Lumea la zi

Vladimir Putin bate în retragere! Ucraina își recapătă speranțele în restabilirea păcii!

alephnews.ro
alephnews.ro

Xi Jinping nu a menționat direct Rusia în mesajul său ce a vizat pericolul armelor nucleare, dar a avut o poziție fermă în fața lui Vladimir Putin, ,,retrageți armele nucleare, tovarăși!”. Liderul de la Moscova a cedat presiunilor venite din partea Turciei și ale altor state din Africa și Orientul Mijlociu.  După ce a renunțat la acordul dintre cu Ucraina și Turcia pentru comerțul de cereale din Marea Neagră, Vladimir Putin a început să bată în retragere.

Forța lui Putin este fundamentată pe impresia că este atât de puternic încât a devenit invincibil și imbatabil, iar lupta pentru a-și atinge obiectivele se va finaliza cu o victorie de partea rușilor.

Totuși, armata de la Kiev i-a demonstrat contrariul lui Vladimir Putin, întrucât armata rusă a suferit pierderi importante, fără măcar să se apropie de obiectivul final, mai precis distrugerea independenței Ucrainei. Poziția liderului rus este totuși susținută de faptul că unii occidentali susțin ca SUA să-și folosească relațiile pentru a forța Kievul să intre la masa negocierilor, pentru că ucrainenii nu vor putea să-și recâștige oricum teritoriile pierdute.

Toată situația ce se învârte în jurul necesității unui plan de negocieri este fundamentată pe presupunerea că Vladimir Putin va continua să escaladeze conflictul la infinit, cu tot mai multe trupe și arme, chiar bombe nucleare, dacă va fi necesar.

Putin, actor pe scena de război

Deși Vladimir Putin pare un protagonist pe scena războiului declanșat de Rusia în Ucraina, acesta nu a dat semne că și-ar putea pierde rațiunea. Pe 29 octombrie, liderul rus a anunțat că suspendă un acord cu Turcia şi ONU care permitea navelor pline cu cereale ucrainene să tranziteze Marea Neagră. Putin a fost multă vreme nemulţumit de acest pact, deoarece aruncă un colac de salvare Ucrainei, care a putut exporta peste 9 milioane de tone de cereale de la 1 august, conform alephnews.ro.

Ca paravan pentru a renunţa la acord, el a adus în prim-plan un atac cu dronă ucraineană asupra flotei ruse de la Marea Neagră.

Totuși, miercuri, Vladimir Putin a transmis că țara sa va respecta, până la urmă, acordul cu cereale. Scuza lui transparentă a fost că Ucraina l-a asigurat că nu va folosi coridoarele umanitare pentru transporturi de alimente pentru a ataca forţele ruse.

Ce se află în spatele motivului expus de Putin?

Se pare că Putin dă înapoi în fața presiunilor din partea Turciei şi naţiunilor în curs de extindere, care se bazează pe cereale ucrainene pentru asigurarea alimentelor pentru popor. Putin nu a vrut să rişte situația nefericită cu care s-ar confrunta din scufundarea navelor de marfă care transportau cereale pentru a hrăni cele mai vulnerabile țări ale lumii.

Putin a renunțat şi la ameninţările sale de a folosi arme nucleare. După luni în care a spus că Rusia va folosi toate armele pe care le are la dispoziţie, Putin a negat pe 27 octombrie că ar avea vreo intenţie de a folosi o armă nucleară. „Nu credem că este nevoie de asta. Nu are rost, nici pe plan politic sau militar.” , a transmis Putin.

Ce a transmis președintele Xi Jinping?

Președintele chinez Xi Jinping și-a conturat din ce în ce mai mult poziție fermă privind folosirea armelor nucleare de către Rusia.

Vineri, în timpul unei întâlniri la Beijing cu cancelarul german Olaf Scholz, Xi a menționat: „Comunitatea internaţională ar trebui să se opună în comun folosirii sau ameninţărilor de folosire a armelor nucleare, să susţină că armele nucleare nu trebuie folosite şi războaiele nucleare nu trebuie să fie duse” . Xi nu a menţionat Rusia, dar mesajul său către Putin a fost clar: retrageţi armele nucleare, tovarăşi!