Infofinanciar > Esential > Exclusiv! Fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, despre problema canalului Bâstroe: „I-a servit-o cineva lui Grindeanu?”
Esential

Exclusiv! Fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, despre problema canalului Bâstroe: „I-a servit-o cineva lui Grindeanu?”

Adrian cioroianu, Sursa foto: captură ecran podcastul România lui Cristache
captură ecran podcastul România lui Cristache

La podcastul România lui Cristache de pe canalul de Youtube HAI România, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe și istoric, explică cât de gravă este situația problemei canalului Bâstroe în acest context internațional complicat. În vremuri de pace însă, problema ar fi fost discutată la Curtea Europeană de Justiție, explică Cioroianu.

Adrian Cioroianu se întreabă în timpul podcastului România lui Cristache dacă nu cumva povestea cu canalul Bâstroe nu „i-a fost servită” pe tavă ministrului Transporturilor din România, Sorin Grindeanu. Cioroianu nu înțelege de ce Grindeanu s-a pronunțat public prima dată pe această problemă în loc să pună mâna pe telefon și să clarifice, direct, cu ministrul Transporturilor ucrainean. Fostul ministru de Externe este de părere că problema „este absolut reală”, însă în contextul războiului „povestea se va stinge de la sine”.

Cioroianu, despre canalul Bâstroe

„Cum Dumnezeu a apărut tocmai acum? I-a servit-o cineva domnului Grindeanu? L-a simțit cineva mai vorbitor? Eu nu cred că a avut o agendă destabilizatoare. Dar de ce a arătat către Externe?

Problema este absolut reală, Delta trebuie să ne preocupe în cel mai înalt mod și interesele noastre trebuie să fie nenegociabile. Nu fac mare caz de faptul că am condus acest minister, dar credeți-mă că nu există minister în România mai informat decât Ministerul de Externe. Faptul că Grindeanu a aflat ceva ce nu știau Externele sau ceva ce pretindeau că nu știau, și a ieșit public, e o întrebare”, semnalează Adrian Cioroianu.

El a spus că nu are toate datele problemei la îndemână, însă cunoaște modul în care a decurs întâlnirea la nivel de diplomați dintre partea română și cea ucraineană atunci când MAE l-a convocat la discuții pe reprezentantul diplomatic ucrainean. Scopul întâlnirii a fost ca presa să afle că reprezentantul diplomatic a fost chemat la discuții, care oricum aveau loc și în afara canalelor de dialog formale.

„Eu nu am toate datele, tot ce știu este cum a decurs întâlnirea la nivel de diplomați, relațiile fiind foarte bune. Vreți să vă spun ceva direct? S-au întâlnit la MAE pentru a se semnala întâlnirea, comunicarea e mult mai profundă. A fost chemat ca să afle presa română că a fost chemat, că au avut loc niște discuții”, explică Adrian Cioroianu.

În vremuri de pace am fi mers la Curtea Europeană de Justiție

„Subiectul e minor, în momentul de față minor. În condiții de pace am ajunge la Curtea Europeană de Justiție. În condițiile de față, credeți-mă că nu văd rostul exploziei mediatice a unui subiect care putea fi reglat prin telefoane. (Grindeanu n.r.) putea să-l sune direct pe ministrul ucrainean al transporturilor”, explică fostul ministru de Externe.

El crede că toată povestea „nu a fost degeaba” și că anumite forțe au vrut „să bage un băț prin gard”.

„Să arate că în timp ce noi îi ajutăm, uite ce fac ucrainenii, ne seacă Dunărea. Potrivit legilor fizicii, dacă ai o apă care curge, cum e Dunărea, poți să sapi un șanț de 100 de metri. Teza era că noi pierdem economic, s-ar putea ca asta să fie. Dar dacă ei își fac brațul lor, evident că noi pierdem economic. Convențiile internaționale o să ne dea dreptate, dar subiectul a fost făcut să bage în mintea unora că noi îi ajutăm și ei bagă bățul prin roată”, a transmis Cioroianu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.