Infofinanciar > Lumea la zi > Pentagonul e în alertă! China pregătește o nouă armă nucleară
Lumea la zi

Pentagonul e în alertă! China pregătește o nouă armă nucleară

submarin sursa foto Observator
Sursa foto: Observator

Conform analiștilor militari citați de Reuters, China construiește un nou submarin nuclear de atac. Aceștia au surprins imagini din satelit extrem de rare.

După ce în noiembrie Pentagonul a declarat că forțele navale chinezești ar putea construi în următorii ani un nou submarin de atac cu lansatoare verticale de rachete de croazieră, analiștii și diplomații urmăresc cu atenție evoluțiile.

Imaginile cu submarine la suprafață sunt extrem de rare

Conform Agerpres, în imaginile obținute de Reuters de la furnizorul privat de imagini satelitare Planet Labs și din social media, submarinul a staționat pe un doc uscat în portul Huludao, din provincia Liaoning. Nu se știe clar dacă este vorba de un model nou de submarin sau de unul modernizat, întrucât suprastructura navei este acoperită cu prelate.

Submarinul a fost vizibil între 24 aprilie și 4 mai, docul fiind ulterior inundat.

Expertul în securitate din Singapore, Collin Koh a spus că în ultimul timp a crescut interesul pentru o posibilă nouă clasă de submarine de atac chinezești. Scopul acestora este acela de a vâna alte submarine și nave. Ele au capacitatea de a lansa rachete ghidate.

„Imaginile sunt foarte interesante, dar este încă foarte greu să fim siguri dacă avem de a face cu un model modificat pentru testări sau cu o nouă clasă de submarine”, a explicat Koh.

Acesta și-a continuat declarațiile spunând că el și alții urmăresc îndeaproape pentru a vedea dacă noile submarine chinezești vor trece la propulsoare cu jet de apă, mai silențioase în locul celor cu elice convenționale. Deoarece pupa este acoperită, nu se poate spune ce tip de propulsie folosește nava din imagine.

Apariția unei noi clase de nave

Conform lui Jeffrey Lewis, profesor specializat pe controlul armamentelor la Institutul de studii internaţionale Middlebury din Monterey (California) este posibil ca aceste imagini să arate o nouă clasă de nave, având în vedere raportul Pentagonului.

Poate fi Taiwanul primul pe radarul Beijingului?

Tuburile de lansare verticală ar adăuga flexibilitate considerabilă flotei de submarine chinezești. Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters.

Submarile de atac ale Chinei sunt într-o continuă evoluție pentru a face față la cât mai multe cerințe potențiale, de la protejarea submarinelor cu rachete balistice și a grupurilor de luptă ale portavioanelor Armatei Populare de Eliberare până la urmărirea navelor inamice.

Informația este privită cu îngrijorare de vecinii Chinei, în special de Taiwan. Acesta se teme de o posibilă invazie a Beijingului, după modelul Rusiei în Ucraina.