Infofinanciar > Info > Industria petrolului reacționează cu furie! Propunerea Guvernului pentru suprataxarea sectorului petrolier va afecta România
Info

Industria petrolului reacționează cu furie! Propunerea Guvernului pentru suprataxarea sectorului petrolier va afecta România

Gaze - sursa foto - zdg.md
sursa foto: zdg.md

Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) susține că propunerea de suprataxare a sectorului de petrol și gaze printr-o ordonanță de urgență care se află în prezent sub analiza Guvernului poate afecta viitoarele investiții în securitatea energetică a României.

Guvernul a propus o ordonanță de urgență prin care va impune taxe suplimentare producătorilor de petrol și gaze și rafinăriilor care produc combustibili. Potrivit draftului de ordonanță de urgență, companiile vor fi obligate să plătească o contribuție de solidaritate, care va reprezenta 60% din diferența dintre profitul obținut în 2023 și media profiturilor obținute în perioada 2018-2021, majorată cu 20%. Ordonanța de urgență este în curs de analiză în ședința Guvernului din 28 decembrie.

FPPG se opune propunerii ordonanței de urgență

FPPG afirmă că Ordonanța de Urgență care stabilește unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului UE din 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemelor de prețuri ridicate la energie nu rezolvă criza energetică, ci dimpotrivă, poate avea efecte negative asupra operatorilor din sectorul petrol și gaze, reducând semnificativ bugetele de investiții.

Proiectul de Ordonanță de Urgență ar face ca România să aibă cea mai nefavorabilă abordare din UE pentru industria de petrol și gaze, în condițiile în care deja are cele mai mari taxe suplimentare. FPPG susține că neconsiderarea taxelor suplimentare deja introduse este în contradicție cu principiile Regulamentului European, potrivit Știripesurse.

Însă chiar Regulamentul European este cel invocat în propunerea acestei măsuri.

Ce spune documentul de pe masa Guvernului

Conform notei fundamentale, măsura propusă s-ar lua în spirit de solidaritate, și este în concordanță cu legislația Uniunii Europene:

“Se instituie contribuția de solidaritate ca o măsură comună și coordonată la nivelul Uniunii Europene care permite, în spiritul solidarității, generarea de venituri suplimentare pentru ca autoritățile naționale să ofere sprijin financiar gospodăriilor și întreprinderilor puternic afectate de creșterea prețurilor la energie.

Contribuția se aplică în paralel cu impozitul pe profit perceput de fiecare stat membru de la societățile în cauză care depășesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021, fiind un profit excedentar.

Contribuția de solidaritate se datorează de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit prevăzuți la art. 13 și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor prevăzuți la art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, inclusiv cei care fac parte dintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit și  ponderea acestor activități în cifra de afaceri sau în veniturile totale, după caz, este de peste 75%  inclusiv”, citat de Economica.