Infofinanciar > Info > Dedesubturile falimentului City Insurance ies la lumină. Se cunosc vinovații, dar și de ce este acuzată ASF
Info

Dedesubturile falimentului City Insurance ies la lumină. Se cunosc vinovații, dar și de ce este acuzată ASF

asigurare rca sursa foto economedia.ro
Credit imagine: economedia.ro

După dezastrul de la City Insurance, care a dublat prețurile RCA-urilor, 11 persoane vor fi chemate în instanță. Printre ei se numără și Dan Odobescu, cumnatul nimănui altcuiva decât Adrian Năstase.

Falimentul City a dus la niște daune colosale, pe care le suportă statul. Până în prezent, acesta a plătit 654 milioane de lei (130 milioane de euro) și mai are tot atât de achitat.

Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este responsabilă de avizarea și demiterea directorilor din companiile de asigurări. Totuși, această instituție nu și-a respectat atribuțiile în ceea ce privește City Insurance și nu numai.

Ce dezvăluie documentele interne ASF

Conform notei interne a Autorității, care a fost făcută publică de libertatea.ro, nu s-au luat măsurile necesare în cazul City Insurance. Mai mult decât atât, ASF a urmat o politică a inacțiunii chiar și atunci când dovezile împotriva companiei erau mai mult decât suficiente. Astfel, abuzurile conducerii City Insurance au rămas mult timp neinvestigate.

În document apar următoarele informații: „În unele cazuri, au fost propuse spre aprobare în conducerea societății (n.r. – City), de către compartimentele sectoriale (n.r. – ale ASF), persoane sancționate în trecut cu amendă. (…) Spre exemplu, în septembrie 2017, Cristian Pascale fusese aprobat ca membru în consiliul de supraveghere al City Insurance, deși amenda de 30.000 de lei pe care o primise în aprilie 2017 fusese pentru nerespectarea planului de redresare”.

Cristian Pascale neagă rolul său în falimentul companiei de asigurări. „Este vina ASF, care nu a aprobat o serie de planuri de finanțare”, a declarat acesta.

ASF a lăsat Euroins în pace după ce i-a investigat

Autoritatea de Supraveghere Financiară a depus nu mai puțin de trei plângeri penale contra Euroins, care este actualmente liderul pieței RCA. În afara plângerilor la adresa companiei, a fost vizată la nivel individual Tanja Blatnik, CEO al Euroins.

Un specialist din ASF prezintă situația contradictorie: „Dar deși Tanjei Blatnik i s-a întocmit o plângere penală, ASF o lasă să conducă în continuare la Euroins, care e lider de piață RCA. Imaginați-vă că sunteți reprezentanții celor care au investit banii într-o companie privată. L-ați prins pe director făcând ceea ce considerați că sunt infracțiuni și l-ați reclamat la Parchet. Îl lăsați în funcție? ASF i-a lăsat în funcții. Și la City, și la Euroins”.

Lista neagră de la City Insurance

În urma neregulilor care au fost în sfârșit investigate, s-au găsit 11 suspecți. Casa de Insolvență Transilvania, care a lichidat judiciar compania de asigurări, a făcut publice numele celor pe care îi consideră vinovați de falimentul firmei.

Aceștia sunt:

 1. Dan Odobescu
 2. Epameinondas Papanikolaou
 3. Hans-Willi Schroiff
 4. Max Walter Rossler
 5. Cristian Pascale
 6. Aelita Arampova
 7. Spyridon-Stavros Mavrogalos Fotis
 8.  Robert Woodthorpe Browne
 9. Harold Jochen Bodo
 10. Renato Szilagyi
 11. Mircea Barbu-Buzera