Infofinanciar > Lumea la zi > Kazahstanul dorește să crească livrările de petrol către Germania! Conducta Drujba va rezerva 1,2 milioane de tone
Lumea la zi

Kazahstanul dorește să crească livrările de petrol către Germania! Conducta Drujba va rezerva 1,2 milioane de tone

Petrol Sursa foto Romania Libera
Sursa foto: Romania Libera

Compania KazTransOil din Kazahstan a solicitat rezervarea unor capacități de 1,2 milioane de tone pentru conducta Drujba în 2023, cu scopul de a putea livra mai mult petrol către Germania, potrivit agenției de presă RIA Novosti. Transneft, care deține monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a făcut acest anunț joi.

Uniunea Europeană a anunțat că va înceta să mai cumpere țiței rusesc prin rutele maritime începând cu data de 5 decembrie, ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei după invazia Ucrainei de la 24 Februarie. De atunci, UE caută alternative pentru a stabiliza criza de gaze cauzată de impunerea sancțiunile față de Rusia.

Petrolul kazah ar putea înlocui țițeiul rusesc

Deși conducta petrolieră “Drujba” este excepționată de la sancțiuni, rafinăriile germane de la Leuna și Schwedt, care sunt conectate la conducta Drujba, au anunțat că nu vor mai comanda petrol rusesc pentru 2023, a informat anterior Ministerul german al Economiei. Oficialii de la Berlin sunt încredințați că petrolul kazah, care ar urma să ajungă în Germania prin conducta Drujba via Polonia, poate înlocui țițeiul rusesc rafinat la Schwedt.

Potrivit agenției de presă RIA Novosti, KazTransOil, transportatorul de petrol național din   Kazahstan, a solicitat permisiunea de a livra o cantitate suplimentară de 300.000 de tone de petrol în primul trimestru al anului viitor. Solicitarea KazTransOil va trebui să fie aprobată de Ministerul rus al Energiei. KazTransOil JSC este o subsidiară a KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, care deține 90% din acțiunile KazTransOil, informează G4Media.

Conducta petrolieră Drujba

Drujba este o conductă majoră de petrol care traversează Kazakhstan și Rusia. A fost construită în anii 1960 și are o lungime totală de peste 4.000 de kilometri, care se întinde de la câmpul de petrol Tengiz din Kazakhstan la centrele de rafinare și distribuție din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări din Europa de Est.

Conducta a avut un rol important în transportul de petrol din regiunea Caspica către piețele din Europa și a constituit o sursă majoră de venit pentru Kazakhstan și Rusia. Cu toate acestea, conducta a întâmpinat numeroase provocări și controverse în decursul anilor, inclusiv probleme tehnice, probleme de întreținere și dispute cu privire la prețuri și volume.

Denumirea de “Drujba” nu înseamnă ce ar crede un român când aude acest cuvânt. În limba kazahă, drujba înseamnă prietenie. Conducta Drujba traversează Kazahstan și Belarus și este folosită pentru transportul de petrol dinspre Rusia către Europa. Ea poartă acest nume din cauza legăturilor strânse dintre Rusia, Kazahstan și Belarus, care sunt trei state prietene.