Lumea la zi

Ron DeSantis, principalul rival al lui Donald Trump la alegerile din 2024. Profilul unui politician de succes

Ron DeSantis, principalul rival al lui Donald Trump la alegerile din 2024. Profilul unui politician de succes
Sursa foto ABC News

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, a câștigat detașat marți alegerile la mijloc de mandat contra candidatului său democrat, Charlie Crist. Acum, acesta este văzut drept principalul rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicanilor la alegerile prezidențiale din 2024.

Ronald Dion DeSantis este un politician american care a ocupat din 2019 funcția de al 46-lea guvernator al statului Florida. Considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cei mai proeminenți membri ai Partidului Republican, DeSantis a reprezentat anterior districtul 6 din Florida în Camera Reprezentanților a SUA din 2013 până în 2018.

Jurnaliștii și observatorii republicani au remarcat că DeSantis este deschis să lucreze cu rivalii politici și dă dovadă de un comportament serios. Aceștia l-au numit un ,,Trump cu substanță” sau ,,Trump 2.0”.

Declarațiile republicanilor

Fostul purtător de cuvânt al Comitetului Naţional Republican, Doug Heye, a declarat pentru BBC, citat de adevarul.ro că ,,Trump nu a avut niciodată treabă cu politica, ci cu atitudinea. DeSantis folosește tacticile lui Trump, dar în spatele lor sunt atât obiective politice, cât și obiective de strategie”.

La doar 44 de ani, DeSantis este încă un „nou-venit” în politica Statelor Unite ale Americii. În 2012 a fost ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților și șase ani mai târziu a devenit guvernatorul statului Florida.

Ce a făcut DeSantis până în prezent?

Ron DeSantis s-a născut în Florida, în 1978 și pentru studii a ales Universitatea Yale, apoi a urmat dreptul la Harvard Law School. A fost angajat în poziția de ofițer în Marina SUA în timpul celui de-al doilea an de studii superioare. A ținut sub supraveghere deținuții de la Guantanamo Bay și a avut o misiune de consilier juridic pentru trupele de elită US Navy Seals în Irak. Soția sa este reporter de televiziune și au trei copii.

DeSantis a a apărut pe scena politică cu o campanie de opoziție clară față de administrația Obama. El a condamnat ceea ce a considerat intervenția guvernului în „practic orice problemă, de la talia copiilor la temperatura Pământului”.

În 2018 a intrat în cursa pentru guvernator al statului Florida având deplina susținere a președintelui de atunci al SUA, republicanul Donald Trump.

Prima provocare majoră a lui Ron DeSantis în postura de guvernator a venit în anul 2020, în contextul pandemiei de Covid-19. El a instaurat carantinarea statului, a înființat sute de centre de testare și a comandat milioane de măști – despre care a declatat public că ,,ar putea, potențial, să țină la distanță infecțiile pentru cei mai vulnerabili”. Totuși, în iulie, deși cazurile de infectare erau în creștere, republicanul a ordonat deschiderea școlilor.

El a fost ținta mai multor critici în martie 2022, când a semnat un proiect de lege – denumit „Don’t Say Gay” – care interzicea discuțiile despre orientarea sexuală sau identitatea de gen în clasele din școlile primare.

După ce Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituțional la avort, DeSantis a declarat că „rugăciunile a milioane de oameni” au fost ascultate. Legea semnată de guvernator, care interzicea avorturile după 15 săptămâni, a fost contestată în justiție, iar acum este examinată de Curtea Supremă a statului Florida.

Va fi DeSantis contracandidatul lui Donald Trump?

DeSantis nu și-a făcut publică intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024, precizând că vrea să se concentreze pe cursa pentru statul Florida. Totuși, speculațiile prezintă că el ar putea fi principalul candidat republican, indiferent dacă Trump va intra sau nu în jocul politic pentru președinție.

Sarah Longwell, strateg republican și fondator al organizației Republican Voters Against Trump moderează de ceva timp mai multe grupuri de discuții cu alegătorii republicanului. Aceasta a subliniat că DeSantis este ,,de departe numele numărul unu care apare” pe buzele acestora când sunt întrebați pe cine ar dori să vadă candidând dacă Trump nu intră în cursă. Totuși, ea a precizat că nu este convinsă dacă DeSantin ,,are puterea sau capacitatea de a-l înfrunta pe Trump unu la unu”. Ea își bazează declarația pe faptul că nu l-a văzut niciodată pe DeSantins ,,operând pe o scenă națională”.