Infofinanciar > Lumea la zi > Kazahstan dorește să întărească relațiile cu România! Avantajele cu care vine la pachet această propunere
Lumea la zi

Kazahstan dorește să întărească relațiile cu România! Avantajele cu care vine la pachet această propunere

Kazahstan sursa wikimedia commons
sursa: wikimedia commons

Conflictul din Ucraina a avut un impact asupra întregii Planete și a afectat numerose țări din punct de vedere financiar, iar economia Kazahstanului nu a făcut deloc notă discordantă. De asemenea, a slăbit foarte mult și încrederea mediului de afaceri din regiunea Asiei Centrale. Riscurile unei recesiuni globale și a unei inflații în spirală sunt îngrijorătoare pentru aceștia.

În acest context dificil, Kazahstanul ar fi putut privi spre interior, mai ales având în vedere evenimentele tragice care au avut loc în țara lor în ianuarie, când s-au confruntat cu o tentativă de lovitură de stat prin violență armată. Mulți nu erau siguri dacă țara lor își va reveni. În ciuda asigurărilor și angajamentelor lor ferme de reformă, democratizare și întărirea protecției drepturilor omului, unii s-au îndoit că aceste lucruri vor fi realizate.

Schimbările realizate de statul kazah

Kazahstanul susține că și-a respectat promisiunile făcute, fiind un stat rezilient și stabil. În plus, țara s-a transformat prin inițiative politice și socio-economice semnificative.

Spre exemplu, s-au pus în aplicare reforme constituționale prin intermediul unui referendum național desfășurat în iunie. În noiembrie, au avut loc alegeri prezidențiale în Kazahstan, în conformitate cu noua Constituție adoptată. Mulți dintre cei implicați în evenimentele tragice din ianuarie au fost amnistiați.

Toate eforturile Kazahstanului din ultimele douăsprezece luni au contribuit la crearea unui stat just și echitabil, unei societăți prospere și unui sistem politic mai energic, dinamic și competitiv pentru cetățenii țării din Asia Centrală.

Obligațiile internaționale întreprinse de Kazahstan

Kazahstan, ca stat, a avut un sistem politic intern transformat, dar nu a uitat de obligațiile sale internaționale. În octombrie, Astana a găzduit cel de-al șaselea summit al Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia. Cu o lună înainte, Kazahstan a organizat cel de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, la care a participat Papa Francisc alături de peste 100 de delegații din 50 de țări.

Oficialii din Kazahstan este convins că politica sa externă multi-vectorială va contribui la rezolvarea multor crize globale și va facilită o colaborare internațională mai puternică.

Anul 2023 pregătește noi relații cu țara noastră

În anul 2023, Kazahstanul va întâmpina alte provocări importante, printre care alegerile parlamentare care vor avea loc în primele șase luni. În preajma acestor alegeri, sunt create noi partide politice care cresc concurența politică și pluralismul. Pentru prima dată după ultimii 18 ani, candidații independenți vor avea posibilitatea de a candida la alegeri în circumscripții uninominale.

Totodată, anul viitor Kazahstanul își dorește să își întărească relațiile cu România. Statul kazah are deja o bază solidă în care să-și dezvolte cooperarea cu țara noastră în continuare. Din cauza dorinței reciproce de a avea legături puternice, există toate motivele pentru a crede că cele două state își vor atinge obiectivele împreună, conform RomâniaTV.