Infofinanciar > Info > Majoritatea românilor cred că eșecul Schengen a fost din vina celor din țară! Votul Austriei, nejustificat
Info

Majoritatea românilor cred că eșecul Schengen a fost din vina celor din țară! Votul Austriei, nejustificat

Schengen
Sursă foto: Observatorul Prahovean

Un sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media arată că majoritatea românilor consideră că respingerea aderării României la spațiul Schengen nu are o justificare reală, însă își consideră propria țară principalul vinovat pentru acest eșec.  

Sondajul arată că majoritatea românilor consideră respingerea aderării României la spațiul Schengen ca fiind nejustificată, cu un singur procent din persoanele prezente la studiu fiind de părere că a fost justificată. Acesta a fost realizat prin metoda CATI, în perioada 15.12 -23.12.2022, cu 870 de subiecți, cu o marjă de eroare de 3,3% pentru nivel de încredere de 95%, de către Avangarde.  

Principalul vinovat pentru eșecul Schengen suntem noi  

Cu toate acestea, românii își consideră propria țară principalul vinovat pentru eșecul aderării la Schengen, într-un procent de 44%,  în timp ce un număr de 35% dintre intervievați consideră că Austria și Olanda sunt statele de blamat în chestiune, iar o minoritate de 12% au răspuns că Uniunea Europeană în ansamblu este cea responsabilă.   

Sondajul arată, de asemenea, că 41% din respondenți consideră că România are mai multe beneficii prin apartenența la UE, în timp ce 28% consideră că țara are mai mult de pierdut prin prezența în UE. Alți 28% din cei prezenți la studiu au spus că nu pot aprecia.  

Consiliul JAI (Consiliul pentru Afaceri Interne) nu a putut vota unanim pentru primirea României și Bulgariei în Schengen, Austria și Olanda votând împotrivă. Olanda a precizat că este de acord cu aderarea României, dar împotriva aderării Bulgariei, însă țara noastră vine la pachet cu vecina din sud.  

Promisiuni goale și imprevizibile din partea Vienei 

Autoritățile din Viena au declarat că vor vota în favoarea aderării României la spațiul Schengen atunci când cererile de azil în Austria vor scădea. Această condiție se concentrează mai degrabă pe politicile UE decât pe România însăși, iar expertii susțin că, de fapt, acest lucru reprezintă doar o amânare a rezolvării problemei, potrivit Adevărul.  

Conform specialiștilor în relații externe contactați de „Adevărul”, poziția liderului diplomației austriece de a vota în favoarea aderării României la Schengen doar când cererile de azil în Austria vor scădea este, de fapt, o modalitate de amânare a soluționării problemei. Ei susțin că Austria încearcă să diminueze impactul veto-ului resimțit de către firmele austriece care au afaceri în România, datorită reticenței românilor.  

Adrian Cioroianu, unul dintre specialiști, a susținut că, în urma pierderilor imense ale Austriei, Viena încearcă să se scoată, făcând românilor promisiuni goale și neprevizibile: „Acum spun că votul lor nu este inflexibil, asta știam și noi, doar că nu este nimic previzibil, România are nevoie de un calendar previzibil în care să i se spună ce trebuie să facă, eventual când, pentru că noi dorim să intrăm în spațiul Schengen.  

Dacă avem o restanță, să ni se spună care este, pentru că altfel problemele sunt ale altora și nu ale noastre. Există un boicot la adresa firmelor austriece, dar și la ideea de Austria, care a căzut cu multe puncte în clasamentul simpatiilor românești. Austria a pierdut în ultimele două săptămâni enorm. Probabil ar fi trebuit milioane și milioane de euro pentru o campanie negativă, pe care și-au făcut-o singuri”, a spus istoricul, citat de Adevărul. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.