Lumea la zi

Trupele ucrainene pătrund în orașul-cheie Kherson după retragerea forțelor rusești, dându-i o lovitură lui Putin

kherson sursa foto cnn
sursa foto cnn

Forțele ucrainene au pătruns vineri în orașul-cheie Kherson, în timp ce trupele rusești se retrăgeau în est, oferind o victorie majoră Kievului și marcând unul dintre cele mai mari eșecuri pentru președintele Vladimir Putin de la începutul invaziei sale, scrie CNN.

Civilii entuziasmați care au supraviețuit luni de zile ocupației rusești au coborât în piața centrală din Kherson, îmbrățișând soldații ucraineni nou sosiți, făcându-și selfie-uri cu ei și fluturând steaguri ucrainene.

Imaginile cu scenele de bucurie au apărut la câteva ore după ce Rusia a anunțat că s-a retras de pe malul vestic al râului Dnipro, în regiunea strategică din sudul Khersonului, lăsând capitala regională Kherson și zonele înconjurătoare în mâinile ucrainenilor.

Retragerea reprezintă o lovitură majoră pentru efortul de război al lui Putin în Ucraina. Kherson era singura capitală regională ucraineană pe care forțele rusești au capturat-o de la invazia din februarie. Retragerea lor spre est, peste Nipru, cedează mari suprafețe de teren pe care Rusia le-a ocupat încă din primele zile ale războiului și pe care Putin le-a declarat oficial ca fiind teritoriu rusesc în urmă cu doar cinci săptămâni.

Sărbătorile din orașul Kherson

„Steagul ucrainean este arborat în orașul Kherson. De acum încolo, steagul ucrainean va apărea pe toate clădirile din Kherson. Este ceea ce am visat încă din primele zile ale ocupației”, a declarat Serhiy Khlan, membru al consiliului regional ucrainean din Kherson.

Vineri seară, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a postat o înregistrare video nocturnă cu sărbătorile din orașul Kherson, unde o mulțime flutura steaguri și scanda „ZSU”, acronimul ucrainean pentru forțele armate.
El a numit-o „o zi istorică” pentru Ucraina. „Ne întoarcem în sudul țării noastre, ne întoarcem la Kherson”.

„Începând de acum, apărătorii noștri se află la periferia orașului. Mai este puțin și vom intra. Dar unitățile speciale sunt deja în oraș”, a declarat Zelensky.

Zelensky a făcut apel la toți soldații ruși care se află încă pe malul vestic să se predea.

„Vă garantăm că veți fi tratați în conformitate cu legea și cu standardele internaționale. Iar acelor militari ruși care s-au deghizat în haine civile și se ascund undeva, vreau să le spun că nu vă puteți ascunde. Vă vom găsi oricum”, a spus el.

Forțele ucrainene au avansat vineri prin mare parte din regiunea Kherson, aparent întâmpinând puțină sau deloc rezistență. Videoclipurile de pe rețelele de socializare din orașele și satele de pe malul vestic al regiunii arată cum trupele sunt întâmpinate de civili. Ministerul rus al Apărării a anunțat mai devreme vineri că forțele sale au finalizat retragerea parțială din regiunea Kherson, după ce Moscova a ordonat miercuri retragerea, potrivit CNN.

„În direcția Kherson, mutarea unităților militare rusești pe malul stâng al râului Nipru a fost finalizată la ora 05:00 [ora Moscovei] în această dimineață”, a declarat ministerul pe canalul său oficial Telegram, folosind ortografia rusă pentru râu.

„Nicio piesă de echipament militar sau armament nu a fost lăsată în urmă pe malul drept [vestic]”, a adăugat declarația. „Toți militarii ruși s-au mutat pe malul stâng al Niprului”.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare sugerează contrariul, cu tancuri rusești, vehicule blindate și lăzi de muniție afișate de trupele ucrainene.

Trupele rusești

Ucraina a afirmat că a efectuat atacuri împotriva concentrațiilor de trupe rusești care se retrăgeau, dar Ministerul rus al Apărării a declarat mai târziu vineri, într-o declarație, că „în ciuda încercărilor inamicului de a perturba transferul trupelor rusești, nu au fost permise pierderi în rândul personalului, armelor, echipamentelor și materialelor militare”.

De asemenea, acesta a afirmat că înaintarea ucraineană a fost reținută timp de mai multe zile și că „efectivele și echipamentele militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei de pe malul drept al Niprului sunt lovite de foc”.

Ucraina nu a raportat vineri niciun foc de armă de pe malul estic, dar a declarat că un atac cu rachete asupra orașului Mykolaiv, aproape de granița cu Kherson, a ucis șapte persoane vineri dimineața devreme.

Mai devreme vineri, comandamentul operațional de sud al armatei ucrainene a declarat că forțele rusești au fost „încărcate de urgență în bărci care par potrivite pentru traversare și încearcă să scape” peste râu.

Nu era clar dacă toate trupele rusești au părăsit Kherson și regiunea mai largă; Khlan a declarat că orașul se află „aproape sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei”, dar a avertizat că este posibil ca unele trupe rusești să fi rămas în urmă în haine civile.

El a avertizat că multe trupe rusești „și-au aruncat uniformele militare, iar acum se ascund în haine civile”.

„Ei vor pune la cale provocări, operațiuni sub pavilion fals în oraș”, a spus el. „Mai este mult de lucru în ceea ce privește deminarea și curățarea orașului”. Locuitorii din orașul Kherson cu care CNN a vorbit în ultimele săptămâni au confirmat că mulți soldați ruși foloseau haine civile. Armata ucraineană a declarat că va înainta cu prudență prin regiunea Kherson și a avertizat că trupele rusești minau drumurile și distrugeau infrastructura critică în timp ce se retrăgeau din regiune.

„Invadatorii ruși continuă să jefuiască așezările din care se retrag”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ștupun. „Inamicul încearcă, de asemenea, să avarieze liniile electrice, alte instalații de transport și de infrastructură critică din regiunea Kherson.”

Distrugeri în lanț

Imaginile și înregistrările video difuzate vineri pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, că podul Antonivskyi, principala conductă peste Dnipro în regiunea Kherson, a fost distrus.

Cel puțin șapte poduri în total, dintre care patru care traversează râul Dnipro, au fost distruse în ultimele 24 de ore, arată imaginile din satelit și alte fotografii ale Maxar Technologies.

Două poduri, unul de vehicule și unul feroviar, care se află deasupra unui baraj la Nova Kakhovka, s-au numărat printre cele distruse.

Apa curge din trei porți de ecluză la barajul critic, care traversează râul Dnipro, potrivit imaginilor din satelit ale Maxar Technologies obținute de CNN.

Nu este clar cum a fost cauzată ultima avarie, care se află aproape de malul vestic. Canalele locale Telegram au raportat joi seară sunetul unor explozii în jurul barajului. Forțele ucrainene nu par să fi preluat controlul asupra barajului, care ar putea provoca pagube considerabile în regiune dacă este rupt.

Alexander Kots, un reporter al tabloidului pro-guvernamental rus Komsomolskaia Pravda încorporat în forțele ruse, a postat pe canalul său de Telegram o înregistrare video aflată la punctul de trecere, care arată întreaga secțiune centrală a podului distrusă. „În spatele meu se află cele două travee prăbușite ale (podului)”, a spus Kots. „Probabil că au fost aruncate în aer în timpul retragerii grupului de forțe rusești de pe malul drept pe cel stâng”, sau de pe malul vestic pe cel estic.

Pierderi importante
Forțele rusești au cedat în câteva zile aproximativ 40% din regiunea Kherson, care se întinde de-a lungul Niprului.

Acum că forțele ucrainene au recucerit Kherson până la râul Nipru, cele două părți se confruntă peste râu pe o distanță de aproximativ 250 de kilometri – din zona din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia până la marginea Mării Negre.

Pe măsură ce forțele rusești au fugit, trupele ucrainene au înaintat în urma lor, capturând zeci de sate și așezări în regiunea Kherson, deasupra Niprului.

O altă cucerire

Armata ucraineană a recucerit vineri o altă parte a regiunii Kherson, satul Tyahinka, în apropiere de orașul strategic Nova Kakhovka, în ciuda faptului că forțele rusești au distrus podurile care duc la sat.

Un videoclip care a circulat vineri pe rețelele de socializare, geolocalizat și autentificat de CNN, arată cum forțele ucrainene sunt întâmpinate de locuitori pe autostrada principală din Tyahinka. Satul se află la doar 20 km (14 mile) la vest de barajul hidroelectric și de podurile care se întind peste râul Dnipro la Nova Kakhovka.

O serie de fotografii, de asemenea geolocalizate și autentificate de CNN, arată că forțele ucrainene au reușit să intre în sat, în ciuda faptului că podul autostrăzii principale și o punte pietonală au fost distruse de ruși în timp ce se retrăgeau. Zeci de poduri din regiunea Kherson au fost distruse sau dezactivate în timpul conflictului.

Locuitorii din localitatea Bilozerka, aflată la periferia vestică a orașului Kherson, au arborat vineri un steag ucrainean și au smuls panourile de propagandă rusească, potrivit unor înregistrări video de pe rețelele de socializare geolocalizate de CNN.

O înregistrare video a arătat un steag ucrainean fluturând deasupra unui memorial al celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce o alta a arătat locuitori care au dărâmat un panou de propagandă cu o tânără care ținea în mână un steag rusesc, pe care scria: „Rusia este aici pentru totdeauna”.

Integrarea Rusiei

Scenele în care oamenii salutau trupele ucrainene din întreaga regiune au contrastat puternic cu afirmațiile oficialilor numiți de Rusia în Kherson în urmă cu șase săptămâni, potrivit cărora 87% dintre alegătorii de acolo au sprijinit integrarea în Federația Rusă, într-un referendum condamnat pe scară largă de comunitatea internațională ca fiind un simulacru. Kherson a fost una dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia în septembrie. Oficialii de la Kiev au avertizat că trupele rusești care se retrag ar putea transforma capitala regională Kherson într-un „oraș al morții” la ieșire, iar un oficial din sudul Ucrainei a avertizat vineri locuitorii să fie atenți să se întoarcă rapid pe teritoriul recent eliberat din cauza amenințării cu minele.

„Există o mulțime de mine în teritoriile și așezările eliberate”, a declarat Vitaliy Kim, șeful administrației militare din regiunea Mykolaiv, pe Telegram. „Nu mergeți acolo fără motiv. Există victime”.

Vineri, purtătorul de cuvânt al lui Putin a insistat că regiunea rămâne parte a Rusiei, în ciuda retragerii rusești.

„Acesta este un subiect al Federației Ruse”, a declarat Dmitri Peskov în timpul unui briefing obișnuit cu jurnaliștii. „A fost stabilit și definit din punct de vedere juridic. Nu pot exista schimbări aici”.

Rusia controlează în continuare o mare parte din regiunea Kherson – zona situată la est de râul Dnipro.

Când a fost întrebat direct dacă retragerea Rusiei a fost „umilitoare” pentru președintele Vladimir Putin, Peskov a răspuns: „Nu”.