Lumea la zi

Front comun împotriva migranților ilegali din Balcani! Ungaria, Austria și Serbia au participat la un summit în Belgrad

viktor orban sursa observator
sursa foto observator

Serbia a convenit miercuri cu Ungaria și Austria să desfășoare mai multe patrule de poliție comune de-a lungul frontierelor sale sudice și să alinieze politicile de acordare a vizelor cu cele ale Uniunii Europene pentru a opri fluxul de migranți ilegali către Occident prin Balcanii de Vest.

Un memorandum de înțelegere privind respingerea migranților ilegali departe de frontierele externe ale UE a fost semnat miercuri de liderii din Serbia, Ungaria și Austria. Liderii celor trei state au participat ieri la un summit de la Belgrad.

În cadrul summitului, Austria a semnat un memorandum de înțelegere cu Serbia și Ungaria, menit să consolideze cooperarea dintre cele trei țări, obiectivul fiind combaterea migrației ilegale, a terorismului și a crimei organizate, separând clar azilul politic și migrația.

Controalele de la granițe vor fi sporite

Numărul solicitanților de azil din Austria este triplu față de anul trecut. Partidul conservator austriac ÖVP încearcă să ia măsuri clare în ceea ce privește migrația și refugiații înainte de alegerile din 2024, o abordare care l-a văzut câștigător la ultimele alegeri din 2017.

Ruta Balcanilor de Vest prin Turcia, Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia rămâne principala cale de migrație către UE, a declarat în septembrie agenția de frontieră Frontex, cu o creștere de 141% a numărului de detecții în august, ajungând la 15.900.

„Am convenit să angajăm mai mulți polițiști (…) la granița cu Macedonia de Nord”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic într-o conferință de presă, după ce a semnat un memorandum de cooperare cu prim-miniștrii Ungariei și Austriei, Viktor Orban și Karl Nehammer, potrivit Reuters.

Orban a declarat că, până în prezent, în acest an, Ungaria a împiedicat 250.000 de treceri ilegale, multe dintre ele organizate de contrabandiști înarmați. De asemenea, el a descris situația de la granița cu Serbia ca fiind „dificilă”. „Migrația ilegală nu trebuie gestionată, ci trebuie oprită”, a declarat Viktor Orban.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că Austria va desfășura 100 de polițiști pentru a-i ajuta pe colegii lor sârbi să patruleze la granița cu Macedonia de Nord. „Va exista sprijin tehnic, cum ar fi camere cu termoviziune, drone și vehicule”, a spus acesta.

De asemenea, el a lăudat Belgradul pentru că a pus capăt schemelor de intrare fără vize cu Burundi și Tunisia, adăugând că Serbia va face același lucru cu India până la sfârșitul anului. „Îi sunt recunoscător președintelui Serbiei pentru că a făcut multe pentru a pune capăt „turismului de azil””, a spus Nehammer.

Ungaria a adoptat o poziție drastică

Viktor Orbán a subliniat că ar fi mai oportun să se împingă linia de apărare mai la sud de actualele frontiere dintre Ungaria şi Serbia, respectiv dintre Ungaria şi Croaţia, iar cei aflaţi aici în condiţii ilegale ar trebui retrimişi şi cererile de azil ar putea fi depuse în hotspot-urile amenajate în afara teritoriului Uniunii Europene, relatează Știri Pe Surse.

Ungaria se află într-o situație deosebit de delicată, deoarece primește atât migranți ilegali din Serbia, cât și refugiați din Ucraina, iar singura modalitate de a opri acest lucru este stabilirea unei legislații mult mai drastice cu privire la cine poate trece granițele țării.

Ungaria a continuat să insiste că a fost supusă unei presiuni sporite din cauza refugiaților care fug de război dinspre granița cu Ucraina, dar criticii subliniază că puțini aleg de fapt să rămână în Ungaria, care a continuat să urmărească legături economice cu Moscova chiar și după invazia Rusiei.