Infofinanciar > Lumea la zi > Falimentul Silicon Valley Bank, un pericol pentru economie! Investitorii imploră guvernul SUA să intervină
Lumea la zi

Falimentul Silicon Valley Bank, un pericol pentru economie! Investitorii imploră guvernul SUA să intervină

silicon valley bank,sursa foto CNN
sursa foto CNN

Nume importante din Silicon Valley și din sectorul financiar cer public ca Guvernul federal să împingă o altă bancă să preia activele și obligațiile Silicon Valley Bank, după ce instituția financiară a dat faliment. Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) va acoperi până la 250.000 de dolari pentru fiecare deponent și-ar putea începe să plătească clienților respectivi.

Dar marea majoritate a clienților SVB erau întreprinderi care aveau o sumă mai mare decât atât în depozite la bancă. În decembrie, peste 95% din depozitele băncii erau neasigurate, conform documentelor de reglementare. Mulți dintre acești deponenți sunt startup-uri. Firmele sunt îngrijorate că nu vor putea plăti salariile luna aceasta, ceea ce, la rândul său, ar putea declanșa un val larg de falimente și concedieri în industria tehnologică.

Se cere oprirea crizei economice, acțiunile SVB trebuie cumpărate

Investitorii sunt îngrijorați de faptul că aceste falimente ar putea reduce încrederea în sectorul bancar, în special în băncile de dimensiuni medii cu depozite de sub 250 de miliarde de dolari. Aceste bănci nu sunt considerate „prea mari pentru a da faliment” și nu trebuie să se supună periodic unor teste de stres sau altor măsuri de siguranță adoptate în urma crizei financiare din 2008. Capitalistul de risc și fostul director executiv din domeniul tehnologiei David Sacks a cerut guvernului federal să împingă o altă bancă să cumpere activele SVB.

„Unde este Powell? Unde este Yellen? Opriți această criză ACUM. Anunțați că toți deponenții vor fi în siguranță. Plasați SVB la o bancă din Top 4. Faceți acest lucru înainte de deschiderea de luni sau va exista contagiune și criza se va extinde”, a anunțat Sacks pe Twitter.

VC Mark Suster a fost de acord cu aceste afirmații, scriind pe Twitter: „Bănuiesc că la asta lucrează. Mă aștept la declarații până duminică. Vom vedea. Sper din tot sufletul că da, altfel ziua de luni va fi brutală”, transmite CNBC.

.Partenerul Benchmark, Eric Vishria, s-a alăturat opiniilor printr-o altă postare pe Twitter. „Dacă deponenții SVB nu vor fi despăgubiți, atunci consiliile de administrație ale companiilor vor trebui să insiste ca acestea să folosească exclusiv două sau mai multe dintre cele patru bănci MARI. Ceea ce va zdrobi băncile mai mici. ȘI va înrăutăți mult problema „too big to fail”,  a semnalat acesta.

De la înființarea sa în urmă cu aproape 40 de ani, SVB devenise o piesă centrală a finanțelor în industria tehnologică, în special pentru startup-uri și pentru VC-urile (capital de risc) care investesc în ele. Firma era cunoscută pentru că a extins serviciile bancare la startup-urile aflate la început de drum, care s-ar fi luptat să obțină servicii bancare în altă parte, înainte de a genera un flux de numerar stabil. Dar firma însăși s-a confruntat cu probleme de flux de numerar în acest an, deoarece finanțarea startup-urilor a epuizat, iar propriile sale active au fost blocate în obligațiuni pe termen lung.

2,25 miliarde de dolari pentru consolidarea bilanțului

Miercuri, compania a surprins investitorii cu vestea că trebuie să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a-și consolida bilanțul. Banca și-a vândut toate obligațiunile disponibile pentru un contract cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari. Reasigurările date de directorii băncii nu au fost suficiente pentru a opri o fugă a clientelei, iar deponenții au retras peste 42 de miliarde de dolari până la sfârșitul zilei de joi, pregătind al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA.

Mulți membri ai comunității tehnologice au dat vina pe VC-uri pentru că au stimulat retragerile, deoarece mulți dintre aceștia le-au spus companiilor din portofoliul lor să își plaseze banii în locuri mai sigure, după anunțul de miercuri al SVB.

„Aceasta a fost o fugă bancară indusă de isterie și cauzată de VC”, a declarat vineri pentru CNBC Ryan Falvey, un investitor în domeniul fin-tech de la Restive Ventures a declarat că „Acest lucru va rămâne unul dintre cazurile supreme în care o industrie își taie nasul pentru a-și face rău”.

Observatorii atrag atenția asupra ironiei, deoarece unii VC cu atitudini libertine în materie de piață liberă cer acum un plan de salvare. De exemplu, reacțiile la tweet-ul lui Sacks au inclus declarații de genul: „Scuzați-mă, domnule. Dintr-o dată, guvernul este răspunsul? Noi, capitaliștii, vrem socialism!”.

Unii politicieni s-au opus oricărui plan de salvare, iar reprezentantul Matt Gaetz, republican din Florida, a scris pe Twitter următorul mesaj. „Dacă există un efort de a folosi banii contribuabililor pentru a salva Silicon Valley Bank, poporul american poate conta pe faptul că voi fi acolo, conducând lupta împotriva acestui lucru”.

Dar fostul director de comunicare al lui Trump, Anthony Scaramucci, a susținut faptul că „Nu este o decizie politică să salvăm SVB. Nu faceți greșeala Lehman. Nu este vorba despre bogați sau săraci de cine beneficiază, ci despre oprirea contagiunii și protejarea sistemului. Asigurați-i pe deponenți sau așteptați-vă la o mulțime de consecințe tragice neintenționate”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.