Lumea la zi

KYIV POST: Cum reacționează Rusia după retragerea din Kherson

Ucraina si Rusia Sursa foto Brown University
Sursa foto Brown University

Situația din terenul regiunii Kherson se dezvoltă rapid. Ministerul rus al Apărării a declarat că retragerea s-a încheiat cu succes vineri dimineața devreme, 11 noiembrie și că nu a fost lăsat în urmă niciun soldat sau echipament militar, o afirmație uimitor de îndrăzneață care nu a fost verificată.

Ceea ce nu este pus la îndoială este faptul că armata ucraineană a eliberat zeci de locuri de sub ocupația rusă în regiunea mai largă, în timp ce se îndreaptă spre orașe mai mari.

Așadar, cum reacționează Rusia la această înfrângere majoră? Kyiv Post a colectat comentarii de la diferitele eșaloane ale spațiului media de la Kremlin și, așa cum era de așteptat, nu lipsesc dezinformările, contradicțiile și minciunile sfruntate.

Surse din Rusia au declarat pentru publicația ucraineană că un refren comun pe forumurile locale de chat este că țara se află într-un declin continuu.

Care este replica oficială a rușilor?

Kremlinul insistă că totul este în regulă, că nu se întâmplă absolut nimic rău și că „operațiunea specială” se desfășoară în continuare conform planului.

Ultima linie oficială de la Kremlin a venit de la purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, care vineri dimineață a declarat că Kherson rămâne un „subiect al Federației Ruse”. El a adăugat: „Este fixat și definit din punct de vedere legal. Nu există schimbări și nu pot exista schimbări”.

Așadar, ce cred ei că se întâmplă de fapt?

În loc să fie forțați să se retragă de către forțele ucrainene, cei mai proeminenți apărători ai Rusiei au încercat să prezinte retragerea ca pe o decizie tactică inteligentă și necesară, luată pentru a salva vieți.

Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, a declarat la începutul acestei săptămâni că generalul Surovikin a făcut o „alegere dificilă, dar corectă” între „sacrificii fără sens de dragul unor declarații zgomotoase și salvarea vieților neprețuite ale soldaților”.

Această afirmație a fost reluată de Evgheni Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, care a declarat „Decizia luată de Surovikin nu este ușoară, dar a acționat ca un om căruia nu îi este frică de responsabilitate”.

Iar Margarita Simonyan, editorul RT News, a declarat într-o postare pe Twitter: „Nu am avut nici o reacție: Știu cu siguranță că această decizie nu a fost ușoară pentru nimeni. Nici pentru cei care au primit-o, nici pentru noi, care am înțeles că așa va fi și încă ne-am rugat să nu fie așa”.

Unii oficiali au mers chiar mai departe, spunând că nu numai că retragerea este o acțiune complet rezonabilă din partea armatei ruse, dar este doar o mică piedică pe drumul spre o eventuală victorie.

Leonid Slutsky, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, a declarat joi: „În ceea ce privește retragerea forțelor de pe malul drept, este o decizie forțată, este o decizie corectă, luată pentru a păstra viețile militarilor noștri. Ne vom întoarce cu siguranță la Kherson, vom învinge cu siguranță în viitorul previzibil. Vom câștiga cu siguranță. Nimeni nu va renunța la Kherson o dată pentru totdeauna. Rusia nu lasă pe nimeni în urmă”.

Este totul un scenariu optimist?

Cu siguranță că da, iar pentru o viziune mai realistă a situației ne întoarcem pe Telegram, unde milbloggeri ruși au oferit o evaluare mai onestă a situației.

Boris Rozhin, un analist militar pro-rus, a spus „Nu voi uita niciodată această ucidere a speranțelor rusești. Această trădare este zgâriată în inima mea pentru totdeauna. Nu voi uita niciodată miile, zecile, sutele de mii de ruși care le-au încredințat șefilor noștri viețile, casele, apartamentele, modul de viață, viitorul lor, copiii lor, pentru a fi înșelați cu cinism și abandonați în ultimul moment”.

Ce cred cetățenii din Rusia?

În ciuda faptului că nu sunt expuși la aproape nimic altceva decât linia oficială a Kremlinului, cel puțin unii cetățeni din Rusia își dau seama că retragerea din Kherson este o înfrângere majoră cu implicații potențial drastice.

„Prietena mea din Voronej a decis astăzi să se mute cu copiii ei în Turcia, iar predarea Khersonului a fost ultima picătură care a umplut paharul”, a declarat pentru Kyiv Post o femeie care a dorit să păstreze anonimatul.

„Dacă Kherson este predat astăzi, mâine războiul va ajunge în regiunile de frontieră ale Rusiei, iar ca răspuns la bombardarea orașelor ucrainene, vor urma în orice moment atacuri asupra orașelor rusești.”

Unii ruși sunt sceptici, pe bună dreptate, cu privire la ceea ce le spune guvernul lor, mai ales că sunt disponibile online, în mod deschis, confirmări vizuale care contrazic unele narațiuni.

„Chiar și acum există două versiuni în ceea ce privește podul Antonivski din Kherson”, a declarat pentru Kyiv Post un bărbat care nu a dorit să fie identificat. „Oficial, totul este în regulă, dar neoficial, este parțial distrus, cu dovezi foto în acest sens pe canalele Telegram”.

Chiar dacă marea majoritate a rușilor pare să susțină în continuare „operațiunea specială” din Ucraina, pentru minoritatea care s-a săturat de război, veștile din Kherson sunt de fapt pozitive.

„Deja mor și nu a trecut nici măcar o lună de când au fost trimiși în zona de război. Văd că ochelarii roz ai acelor ruși care au susținut războiul au început să se spargă”.