Lumea la zi

Jens Stoltenberg: „Nu trebuie să facem greşeala de a subestima Rusia”! Putin vrea să lase Ucraina în frig și în întuneric

npr.org
FOTO: npr.org

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a declarat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Haga, că doar Ucraina poate decide asupra condițiilor de negociere care ar pune capăt conflictului militar, care se desfășoară  de aproape opt luni. Pe fondul succeselor înregistrate de Ucraina, pe câmpurile de luptă, în ultima perioadă, oficialul a subliniat că subestimarea Moscovei este una de bun augur.

„Nu trebuie să facem greşeala de a subestima Rusia. Forţele armate ruse păstrează capacităţi semnificative, precum şi un număr mare de trupe. Ei (n.r. ucrainenii) plătesc acum cel mai mare preţ ca pierderi de vieţi omeneşti şi pagube suferite. Aşa că este de competenţa Ucrainei să decidă ce fel de termeni sunt acceptabili pentru ei”.

Rusia nu trebuie subestimată

Stoltenberg este al doilea oficial de rang înalt care adoptă această retorică. Secretarul de stat, americanul Anthony Blinken a făcut o declarație asemănătoare în weekendul trecut. Oficialul NATO, în același cadru a iterat obiectivele lui Putin „ Următoarele luni vor fi dificile. Obiectivul lui Putin este de a lăsa Ucraina în frig şi întuneric în această iarnă. Aşa că trebuie să ne menţinem cursul”.

Stoltenberg a dat asigurări că organizația Atlanticului de Nord vor susține în  continuare Ucraina în eforturile sale de a-și recâștiga integral suveranitatea încălcată de trupele lui Vladimir Putin.

„ Ceea ce se întâmplă la masa discuţiilor este legat în mod fundamental de situaţia de pe câmpul de luptă. Aşadar, ceea ce ar trebui să facem este să sprijinim Ucraina şi să o întărim, astfel încât la un moment dat să poată exista negocieri la care Ucraina să se impună ca stat suveran independent din Europa”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul, recentul oraș recucerit de sub autoritatea Federației Ruse. Moscova în continuare consideră acest oraș ca fiind parte a teritoriului administrat de Kremlin. În acest sens, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, deși nu a comentat retragerea trupelor ruse din Herson a ținut să precizeze  „Ştiţi bine că acesta este teritoriul Federaţiei Ruse”.

Vladimir Putin își schimbă retorica

Confruntat cu această situație Vladimir Putin le-a solicitat guvernanților ruși să ofere o atenție sporită ajutorului participanților ruși la conflictul din Ucraina.

„Când comunic cu colegii mei, aproape toată lumea vorbește despre programele de sprijin care sunt dislocate în regiuni, despre sprijinul pentru militarii noștri și familiile lor, militarii care sunt implicați în activități de luptă dificile, sincere și extrem de riscante în cadrul unei operațiuni militare speciale” declarația aparține liderului de la Kremlin care l-a avut ca interlocutor pe Viktor Tomenko, guvernatorul teritoriului Altai.

Președintele Federației Ruse a folosit o exprimare rar întâlnită de la începutul războiului, utilizând termeni precum ”luptă dificilă” făcând trimitere la situația frontului. Totodată, Putin descrie scenele războiului ca fiind ”extrem de riscante”, potrivit romaniatv.net.