Infofinanciar > Lumea la zi > Explicație Reuters: De ce migranții trec granița dintre SUA și Mexic în număr record
Lumea la zi

Explicație Reuters: De ce migranții trec granița dintre SUA și Mexic în număr record

Migranți Sursa foto AP News
Migranți Sursa foto: AP News

Președintele american Joe Biden vizitează duminică frontiera dintre SUA și Mexic pentru prima dată de la preluarea mandatului în ianuarie 2021, înaintea unei vizite în Mexic și după ce a anunțat noi măsuri pentru a reduce numărul de treceri la frontieră.

Ce se întâmplă acum la frontiera dintre SUA și Mexic și de ce există un număr record de treceri?

Cine încearcă să intre pe la graniță?

Patrula de Frontieră a SUA a efectuat peste 2,2 milioane de arestări la granița dintre SUA și Mexic în anul fiscal 2022, care s-a încheiat în septembrie anul trecut, cel mai mare număr înregistrat vreodată.

Dar mulți dintre aceștia au fost migranți individuali care au încercat să treacă de mai multe ori după ce au fost prinși și expulzați rapid înapoi în Mexic în conformitate cu un ordin din epoca COVID, cunoscut sub numele de Titlul 42.

Politica a fost pusă în aplicare în martie 2020 sub conducerea fostului președinte republican Donald Trump, un adept al unei linii dure în materie de imigrație. Biden, un democrat, a încercat să pună capăt ordinului Title 42, despre care oficialii din domeniul sănătății au spus că nu mai este necesar, dar încetarea a fost blocată în instanță.

Înainte de anul trecut, Mexicul acceptase, în general, doar expulzări ale propriilor cetățeni împreună cu migranții din țările din America Centrală Guatemala, Honduras și El Salvador. Numărul venezuelenilor care traversează frontiera a scăzut vertiginos după ce Mexicul a acceptat să accepte expulzarea migranților venezueleni în octombrie anul trecut.

Biden a anunțat joi că cubanezii, haitienii și nicaraguanii care au sosit, de asemenea, în număr mai mare vor fi de asemenea expulzați de acum înainte în temeiul titlului 42, conform reuters.com.

Care este motivul pentru care oamenii trec granița?

Înainte de Titlul 42, migranților li se permitea să se apropie de un port de intrare în SUA și să le spună agenților de frontieră că se tem să se întoarcă în țara lor de origine, ceea ce declanșează procesul de azil.

Migranții care caută protecție trebuie să dovedească unui ofițer de azil din SUA sau în fața unui tribunal de imigrare din SUA că au fost persecutați sau se tem că vor fi persecutați din cauza rasei, religiei, naționalității, opiniilor politice sau apartenenței la un anumit grup social.

Migranții care au ajuns pe teritoriul SUA sunt eligibili pentru a cere azil, chiar dacă trec ilegal frontiera și se predau agenților de frontieră, însă câștigarea unui caz este un proces lung și complicat care poate dura ani de zile din cauza întârzierilor.

Administrația Biden a declarat că dorește să sporească resursele pentru a procesa mai multe cereri mai rapid, dar se confruntă cu constrângeri bugetare și de altă natură.

În anunțul său de joi, administrația a mai spus că va extinde utilizarea unei aplicații numite CBP One, care permite solicitanților de azil să își introducă informațiile ca o etapă de preselecție pentru a primi o programare într-un port american.

Ce se întâmplă cu oamenii după ce trec granița americană?

Migranții care nu pot fi expulzați în temeiul titlului 42 sunt procesați în temeiul unei legi privind imigrația cunoscută sub numele de titlul 8 și pot fi reținuți sau eliberați în Statele Unite în timp ce cazurile lor de imigrare sunt în curs de soluționare.

Solicitanții de azil sunt eligibili pentru a solicita permise de muncă, atât timp cât participă la audieri în instanță și la alte verificări privind imigrația. Unii sunt obligați să se supună monitorizării electronice, cum ar fi brățările de gleznă. Dacă lipsesc de la audieri sau își pierd cazurile, riscă să fie deportați.

Anul trecut, guvernatorii republicani din Texas și Arizona au trimis cu autobuzul mii de migranți de la graniță în orașe din nord, precum New York și Washington, D.C., ceea ce, potrivit acestora, ușurează presiunea în comunitățile de la graniță și trimite un mesaj politic lui Biden și democraților. Orașul El Paso a desfășurat, de asemenea, propria campanie de transport cu autobuzul, dar a încetat.

Câți oameni pot intra legal în SUA?

Ca parte a anunțului făcut joi de Biden, administrația a declarat că va admite până la 30.000 de migranți pe calea aerului din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela în fiecare lună, în cadrul unui nou program temporar de „eliberare condiționată pentru motive umanitare”, dacă aceștia au un sponsor american.

Există mai multe modalități de a intra legal în Statele Unite ca imigrant, inclusiv fiind sponsorizat de un cetățean american sau de o companie americană, sau pentru a desfășura un anumit loc de muncă sau pentru a studia. Dar obținerea unei vize poate fi un proces lung și costisitor, care nu este întotdeauna accesibil celor mai vulnerabile persoane.

De asemenea, administrația Biden și-a stabilit obiectivul de a reinstala 125.000 de refugiați în 2022, care depun cereri din străinătate, după ce Trump a redus drastic admiterile în timpul mandatului său. Dar întârzierile cauzate de pandemia COVID au contribuit la faptul că SUA au rămas mult în urmă cu acest obiectiv.

Când Biden a preluat mandatul în 2021, a declarat că dorește ca Congresul să adopte o reformă cuprinzătoare a imigrației. Astfel de eforturi pentru a repara ceea ce mulți consideră că este un sistem de imigrație stricat au fost un obiectiv de lungă durată al mai multor administrații, dar legislatorii nu au reușit să ajungă la niciun fel de consens în ultimii ani.