea tuturor forțelor, raliindu-ne în jurul președintelui”, a declarat el la o ședință de guvern televizată.

Administrația de la Kremlin tace molcom

Nu a existat niciun cuvânt despre revoltă din partea lui Vladimir Putin însuși, care declarase sâmbătă că rebeliunea pune în pericol însăși existența Rusiei și a promis că îi va pedepsi pe cei din spatele ei. Kremlinul a difuzat o înregistrare video cu Vladimir Putin în care îi felicita pe  participanții la un forum industrial și care nu conținea nicio indicație cu privire la momentul în care a fost filmată.

Într-o altă mișcare aparent menită să transmită normalitate, autoritățile au publicat o înregistrare video în care apare ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Rebelii ceruseră ca acesta să fie demis, ceea ce a dus la speculații potrivit cărora îndepărtarea sa ar fi putut face parte din acordul care a pus capăt revoltei.

Nu exista încă niciun semn public al lui Evgheni Prigojin, șeful Wagner și liderul revoltei, văzut ultima dată sâmbătă zâmbind pe bancheta din spate a unui SUV în timp ce părăsea orașul Rostov-pe-Don din sudul țării, capturat de oamenii săi înainte de a le ordona să se retragă.

Comitetul național antiterorism din Rusia a declarat că situația din țară este stabilă. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, care le spusese sâmbătă locuitorilor să rămână în casă, în timp ce luptătorii răzvrătiți se grăbeau să ajungă la câteva sute de kilometri de capitală, a declarat că anulează un regim de securitate antiteroristă.

Fisuri peste fisuri

Lui Prigojin și luptătorilor săi li s-a oferit imunitate în schimbul retragerii lor. Dar agențiile de presă controlate de stat au raportat luni că dosarul penal împotriva lui Prigojin a rămas deschis și că este încă în curs de urmărire. Evenimentele extraordinare de sâmbătă au lăsat guvernele, atât cele prietene, cât și cele ostile Rusiei, căutând răspunsuri la ceea ce s-a întâmplat în spatele scenei și la ceea ce ar putea urma.

China, aliatul Rusiei, unde un diplomat rus de rang înalt s-a aflat duminică în vizită, a declarat că sprijină Moscova în menținerea stabilității naționale. Ucraina și unii dintre aliații săi occidentali au declarat că tulburările au dezvăluit fisuri în Rusia.
„Sistemul politic arată fragilități, iar puterea militară se fisurează”, a declarat șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, reporterilor din Luxemburg, la sosirea sa pentru o întâlnire cu miniștrii din cele 27 de state membre ale blocului.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că invazia Ucrainei, pe care Putin o numește „operațiune militară specială” pentru a contracara amenințările, distruge Rusia, iar Occidentul va continua să sprijine Kievul. Sâmbătă, mercenarii Wagner care luptă în Ucraina au intrat în Rusia, au capturat un cartier general de război în Rostov și au condus cea mai mare parte din cei 1.100 km până la Moscova, fără a întâmpina rezistență pe teren înainte de a-și opri brusc înaintarea.

Din prădător în pradă

Comandantul lor, Evgheni Prigojin, a cerut ca ministrul apărării, Șoigu, și cel mai înalt general al armatei să îi fie predați. O înregistrare video difuzată luni de Ministerul Apărării îl arată pe Șoigu zburând într-un avion cu un coleg și ascultând rapoarte la un post de comandă. Nu a existat nicio dovadă a momentului sau a locului în care a fost filmată și nu avea sunet.

Valery Gerasimov, șeful Statului Major General, de asemenea, nu a fost văzut în public de la evenimente. Kremlinul a declarat că problema schimbărilor de personal a fost prerogativa exclusivă a președintelui și cu greu ar fi putut face parte din vreo înțelegere.

În discursul său televizat în timp ce evenimentele se desfășurau sâmbătă, Putin a făcut o paralelă cu haosul din 1917 care a dus la revoluția bolșevică. NATO a declarat că evenimentele au arătat amploarea greșelii strategice a Kremlinului în declanșarea războiului împotriva Ucrainei și că alianța occidentală de apărare nu se va lăsa intimidată pentru a pune capăt sprijinului său pentru Ucraina.

Ziua de luni a fost declarată zi nelucrătoare la Moscova

Ziua de luni a fost declarată zi nelucrătoare la Moscova pentru a lăsa timp ca lucrurile să se liniștească, iar în capitală nu au existat prea multe semne de creștere a securității. Secretarul de stat american Antony Blinken, care a discutat sâmbătă cu omologii din G7 și UE, a sugerat că tulburările ar putea dura luni de zile, spunând că au apărut mai multe fisuri în fațada rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat despre evenimente în convorbiri telefonice separate cu președintele american Joe Biden și cu premierul canadian Justin Trudeau, care și-au exprimat sprijinul. „Lumea trebuie să pună presiune asupra Rusiei până când ordinea internațională va fi restabilită”, a declarat Zelenski pe Twitter.

Televiziunea de stat a declarat că Putin va participa la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei în această săptămână, fără a da detalii, iar agenția de știri Belta din Belarus a declarat că Vladimir Putin și Lukașenko au vorbit din nou duminică, după cel puțin două apeluri sâmbătă. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru ziarul La Provence că rebeliunea a arătat diviziunile din tabăra rusă și fragilitatea atât a armatei sale, cât și a grupului Wagner.

Ucraina afirmă că forțele sale au recucerit aproximativ 130 km pătrați

Fost aliat al lui Putin și fost deținut, ale cărui forțe au dus cele mai sângeroase bătălii din cele 16 luni de război din Ucraina, Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a sfidat ordinele din această lună de a-și plasa trupele sub comanda Ministerului Apărării. Bucătarul lui Putin a lansat rebeliunea vineri după ce a afirmat că armata a ucis unii dintre oamenii săi într-un atac aerian pe care Ministerul rus al Apărării l-a negat.

Ucraina afirmă că forțele sale au recucerit aproximativ 130 km pătrați de-a lungul liniei de front din sud de la începutul contraofensivei de la începutul acestei luni. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat luni la televiziunea de stat că nu s-au înregistrat prea multe schimbări semnificative în ultima săptămână. Rusia a negat rapoartele ucrainene privind mici progrese în jurul orașului Bakhmut, aflat pe câmpul de luptă.

Serhiy Nayev, comandantul Forțelor Întrunite ale Ucrainei, a răspuns la rapoartele speculative conform cărora luptătorii Wagner – despre care s-a raportat în weekend că se întorc în zonele din Ucraina controlate de Rusia – ar putea fi mutați în Belarus pentru a ataca Ucraina din nord. „Dacă acest lucru se va întâmpla și inamicul va încerca să treacă frontiera de stat, nu va fi altceva decât sinucidere pentru ei”, a declarat Nayev pe Telegram, potrivit Reuters.