Infofinanciar > Lumea la zi > Revine Trump pe Facebook? Interdicția fostului președinte american expiră azi
Lumea la zi

Revine Trump pe Facebook? Interdicția fostului președinte american expiră azi

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Sursa foto The Hill
Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Sursa foto: The Hill

În urma atacului de la Capitoliu, Facebook l-a interzis pe președintele de atunci, Donald Trump, în ianuarie 2021, spunând că va reevalua statutul său în rețea peste doi ani. Sâmbătă, 7 ianuarie, acest termen va expira, iar Facebook se va confrunta cu un nou scenariu în momentul în care va decide dacă îl va readuce pe Trump pe platforma sa.

Republicanii din Florida și Texas încearcă să adopte legi care să interzică firmelor de social media să șteargă un anumit conținut, în ciuda faptului că nici Trump, nici altcineva nu are dreptul legal de a fi prezent pe rețelele de socializare.

Trump are propria sa platformă de social media

Toate acestea conduc la următoarea întrebare pentru Mark Zuckerberg, directorul general al Meta: Este sigur pentru afacere să îl lase pe Trump să revină pe platformă în acest nou mediu social media?

Trump are acum propria sa platformă de social media, Truth Social, iar contul său de Twitter a fost restabilit (unde încă nu a scris un tweet). În cadrul Silicon Valley, discuția despre când și de ce să se elimine conturile s-a modificat, mai ales la Twitter după ce Elon Musk a venit cu un control, criticând încercările anterioare ale companiei de a curata conținutul.

„Vom anunța o decizie în săptămânile următoare, în conformitate cu procesul pe care l-am stabilit”, a spus purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, într-un e-mail.

Este dificil de prezis ce efect ar putea avea în acest moment comentariile lui Trump pe Facebook, potrivit lui Daniel Karell, sociolog la Universitatea Yale, care studiază modul în care social media influențează violența politică. Facebook contează mai puțin în anumite aspecte, a susținut el.

„Oamenii care ar fi motivați să amenințe siguranța publică din cauza prezenței lui Trump pe Meta au fost cu siguranță expuși ideilor și retoricii similare în ultimul an prin alte platforme, surse media și rețele”, a spus Karell, potrivit NBC News.

Dar el a adăugat că „prezența lui Trump pe platformele utilizate pe scară largă îi normalizează ideile și retorica și, foarte probabil, nu ajută la reducerea niciunui risc pentru siguranța publică”.

Trump, o amenințare

Amenințarea reprezentată de Trump nu s-a diminuat, potrivit cercetătorului Courtney Radsch, care a cercetat libertatea de exprimare și tehnologia la Institutul pentru Tehnologie, Drept și Politică al UCLA. Ea a menționat „o pletoră de reprezentanți care simt că nu pot fi aleși sau realeși dacă nu susțin afirmațiile fără temei și retorica periculoasă ale lui Trump.La fel cum oamenii care au murit în timpul insurecției și răul ireparabil pe care fostul președinte l-a făcut democrației americane și normelor globale nu pot fi restaurate, nici accesul său la Facebook nu ar trebui să fie restabilit”, a declarat Radsch.

Potrivit unei cercetări publicate luna trecută de grupul de advocacy Accountable Tech, dacă postările lui Trump pe Truth Social ar fi apărut pe serviciile Meta, acestea ar fi încălcat normele comunității pentru Meta de sute de ori și de aproximativ două ori pe zi în perioada premergătoare alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022.

Dacă ar avea ocazia, nu este clar cât de des și-ar folosi Trump conturile de Facebook și Instagram. De când și-a restabilit contul de Twitter, Musk nu a mai scris pe Twitter. Team Trump, partidul politic al lui Trump, este încă activ și își actualizează adesea pagina de Facebook.

Trump continuă să facă o campanie activă pentru Casa Albă în 2024 și face apel la teoriile conspirației și la scepticii alegerilor, în ciuda liniștii sale pe alte canale de socializare decât Truth Social.

Înainte de a-i acorda accesul lui Trump, Meta, „se așteaptă ca experții să evalueze dacă riscul pentru siguranța publică s-a diminuat” potrivit lui Nick Clegg, responsabilul pentru relații internaționale al companiei, într-o postare pe blog din iunie 2021.

„Vom evalua factorii externi, inclusiv cazurile de violență, restricțiile privind întrunirile pașnice și alți indicatori ai tulburărilor civile”, a scris el. „Dacă stabilim că există în continuare un risc grav pentru siguranța publică, vom prelungi restricția pentru o perioadă de timp determinată și vom continua să reevaluăm până când acest risc se va diminua.”, a mai spus el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.