Lumea la zi

Fox News: La ce se gândește Putin? Care este situația războiului dintre Rusia și Ucraina la nouă luni de la invazie

hotnews.ro
sursa foto hotnews.ro

Putin este pregătit pentru un război pe termen lung împotriva Ucrainei. Washingtonul va dezbate în curând trimiterea de miliarde de dolari în plus Ucrainei pentru a-i ajuta efortul de război. Legiuitorii ar putea dori mai întâi să efectueze o verificare a realității cu privire la locul în care se află Rusia în acest război de nouă luni și la calculul de decizie al lui Putin. Acest lucru sugerează că finanțarea americană nu va produce rezultate rapide, s-ar putea să nu producă niciun rezultat sau, de asemenea, să producă rezultate foarte proaste pentru America și Ucraina.

Mai multe zone din Ucraina se află încă sub asaltul Rusiei, chiar dacă forțele ucrainene iau avânt cu o contraofensivă eficientă, făcând presiuni pentru a revendica teritoriile capturate de Rusia. Vineri, unități speciale ale forțelor armate ucrainene au intrat în orașul strategic Kherson din sudul Ucrainei, în urma retragerii trupelor rusești, conform indicațiilor ministrului apărării, Serghei Șoigu. În timp ce președintele ucrainean Zelenskyy se făcea campionul unei noi victorii, Kremlinul a avertizat că statutul Khersonului nu se schimbă, în ciuda retragerii, susținând că orașul este în continuare „parte a Rusiei”.

Mișcarea rușilor

Este puțin probabil ca rușii să abandoneze definitiv Kherson sau oricare dintre cele trei regiuni pe care Moscova le-a „anexat” recent. Forțele terestre rusești, care și-au asumat poziții defensive pe malul stâng al râului Nipru, probabil că nu se vor angaja într-o luptă mano-a-mano cu ucrainenii, după ce au pierdut atât de mulți oameni și atât de mult echipament militar. Retragerea este un potențial șiretlic pentru a atrage trupele ucrainene într-o cameră radioactivă. Se pare că agenții Spetsnaz ruși au lăsat un mesaj neplăcut pe ușa uneia dintre clădiri. Adresat ucrainenilor, mesajul îi avertiza că acesta este „teritoriul Imperiului Rus”, că Putin este „țarul nostru și al vostru” și că trupele rusești au plecat „în vacanță”. De săptămâni întregi, Moscova acuză Kievul că plănuiește să folosească o „bombă murdară”, numită și dispozitiv de dispersie radiologică (RDD), un dispozitiv nuclear improvizat care conține dinamită îmbibată cu pulbere radioactivă. Spre deosebire de bombele nucleare tradiționale, RDD-urile au o valoare militară redusă, dar produc panică și teroare în forțele adverse și în populație. Acestea provoacă arsuri grave, boală de iradiere și contaminează alimentele și apa. Alungarea ucrainenilor din regiune prin contaminare ar fi în concordanță cu cea mai recentă doctrină militară a Rusiei, care are în vedere utilizarea războiului radiologic, chimic și biologic în scopuri „defensive”. Rușii au o ramură militară specială, Forțele de apărare radiologică, chimică și biologică (RKhBZ), care sunt antrenate în decontaminare și curățare.

O nouă strategie de acțiune indirectă

Rusia aproape că și-a epuizat puterea de luptă convențională, după ce a tras aproximativ 4.000 de rachete și, potrivit președintelui Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, a pierdut aproximativ 100.000 de oameni, morți sau răniți. Moralul este scăzut. Unități speciale sunt trimise pe linia frontului pentru a împușca soldații care se retrag și dezertorii. Mai mulți comandanți ruși nu au reușit să asigure victoria.

Cu toate acestea, în ciuda așteptărilor Washingtonului, Putin nu va abandona lupta. Regimul său consideră că miza este existențială pentru el și pentru Rusia. Moscova dorește ca Ucraina să rămână parte a perimetrului său strategic de securitate, pe care s-a bazat timp de secole. Putin va continua să aplice versiunea sa a Doctrinei Monroe pentru a ține trupele și influența NATO departe de o țară care are o graniță de 1400 de mile cu Rusia.

În cadrul noii strategii „asimetrice”, Moscova vizează infrastructura critică pentru a-i lăsa pe ucraineni fără apă, electricitate și căldură în apropierea iernii. Atacurile cu rachete și drone asupra rețelei electrice a Kievului au lăsat jumătate de milion de locuințe fără curent electric. Autoritățile locale se gândesc la planuri de evacuare în cazul în care orașul ar deveni neîncăpător.

Patruzeci la sută din infrastructura energetică a țării a fost paralizată, iar mai multe industrii au fost afectate de atacuri cibernetice devastatoare. Pierderea energiei electrice va duce la lipsa apei, provocând probleme de canalizare care vor răspândi boli. La sfârșitul lunii octombrie, serviciile de informații ucrainene au descoperit un complot al Rusiei de a arunca în aer barajul hidroelectric Nova Kakhovka pentru a declanșa o inundație masivă în sudul Ucrainei. Dacă adăugăm la aceasta o bombă murdară în Kherson, o mare parte a țării va deveni un dezastru ecologic. Principala țintă în această fază a războiului este populația, starea sa psihologică și voința sa de a lupta.

Sănătatea lui Putin și stabilitatea regimului

Zvonuri nesfârșite abundă cu privire la deteriorarea stării fizice și mentale a lui Vladimir Putin – orice, de la cancerul tiroidian la cancerul pancreatic, la Parkinson, o boală mentală misterioasă cauzată de izolarea legată de COVID și multe altele. Este imposibil, chiar și pentru serviciile de informații americane, să evalueze cu mare precizie starea de sănătate a lui Putin. Putin ia măsuri extreme – inclusiv punându-și personalul de securitate să îi colecteze excrementele și urina atunci când călătorește – pentru a proteja informațiile despre sănătatea sa. Nu există nicio dovadă credibilă că Putin suferă de o afecțiune cronică precum cancerul. În schimb, Putin pare „complet prea sănătos”, după cum a apreciat recent directorul CIA, William Burns.
În urmă cu două săptămâni, omul forte al Rusiei a oferit un spectacol de trei ore, inclusiv un discurs și o sesiune de întrebări și răspunsuri, la conferința internațională anuală „Valdai” găzduită de Rusia. Putin a fost lucid, energic, încrezător și a părut sănătos. Nu există nicio dovadă credibilă care să sugereze prăbușirea iminentă a regimului lui Putin, înlăturarea sa sau retragerea forțată într-un sanatoriu.

Ce ne rezervă viitorul

Putin se pregătește pentru un termen lung și chiar pentru un război total, anticipând intervenția NATO. Moscova a mobilizat 318.000 de oameni suplimentari și a impus pregătirea militară de bază în liceu. A extins cooperarea militară cu Iranul și Coreea de Nord pentru a-și reface stocul de arme care se epuizează. Rusia ridică adăposturi antiaeriene, instruiește poliția în protocoale de război și efectuează exerciții de evacuare de urgență. Soluția administrației Biden la problema Rusia-Ucraina a fost de a lovi Rusia cu mai multe sancțiuni, de a priva un alt oligarh rus de iahtul sau palatul său și de a trimite miliarde de dolari în ajutoare Ucrainei. Acest lucru este naiv și simplist. Chestiunea controlului asupra spațiului post-sovietic a fost înăbușită încă de la prăbușirea URSS în 1991, iar echilibrul puterii în Eurasia a fost contestat timp de secole. Așadar, victoria nu este la tot pasul și nici nu va fi definită de președintele Biden. Faptul că establishmentul de la Washington antrenează America într-un alt experiment geopolitic, în timp ce ucrainenii sunt măcelăriți și țara lor este ruinată, este iresponsabil și periculos.

Avem de-a face cu o putere nucleară care este predispusă la gândirea celui mai rău scenariu și va invoca cel mai rău caz înainte de a accepta înfrângerea în Ucraina, potrivit Fox News.