Infofinanciar > Lumea la zi > Trecutul lui Prigojin și relația sa apropiată cu Vladimir Putin! Lucruri mai puțin știute despre liderul Wagner
Lumea la zi

Trecutul lui Prigojin și relația sa apropiată cu Vladimir Putin! Lucruri mai puțin știute despre liderul Wagner

Evgeni Prigojin, Sursă foto: AFP
Sursă foto: AFP

Evgheni Prigozhin a fost cândva atât de apropiat de președintele rus Vladimir Putin, încât și-a câștigat porecla de „bucătarul lui Putin”. Acum, Rusia a deschis un dosar penal împotriva mercenarului războinic, acuzându-l că a încercat să organizeze o revoltă împotriva fostului său prieten. Fondatorul grupului de mercenari Wagner spune că oamenii săi au trecut granița din Ucraina în Rusia și intenționează să „meargă până la capăt”. Este important de menționat că situația din interiorul Rusiei este extrem de neclară în acest moment.

Aproape că nu există presă independentă în țară, iar majoritatea informațiilor pe care le avem provin fie de la Kremlin, fie de la afirmațiile frenetice și neverificate ale lui Prigozhin pe rețelele de socializare. Dar este clar că relația cândva strânsă și reciproc avantajoasă dintre acești doi oameni puternici s-a prăbușit acum în mod spectaculos.

Vânzătorul de hot-dog care a intrat în cercul lui Putin

Originile lui Prigozhin sunt misterioase, dar știm că a fost trimis la închisoare în 1981 pentru o serie de infracțiuni, inclusiv pentru că a jefuit o femeie de cizme și cercei. După ce a ispășit o pedeapsă de nouă ani, a deschis un stand de hot-dog în Sankt Petersburg, care în cele din urmă s-a transformat într-un imperiu de afaceri care a inclus restaurante de lux și magazine de proximitate. Aproape toți aliații din dulap ai lui Putin provin din orașul natal al omului forte, Sankt Petersburg. Primul semn că Prigozhin a ajuns în cercul de apropiați a apărut la începutul anilor 2000, când l-a găzduit în mod regulat pe Putin la restaurantul său de lux din Sankt Petersburg, New Haven.

Putin, care se teme profund de tentativele de asasinat, a mâncat cu plăcere mesele puse în fața lui de Prigozhin. „Putin, după cum știa toată lumea, era neîncrezător. Mai ales în ceea ce privește mâncarea și băutura, cel mai ușor mod de a otrăvi pe cineva, așa cum bine înțelegea KGB-ul”, a scris corespondentul din Rusia al The Guardian, Luke Harding, în Shadow State. Prietenia sa cu Putin a dus la contracte de catering profitabile și la oportunități de afaceri care l-au făcut pe Prigozhin un om foarte bogat. Dar, în curând, Prigozhin nu făcea doar mesele lui. El a început să lupte și în războaiele lui Putin pentru el.

Prigozhin devine arma de închiriat a lui Putin. Grupul Wagner a fost identificat pentru prima dată în 2014, când a început să susțină forțele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Pe atunci, era o organizație extraordinar de obscură care opera mai ales în Africa și în Orientul Mijlociu în numele lui Putin. Moscova neagă orice comandă și control asupra lor pentru a se debarasa de comportamentul lor problematic, cum ar fi „încălcările flagrante ale drepturilor omului și abuzurile asupra civililor”, a scris anul trecut expertul în politică externă Federica Saini Fasanotti pentru Brookings Institute.

Cum a schimbat grupul Wagner relația dintre Prigozhin și Putin

Format din aproximativ 5.000 de oameni, Wagner era alcătuit din veterani ai regimentelor de elită și ai forțelor speciale ale Rusiei. Timp de ani de zile, Prigozhin a negat orice legătură cu grupul de mercenari, mergând chiar până la a da în judecată un jurnalist britanic în 2021 pentru că a afirmat că este fondatorul organizației. Dar războiul din Ucraina a schimbat totul pentru Prigozhin și pentru armata sa zdrențuită de mercenari. Când Putin și-a lansat invazia în Ucraina la începutul anului 2022, se pare că a crezut că punctul central al țării, Kiev, va fi sub controlul său până în weekend. În schimb, soldații săi s-au confruntat cu o rezistență acerbă din partea trupelor ucrainene, care erau bine înarmate de Occident. Se crede că mii de soldați ruși au fost uciși în primele luni ale războiului, deși cifrele exacte rămân evazive.

Până în septembrie 2022, Putin a fost nevoit să „mobilizeze” 300.000 de civili în efortul de război pentru a evita o înfrângere totală. În aceeași lună, Prigozhin a ieșit din umbră și s-a identificat ca fiind șeful grupului  Wagner. Cu o cameră de filmat în spate, a mers în închisorile din Rusia și le-a oferit oamenilor de acolo o alegere: să lupte pentru el în Ucraina în schimbul libertății lor. Anul trecut, aproximativ 80% din cei aproximativ 50.000 de soldați ai lui Wagner în Ucraina erau foști deținuți. De asemenea, foștii deținuți au fost tratați în mare parte pe post de carne de tun, potrivit Casei Albe, reprezentând 90% din victimele grupului. Dar, pe măsură ce tacticile de război brutale ale lui Wagner au început să dea roade, Prigozhin a început să ceară recunoaștere.

În ultimele luni, el l-a acuzat în mod repetat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, de incompetență și de subaprovizionarea deliberată a oamenilor săi din Ucraina. Bărbatul care a negat cândva că ar avea vreo legătură cu Wagner, a început să posteze videoclipuri înflăcărate pe site-ul de socializare Telegram, în care atacă armata rusă. „Au venit aici ca voluntari și au murit pentru ca voi să vă îndopați în birourile voastre.” a explicat liderul grupării.  În timp ce Prigozhin a avut grijă să evite să-l critice direct pe Putin, Kremlinul s-a săturat în mod clar de el luna aceasta și a făcut o mișcare pentru a-l închide, conform ABC.net .