Lumea la zi

O nouă variantă a Coronavirusului în Europa? Tulpina a făcut deja multe victime în SUA

Covid Sursa foto 360medical.ro
Sursa foto: 360medical.ro

Expertul german, Hajo Zeeb, a spus că o nouă variantă a virusului Corona s-ar putea extinde în Europa în următoarele săptămâni. Numărul infectărilor în Germania cu această variantă este unul destul de redus. Totuși, Karl Lauterbach, ministrul sănătății din Germania s-a artat destul de îngrijorat în legătură cu această tulpină.

„Să sperăm că vom ieşi din iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească şi aici”, a scris Lauterbach pe Twitter.

„Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni variata dominantă şi în ţara noastră. XBB.1.5 întâmpină o revenire a unei slabe imunităţi la persoane care s-au vaccinat sau au fost infectate cu ceva vreme în urmă. Mai întâi în SUA, după care şi aici, în Germania”, a afirmat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenţiei şi epidemiologie din Bremen.

Noua tulpină, răspândită în SUA

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA susține că noua tulpină este cea care a infectat aproape jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul american.

Această subvarianta a fost descoperită în luna octombrie a anului trecut. Aceasta s-a extins extrem de repede în partea nord-estică a Americii și a cauzat cele mai multe infectări în luna decembrie, potrivit directorului Grupului de cercetare pentru evoluţia virusurilor şi bacteriilor din cadrul Universităţii din Basel, Richard Neher.

„În afara regiunii nord-estice a Statelor Unite, varianta este mai puţin întâlnită, dar începe să devină mai răspândită. Există insuficiente informaţii în ceea ce priveşte severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă. Numărul cazurilor şi spitalizărilor a crescut pe teritoriul SUA, nu doar în regiunile unde XBB.1.5 este dominantă. Acest lucru poate semnala că severitatea noii tulpini nu este în mod semnificativ diferită de cea a altor variante aflate în circulaţie.”, a spus Neher, potrivit agerpres.ro.

China și COVID

Nici în China situația nu este mai bună. Oficialii chinezi sunt în discuții cu cei de la Pfizer INC pentru obținerea unei licențe care le va permite producătorilor interni de medicamente să producă și să distribuie în China o versiune generică a medicamentului antiviral COVID-19 al firmei americane, Paxlovid.

Autoritatea de reglementare a produselor medicale din China Administrația Națională a Produselor Medicale (NMPA) a condus discuțiile cu Pfizer încă de la sfârșitul lunii trecute, a declarat una dintre sursele care au cunoștință de acest subiect.

„Beijingul dorește să finalizeze termenii acordului de licențiere înainte de Anul Nou Lunar, care începe pe 22 ianuarie”, a precizat sursa.

Spitalele chinezești se află sub o presiune intensă după ce guvernul a renunțat brusc la politica „zero-COVID” luna trecută, ceea ce a dus la o creștere a infecțiilor. Valul crescând de infecții din întreaga țară a copleșit spitalele, a golit farmaciile de medicamente și a provocat o alarmă internațională.

Paxlovid, despre care s-a constatat că a redus spitalizările la pacienții cu risc ridicat cu aproximativ 90% în cadrul unui studiu clinic, este la mare căutare, mulți chinezi încercând să obțină medicamentul în străinătate și să îl expedieze în China. Beijingul a fost în mare parte rezistent la vaccinurile și tratamentele occidentale. Tratamentul oral Paxlovid este unul dintre puținele tratamente străine pe care le-a aprobat.

În luna februarie a anului trecut, China a aprobat Paxlovid, care ar fi trebuit să fie disponibil în mare parte prin intermediul spitalelor, pentru a trata pacienții cu risc ridicat din mai multe provincii. Luna trecută, Pfizer a ajuns la un acord pentru a exporta Paxlovid în China prin intermediul unei companii locale, pentru ca medicamentul să fie disponibil pe scară mai largă.