Info

Kelemen Hunor cere ajutor lui Viktor Orban pentru aderarea la Schengen! Cei doi s-au întâlnit la Budapesta

Kelemen Hunor cere ajutor lui Viktor Orban pentru aderarea la Schengen! Cei doi s-au întâlnit la Budapesta
sursa foto facebook

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pe pagina sa personală că i-a cerut ajutor premierul ungar, Viktor Orban, cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Aceștia s-au întâlnit în cadrul Conferinței Permanente Maghiare de la Budapesta.

Kelemen Hunor a afirmat că România se bazează pe sprijinul Ungariei pentru a dezvolta relațiile bilaterale dintre cele două state, dar și pe susținerea în privința aderării la spațiul de liberă trecere Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Conferinţa Permanentă Maghiară (MÁÉRT) a fost un bun prilej de a face un schimb de opinii cu Viktor Orbán pe teme care privesc comunitatea maghiară din România. De exemplu, am convenit asupra unei creşteri semnificative a fondurilor pentru educaţie”, a transmis vicepremierul Kelemen Hunor pe Facebook.

Kelemen Hunor face apel la ajutorul premierului ungar

Șeful UDMR s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban în cadrul conferinței de la Budapesta, unde aceștia au discutat despre relațiile de colaborare dintre Ungaria și România, dar și despre ajutorul acordat pentru aderarea la organizațiile economice Schengen și OCDE.

„Astfel, i-am cerut prim-ministrului Ungariei să sprijine România în procesul de aderare la Schengen, care este foarte important pentru comunitatea noastră și pentru relațiile economice bilaterale, precum și aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Contăm pe sprijinul Guvernului Ungariei și în această privință”, a spus acesta.

Liderul UDMR a mai afirmat că spera ca relațiile de bună cooperare dintre România și Ungaria vor continua să se consolideze în perioada următoare.

„Relațiile bilaterale româno-ungare s-au îmbunătățit semnificativ în ultima perioadă, iar atât Viktor Orbán cât și eu sperăm că le vom putea consolida și mai mult în viitor”, a afirmat Kelemen Hunor.

Declarațiile controversate ale lui Viktor Orban

Premierul Ungariei a avut săptămâna trecută și o întâlnire cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, care „a abordat și chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar la consultările de astăzi, relatează Adevărul.

În luna iulie, premierul Viktor Orban a întreprins o vizită în România, la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs în cadrul căruia a făcut declarații controversate, cu tentă rasistă și xenofobă. Acesta a afirmat că europenii nu ar trebui să se amestece cu cele non-europene, susținând că suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

Ca urmare a acestor declarații, a fost sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către deputatul PNL, Alexandru Muraru, în august. CNCD a calificat declarațiile lui Viktor Orban ca fiind discurs de ură și a constatat prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă.

Cu toate acestea, CNCD nu a putut să-i aplice o sancțiune premierului Ungariei, motivul fiind imunitatea jurisdicțională a lui Viktor Orbán, având în vedere calitatea acestuia de premier al Ungariei, aflat într-un stat străin, România, notează HotNews.