Infofinanciar > Lumea la zi > Cu Africa trecem de Rusia. Uniunea Europeană și noile piețe de gaz natural lichefiat
Lumea la zi

Cu Africa trecem de Rusia. Uniunea Europeană și noile piețe de gaz natural lichefiat

gaze naturale Africa - sursa foto - Economica.net
gaze naturale Africa - sursa foto - Economica.net

Situația dintre Rusia și Ucraina a afectat bunul mers al lucrurilor în întreaga lume. Astfel sunt necesare noi măsuri de a limita cât de mult posibil depedența de resursele rusești. Una dintre aceste soluții este cooperarea dintre Uniunea Europeană și statele din Africa, în urma căreia statele membre UE ar importa gaze.

Conform publicației Bloomberg News, cooperare dintre diverse state africane (Angola, Nigeria și Senegal) și Uniunea Europeană ar reduce dependența față de Moscova cu aproximativ două treimi în acest an. Țările africane, în special cele din vestul continentului, au un potențial în domeniul gazelor naturale lichefiate care nu a fost exploatat la adevărata lui importanță. Acest angajament ar urma să fie adoptat de către Comisia Europeană la finalul acesti luni. Printre acești noi furnizări se află și state precum Egipt și Israel. Această posibilă înțelegere are drept obiectiv creșterea livrărilor de gaze lichefiate pe teritoriul Europei până în această vară.

Planul Uniunii Europene este acela de a mări cantitatea de gaze lichefiate importate cu 50 de milioane de metri cubi și să crească volumul de livrări de gaze prin conducte din alte țări decât Rusia cu 10 miliarde de metri cubi. Ca aceste scopuri să fie realizate e nevoie de parteneriate cu furnizori tradiționali, dar pe noi reguli și găsirea unor furnizori noi.

America ne sare în ajutor

O măsură esențială este implementarea în întregime a acordului cu Statele Unite ale Americii, prin care este livrată către Uniunea Europeană, în 2022, un volum suplimentar de gaze lichefiate, mai precis 15 miliarde de metri cubi. Obiectivul este acela ca, până în 2030, să fie livrată o cantitate de 50 de miliarde de metri cubi pe an.

Pentru că nivelul de dependență al Uniunii Europene față de Rusia pentru resurse precum petrolul și gazele naturale, Statele Unite au căutat în ultimul timp soluții prin care să sprijine Europa în domeniul energetic. Statistic vorbind, 40% din gazele naturale sunt importate din Rusia, iar în cazul petrolului este vorba de 25%. În acest caz, reducerea cât mai mare a acestor procente este un scop în sine. Mai mult de atât, Uniunea Europeană dorește ca până la finalul acestei decade să nu mai depindă absolut deloc de resursele pe care Rusia le are, lucru reconfirmat de către Comisia Europeană.

Casa Albă ne pune în temă și cu următorul aspect: „Comisia Europeană va pregăti un cadru de reglementare îmbunătățit pentru securitatea energetică a aprovizionării și stocării.”.