Infofinanciar > Info > Sorin Grindeanu, audiat la DNA în calitate de martor. Doi directori CFR, puși sub acuzare pentru corupție
Info

Sorin Grindeanu, audiat la DNA în calitate de martor. Doi directori CFR, puși sub acuzare pentru corupție

sorin grindeanu, Sursa foto: romaniatv.net
sursa foto: romaniatv.net

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, este audiat marți 17 ianuarie, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în calitate de martor, în dosarul în care doi directori ai CFR au fost puși recent sub acuzare pentru corupție.

Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor din partea PSD, a fost citat marți pentru a da declarații în calitate de martor în dosarul în care cei doi directori ai Căilor Ferate Române au fost puși sub acuzare luni, 16 ianuarie.

Sorin Grindeanu a ajuns la DNA în calitate de martor

Cu toate că nu se știe exact de ce a ajuns șeful de la Transporturi să își dea cu subsemnatul la DNA, cel mai probabil motiv este acela că această companie de stat se află în subordinea Ministerului Transporturilor. Până la ora transmiterii acestei știri oficialul guvernamental nu a avut încă o reacție cu privire la acest subiect. Directorul general interimar al CFR și adjunctul său, puși sub acuzare pentru corupție

Simu-Alexandru Ion, directorul general interimar al CFR SA a fost pus marți sub acuzare de DNA pentru corupție. Mai mult, alături de el este cercetat și unul dintre adjuncți săi. În prezent, ancheta deschisă de Direcția Națională Anticorupție vizează o serie de numiri ilegale în funcții de conducere în compania de stat.

Conform unui comunicat remis recent cu privire la acest subiect, ancheta este coordonată de procurorii DNA Timişoara. Aceștia au început urmărirea penală față de directorul general interimar al CFR,  Simu-Alexandru Ion, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei. În același timp, este urmărit penal şi directorul general adjunct tehnic al companiei, Ceşa Petru, acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi uzurparea funcţiei.

Astfel, procurorii au indicii că în aprilie 2022, Ceşa Petru, instigat de Simu-Alexandru Ion, şi-ar fi arogat atribuţiile funcţiei de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deţinea această funcţie sau o împuternicire în acest sens şi a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timişoara. Practic, prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, Ceşa Petru ar fi urmărit să-i asigure celui dintâi siguranța unei funcţii de conducere la nivel regional, asta după încetarea celei de director general interimar al CFR SA.

O altă problemă descoperită de anchetatori se referă la o angajată din cadrul companiei care era cercetată disciplinar în cadrul CFR deoarece era bănuită că ar fi remis presei informații. Mai mult, ea a fost dată afară pe motiv că „nu a reuşit să-şi dovedească nevinovăţia”, transmite G4media.

Legături intre Sorin Grindeanu și Ion Simu

În anul decembrie 2021, la începutul mandatului de ministru al  Transporturilor al lui Sorin Grindeanu, Ion Simu, fost şef al Regionalei CFR Infrastructură Timișoara, a fost numit la șefia CFR SA.

Mai mult, conform publicaţiei Pressone, Ion Simu, membru PSD Caraş Severin, ar fi contribuit la transportul membrilor de partid la marele miting PSD din vara anului 2018. Atunci, Simu ar fi decis suplimentarea garniturilor spre București, pentru a aduce în Capitală participanți la mitingul din Piața Victoriei din 10 august.