Infofinanciar > Lumea la zi > Anunț de ultimă oră făcut de secretarul general NATO! „Ucraina poate să câștige războiul”
Lumea la zi

Anunț de ultimă oră făcut de secretarul general NATO! „Ucraina poate să câștige războiul”

Ucraina
Credit imagine: Capital.ro

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a făcut o declarație care a uimit pe toată lumea. Acesta a spus că Ucraina are șanse mari în lupta contra invaziei rușilor.

Tot acesta a declarat faptul că războiul nu merge așa cum se aștepta Rusia, ucrainenii punându-le probleme.

Ucraina „poate să câştige” războiul împotriva Rusiei, care „nu se derulează” aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Stoltenberg a afirmat în finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din NATO că „ofensiva sa majoră (a Rusiei) din Donbas a ajuns într-un punct mort” şi „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”.

„Agresiunile nu dau roade”

Secretarul general al NATO a adăugat că recentul anunţ al Finlandei şi Suediei că îşi vor depune candidatura la alianţa militară nord-atlantică reprezintă dovada că agresiunile „nu dau roade”.

„Aderarea lor va întări securitatea noastră comună şi va demonstra că uşa NATO este deschisă, iar o agresiune nu dă roade”, a subliniat Stoltenberg.

El a asigurat că ţările NATO sunt gata să le confere „garanţii de securitate” Finlandei şi Suediei înainte de aderarea lor, în special prin întărirea prezenţei Alianţei în aceste ţări. „Finlanda şi Suedia sunt preocupate de perioada interimară (…), vom încerca să accelerăm acest proces”, a spus Stoltenberg.

La rândul ei, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat într-o întâlnire cu presa la finalul reuniunii NATO că ţările aliate sunt gata să ajute militar Ucraina cât timp va fi necesar.

„Suntem de acord să nu încetăm eforturile naţionale, mai ales în materie de asistenţă militară, şi că nu o vom face cât timp Ucraina va avea nevoie de această asistenţă pentru a-şi asigura autoapărarea ţării”, a declarat Baerbock.

Ziua de război numarul 81

Ucraina este pe cale să câștige bătălia din regiunea Harkov, după ce forțele ruse ar fi renunțat la tentativa de a încercui al doilea oraș ca mărime al țării.