Infofinanciar > Lumea la zi > Ce încerca Evgheni Prigojin să facă în Rusia. Vor mai lupta mercenarii Wagner în Ucraina?
Lumea la zi

Ce încerca Evgheni Prigojin să facă în Rusia. Vor mai lupta mercenarii Wagner în Ucraina?

rusia wagner telegraph.com
sursă foto telegraph.com

Descris de mulți ca o tentativă de lovitură de stat, marșul Grupului Wagner spre Moscova de sâmbătă a stârnit temeri la Kremlin că Vladimir Putin este pe cale să fie răsturnat.

Dar analistul militar Sean Bell de la SkyNews spune că Evgheni Prigojin a căutat doar o oportunitate pentru a încerca să-i înlăture pe șeful armatei ruse, Valeri Gerasimov, și pe secretarul apărării, Serghei Șoigu, până când au început să apară îndoielile.

„Dacă privim lucrurile dintr-o perspectivă foarte simplă, Grupului Wagner al lui Evgheni Prigojin i s-a spus că va trebui să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării la 1 iulie”, a spus el.

„Acea dată se apropia cu pași repezi și era destul de evident pentru Grupul Wagner, care face bani doar atunci când este însărcinat să facă acest tip de muncă murdară pentru Putin… că oportunitatea sa se diminua. „Prin urmare, el se vedea ostracizat treptat și s-a gândit că ar putea organiza un fel de protest”.

Wagner a luat controlul unui cartier din Moscova

Inițial, Prigojin a reușit să preia controlul asupra cartierului general militar din Rostov pe Don fără să se tragă niciun foc de armă, dar treptat situația a început să se destrame pe măsură ce urca pe autostrada M4 spre Moscova.

„Ceea ce pare destul de evident pe măsură ce Prigojin se îndrepta spre M4, de fapt i se opunea”, a spus Bell. „Se pare că a încercat să-l sune pe Putin. Putin nu a vrut să-i răspundă la telefon. Forțele aeriene rusești au încercat să tragă împotriva lui Prigojin. După toate mărturiile, șapte elicoptere au fost doborâte de el.

„Am înțeles că sunt 16 militari ruși care au fost uciși în urma acestui incident. Acest lucru a escaladat în mod clar în altceva. Și vă puteți imagina doar îndoielile”, scrie Skynews.

Va fi demobilizat Grupul Wagner în Ucraina?

Cu Evgheni Prigojin aparent exilat în Belarus, iar luptătorii săi mercenari evitând urmărirea penală, rămâne neclar ce se va întâmpla cu Grupul Wagner după asaltul său răzvrătit împotriva Rusiei.

S-a sugerat că grupul de mercenari ar putea fi interzis pe teritoriul Rusiei, dar un grup de reflecție din SUA a declarat că mișcările oamenilor săi indică altceva.

Forțele Wagner au continuat să se retragă de pe pozițiile lor din orașul rusesc Rostov pe Don, situat în sudul Rusiei, iar videoclipurile ar fi arătat cum aceștia se întorc în taberele de antrenament din interiorul țării cu echipamente militare, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Acest lucru indică faptul că Kremlinul „intenționează să mențină cel puțin anumite elemente ale efectivelor Wagner, mai degrabă decât să caute să le demobilizeze imediat”, a explicat acesta.

În ciuda acestui fapt, viitorul comandamentului și al structurii sale organizatorice rămân „neclare”.  ISW a adăugat că eforturile de absolvire a luptătorilor grupului de responsabilitatea pentru participarea la rebeliunea armată ar putea arăta că „conducerea rusă ar putea redistribui Wagner în Ucraina sau, în schimb, i-ar putea angaja în misiuni internaționale”.