Infofinanciar > Lumea la zi > Occidentul jubilează: „Instituțiile din Rusia se destramă încet și sigur”! Antony Blinken rămâne prudent
Lumea la zi

Occidentul jubilează: „Instituțiile din Rusia se destramă încet și sigur”! Antony Blinken rămâne prudent

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA sursa foto: ru.usembassy.gov
FOTO: ru.usembassy.gov

Confruntarea fără precedent a președintelui rus Vladimir Putin cu luptătorii Wagner a scos la iveală noi „fisuri”, care ar putea dura săptămâni sau luni, a declarat duminică, 25 iunie, secretarul de stat american Antony Blinken.

Blinken și membri ai Congresului american au precizat într-o serie de interviuri televizate că tulburările de sâmbătă din Rusia au slăbit autoritatea lui Vladmir Putin fapt ce ar putea ajuta contraofensiva Ucrainei, de care ar putea  beneficia în același timp vecinii Rusiei, inclusiv Polonia și statele baltice. „Nu cred că am văzut actul final”, a declarat Blinken în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC, după o revoltă eșuată a forțelor conduse de Evgheni Prigojin.

Antony Blinken: „Am văzut cum au apărut mai multe fisuri în fațada rusă”

Secretarul de stat american a adăugat că tensiunile care au declanșat tentativa de puci s-au accentuat pe parcursul a luni de zile și tulburările interne ar putea afecta capacitățile militare ale Moscovei în Ucraina.

„Am văzut cum au apărut mai multe fisuri în fațada rusă. Este prea devreme pentru a spune exact unde se duc și când ajung acolo. Dar, cu siguranță, avem tot felul de noi întrebări pe care Putin va trebui să le abordeze în săptămânile și lunile următoare”, a declarat Antony Blinken în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC. Diplomatul american a descris tulburările ca fiind o „chestiune internă” pentru Putin.

„Ne concentrăm în mod hotărât și neîncetat asupra Ucrainei, asigurându-ne că are ceea ce are nevoie pentru a se apăra și pentru a recupera teritoriul pe care Rusia l-a confiscat”, a mai precizat Blinken. Oficialii americani se așteaptă să afle mai multe despre evenimentele care s-au desfășurat în Rusia, inclusiv detalii despre înțelegerea cu Prigojin, mediată de președintele belarus Alexander Lukașenko, care i-a determinat pe luptătorii Wagner să se întoarcă la bazele lor.

Vladimir Putin distrus și divizat

„S-ar putea ca Vladimir Putin să nu fi vrut să se înjosească până la nivelul de a negocia direct cu Prigojin”, a mai spus Blinken. Forțele conduse de liderul Wagner, un fost aliat al Kremlinului și fost deținut, au dus cele mai sângeroase bătălii în cele 16 luni de război al Rusiei în Ucraina.

„În măsura în care rușii sunt distrași și divizați, acest lucru ar putea îngreuna urmărirea agresiunii lor împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken pentru ABC. Președintele Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților, Mike Turner, la rândul său a susținut că viitoarele acțiuni ale lui Putin în Ucraina ar putea fi inhibate de afirmația lui Prigojin, potrivit căreia justificarea pentru invadarea Ucrainei s-a bazat pe minciuni.

„Eliminarea însăși premisei face mult mai dificil pentru Putin să continue să se întoarcă către poporul rus și să spună: ar trebui să continuăm să trimitem oameni să moară”, a declarat Turner la emisiunea „Face the Nation” de la CBS. Generalul în retragere al forțelor aeriene americane Philip Breedlove, fost șef al Comandamentului European al SUA, a consemnat că tulburările demonstrează o degradare a capacităților rusești.

Instituțiile din Rusia se destramă încet

„Unul dintre rezultatele, cred eu, ale ultimelor 36 de ore, poate 48 de ore, este că instituțiile pe care le-am considerat mult timp ca fiind foarte sigure în Rusia se destramă încet”, a declarat Breedlove într-un interviu. „Întreaga instituție a armatei acum, aparența a ceea ce este armata rusă, este mult diminuată”, este  de părere generalul american Philip Breedlove.

Senatorul american Ben Cardin a declarat că tulburările din weekend din Rusia nu atenuează nevoia Washingtonului de a continua să ajute Ucraina în momentul în care aceasta lansează contraofensiva mult așteptată împotriva Rusiei.

„Acesta este un moment critic pentru Ucraina. Această contraofensivă va fi definitorie în ceea ce privește locul în care ne vom afla în următorul an sau doi”, a declarat Cardin, un democrat care face parte din Comisia pentru relații externe a Senatului, pentru Fox News.

Reprezentantul republican Don Bacon, un fost general al Forțelor Aeriene americane care face parte din Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, a declarat pentru NBC că un Putin lipsit de puteri ar fi un beneficiu pentru vecinii Rusiei, inclusiv Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, potrivit Reuters.