Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii au prelungit acordul pentru exportul de cereale prin Marea Neagră. Ucrainenii vor dublu
Lumea la zi

Rușii au prelungit acordul pentru exportul de cereale prin Marea Neagră. Ucrainenii vor dublu

Cereale din Ucraina - sursa foto - stirileprotv.ro
sursa foto stirileprotv.ro

Un oficial rus a declarat că acordul istoric care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră a fost prelungit cu 60 de zile, deși Kievul a declarat că vrea o prelungire de 120 de zile, iar Turcia a lăsat de înțeles că discuțiile sunt încă în curs de desfășurare.

De la semnarea de către Rusia și Ucraina a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, susținută de ONU, în Turcia, la 22 iulie, milioane de tone de cereale și alte produse alimentare au fost exportate din porturile ucrainene.

Luni, Rusia a sugerat că va permite reînnoirea acordului, dar pentru jumătate din durata reînnoirii anterioare, în timp ce Națiunile Unite s-au angajat să facă tot posibilul pentru a se asigura că integritatea acordului rămâne intactă.

Ce vor rușii pentru continuarea acordului

„Într-adevăr, acordul a fost prelungit – s-a convenit ca acesta să fie prelungit cu 60 de zile”, a declarat marți agenția de știri TASS, care l-a citat pe ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Grushko, conform Reuters.

Agenția de știri RIA l-a citat, de asemenea, pe Grushko spunând că acordul a fost prelungit. Potrivit RIA, Grushko a citat un alt ministru adjunct de externe, Serghei Vershinin, care a confirmat prelungirea.

„Vom respecta cu strictețe acordul”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial guvernamental ucrainean. Oficialul a refuzat să fie identificat.

Într-o declarație în care a precizat că discuțiile sunt în curs de desfășurare, ministerul turc al apărării a citat Rusia ca fiind de acord să susțină o prelungire de 60 de zile a acordului, negociat între Moscova și Kiev în iulie de către Turcia și Națiunile Unite.

Rusia a declarat că, deși Occidentul nu a vizat în mod explicit exporturile agricole ale țării, sancțiunile asupra plăților, logisticii și industriilor de asigurări au creat o barieră în calea exportului de cereale și îngrășăminte, în timp ce cerealele ucrainene nu au întâmpinat nicio problemă.

Kievul critică Moscova în problema acordului pentru cereale

Kievul critică propunerea Rusiei de a prelungi acordul privind cerealele cu 60 de zile. Organizația Națiunilor Unite a precizat într-un comunicat că „ia act” de anunțul Rusiei privind prelungirea și și-a reafirmat sprijinul pentru acordul încheiat în iulie ca „parte a răspunsului global la cea mai gravă criză a costului vieții din ultima generație”, conform Al Jazeera.

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că o prelungire de 60 de zile contrazice documentele semnate de garanții Turcia și ONU, dar nu a respins propunerea.

„Acordul implică cel puțin 120 de zile de prelungire, prin urmare poziția Rusiei de a prelungi acordul doar cu 60 de zile contrazice documentul semnat de Turcia și ONU”, a declarat Kubrakov pe Twitter. „Așteptăm poziția oficială a ONU și a Turciei, în calitate de garanți ai inițiativei”, a adăugat el.

Moscova a fost frustrată de faptul că un acord paralel pentru a permite exporturile de alimente și îngrășăminte rusești, care sunt folosite în întreaga lume, a avut ca rezultat doar un „firicel” de îngrășăminte rusești care au ieșit în afară țării și niciun fel de cereale rusești.

Rebeca Grynspan, secretarul general al Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare, și Martin Griffiths, șeful agenției umanitare a ONU, au primit o echipă condusă de ministrul adjunct de externe rus Serghei Vershinin la birourile ONU din Geneva, Elveția.

Ce vrea Rusia să negocieze

„Conversația cuprinzătoare și sinceră a confirmat încă o dată că, în timp ce exportul comercial de produse ucrainene se desfășoară într-un ritm constant, aducând profituri considerabile Kievului, restricțiile impuse exportatorilor agricoli ruși sunt încă în vigoare”, a declarat delegația rusă într-un comunicat.

„Scutirile de sancțiuni pentru alimente și îngrășăminte anunțate de Washington, Bruxelles și Londra sunt în esență inactive”, a susținut aceasta.

Ca parte a acordului, Moscova dorește ca amoniacul rusesc să fie alimentat printr-o conductă care să traverseze Ucraina pentru a ajunge în porturile din Marea Neagră în vederea unui posibil export. De asemenea, oficialii ruși spun că restricțiile bancare și costurile ridicate ale asigurărilor au afectat speranțele lor de a exporta îngrășăminte.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat reporterilor din New York după discuții: „Facem totul pentru a păstra integritatea și a asigura continuitatea acordului”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că acesta a fost un „moment critic” în negocierile privind acordul, despre care Washingtonul speră că va fi prelungit înainte de a expira la 18 martie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.