Infofinanciar > Info > Relațiile dintre China și SUA se complică. Beijingul pune în fruntea Apărării un personaj aflat pe lista neagră a Casei Albe
Info

Relațiile dintre China și SUA se complică. Beijingul pune în fruntea Apărării un personaj aflat pe lista neagră a Casei Albe

Noul ministrul al Apărării din China; sursă foto: bloomberg.com
FOTO: bloomberg.com

Congresul Național al Poporului din China (CNP) l-a aprobat în unanimitate pe generalul Li Shangfu, cunoscut pentru că a obținut pentru China avioanele de luptă Su-35S și sistemele de apărare aeriană S-400 din Rusia, ca nou ministru al apărării în cadrul unei reuniuni plenare recente.

Generalul Li Shangfu este inginer aerospațial și veteran al Armatei Populare de Eliberare (APL). Numirea sa în funcția de ministru al Apărării al Chinei face titluri de primă pagină, deoarece se numără printre numeroasele persoane chineze sancționate de Statele Unite.

Cu toate acestea, numirea s-a transformat într-o altă controversă americano-chineză chiar înainte ca generalul Li să poată prelua comanda apărării chineze.

Se complică relațiile sino-americane

Generalul Li Shangfu a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei SUA în 2018, când se ocupa de tehnologia militară a națiunii în calitate de director al Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Li a achiziționat avioane de luptă Su-35 și componente pentru rachetele sol-aer S-400 de la agenția de stat rusă de export de arme Rosoboronexport.

În notificarea Departamentului de Stat se arată următoarele: „În urma consultării cu secretarul Trezoreriei, secretarul de stat a impus sancțiuni asupra entității chineze Equipment Development Department (EDD) și a directorului acesteia, Li Shangfu, pentru implicarea în tranzacții semnificative cu persoane din LSP.

Aceste tranzacții au implicat transferul de avioane de luptă Su-35 și de echipamente legate de sistemul de rachete sol-aer S-400 din Rusia către China”. Forțele aeriene ale Armatei Populare de Eliberare au fost primul client al Rusiei pentru Su-35S. Negocierile au început încă din 2011, iar un acord a fost semnat în 2015, însă Beijingul a început să primească avioanele de luptă multirol Su-35S din Rusia în 2016.

Ministerul Apărării Naționale al Chinei (MND) a confirmat în aprilie 2018 că avioanele de tip Su-35 au intrat oficial în serviciu, iar sancțiunile SUA au intrat în vigoare la scurt timp după aceea. Până în 2019, Rusia a finalizat livrarea tuturor celor 24 de avioane care acum formează o parte esențială a Forțelor Aeriene ale și sunt cele mai avansate avioane de luptă de care dispune serviciul după J-20.

Su-35 îi sperie și pe adversarii săi din regiune. În august 2022, avioanele de vânătoare chinezești Su-35, echipate cu rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune, ar fi determinat piloții F-16 din Taiwan să se retragă în spațiul lor aerian.

În ceea ce privește sistemul de apărare antiaeriană S-400 Triumf, președintele rus Vladimir Putin a aprobat vânzarea în 2014, iar APL a obținut livrarea primului său regiment în 2018. Afacerea a generat îngrijorări la nivel global, deoarece acesta era cel mai avansat sistem de apărare aeriană din arsenalul rusesc și era rezervat pentru utilizarea de către armata rusă la acea vreme.

Ambele sisteme achiziționate din Rusia au venit ca o lovitură în brațe pentru APL, care rămâne angajat în tensiuni militare cu Taiwan, Statele Unite și alți adversari regionali. Generalul Li, prin poziția sa, a dus greul acestor achiziții care au susținut APL și au consolidat legăturile de apărare chino-ruse.

Cine este noul ministru al Apărării din China

A fost vicecomandant al Forței de Sprijin Strategic a APL după ce forța a fost înființată la sfârșitul anului 2015, înainte de a prelua funcția de șef al Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor din cadrul Comisiei Militare Centrale în 2017.

Mandatul lui Li la Comisia Militară Centrală a atras atenția asupra legăturilor sale cu Xi, care și-a întărit controlul asupra armatei. În plus, președintele Xi a întreprins o modernizare militară masivă în ultimii ani. Această modernizare a catapultat mai mulți oficiali veterani în lumina reflectoarelor, generalul Li fiind unul dintre ei.

„Cred că a fost ridicat în această poziție pentru că a livrat pentru Xi Jinping în domenii cheie ale modernizării”, a declarat pentru Reuters analistul de securitate Alexander Neill, membru adjunct al think-tank-ului Pacific Forum din Hawaii. „Este o persoană care va trebui să se descurce în fața unui public internațional”.Potrivit experților, se așteaptă ca generalul Li să se implice, de asemenea, în relațiile militare cu alte țări asiatice la nivel personal. El participă frecvent la întâlniri ale liderilor din domeniul apărării din Asia și la dialogul informal Shangri-La privind securitatea din Singapore.

Mandatul generalului Li în calitate de ministru al apărării al Chinei începe în timp ce Washingtonul lucrează pentru a repara comunicațiile și discuțiile militare care s-au deteriorat după ce Beijingul a reacționat cu furie la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan în luna august.  Legăturile deja înrăutățite dintre cei doi adversari au primit o lovitură masivă după ce forțele aeriene americane au doborât un presupus balon spion chinezesc.

Deși nu reprezintă un factor de întrerupere a viitoarelor negocieri, mai mulți experți în securitate subliniază că sancțiunile creează o posibilă complexitate și ar putea oferi influență conducerii militare a Chinei.

Li Shangfu este un expert în domeniul aerospațial și un fost oficial al proiectului spațial al Chinei

Potrivit diplomaților din regiune, numirea lui Li este observată cu atenție, având în vedere trecutul său, chiar dacă noua sa poziție în cadrul sistemului chinez este văzută în principal ca fiind diplomatică și ceremonială, potrivit Reuters.

Este bine cunoscut faptul că președintele chinez Xi Jinping exercită controlul asupra Comisiei Militare Centrale (CMC) și a Armatei Populare de Eliberare. Potrivit experților, pregătirea tehnocrată a lui Li îi va permite acestuia să joace un rol semnificativ în realizarea obiectivelor președintelui Xi Jinping. Sancțiunile asupra lui Shangfu ar putea complica discuțiile

Noul ministru al apărării, Li Shangfu, este un expert în domeniul aerospațial și un fost oficial de rang înalt al proiectului spațial al Chinei. El a fost un actor esențial în misiunile de explorare lunară și a fost director al principalelor baze de lansare a sateliților chinezi din Xichang, provincia Sichuan, în sud-vestul țării, potrivit eurasiantimes.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.