Esential

EXCLUSIV! Bogdan Teodorescu despre discursul lui Marga: „Ministerul de Externe trebuia să spună populației ce este greșit”

EXCLUSIV! Bogdan Teodorescu despre discursul lui Marga: „Ministerul de Externe trebuia să spună populației ce este greșit”
sursa foto: evzplay

În exclusivitate, jurnalistul Bogdan Teodorescu și-a prezentat opinia în cadrul podcastului moderat de Ionuț Cristache despre situația creată de fostul Ministru de Externe, Andrei Marga. 

Andrei Marga în urmă cu câteva zile, a ieșit public spunând că Ucraina este în frontiere ”nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României şi Rusiei, au provocat reacţia Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, care le consideră inacceptabile şi ”o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe”. Declarații la care multă lume a reacționat, printre care și Bogdan Teodorescu.

Eu am fost împotriva a tot ce s-a speculat despre el, deși am fost împotriva a ceea ce a spus. Istoric nu este greșit cea a declarat, este absolut real că într-un moment din istorie anumite teritorii din Ucraina au aparținut Ungariei, și lista este lungă, la un moment dat în istorie toata Asia a fost Mongolă, dar la aceste lucruri se adaugă niște reguli, tratate în care toate statele sunt parte și au recunoscut niște granițe existente. Acesta este adevărul istoric. În trecut lumea arăta într-un fel, acum arată în alt fel. S-a luat decizia la un moment dat ca lumea să nu mai conteste aceste adevăruri, tocmai pentru a nu se mai ajunge la vărsare de sânge. Domnul profesor Marga nu are cum să nu știe că ceea ce judecăm în momentul de față nu e realitatea istorică de acum un secol ci este adevărul istoric din prezent. Ceea ce înseamnă că granițele sunt fixe” susține Bogdan Teodorescu. 

Spațiul public românesc

Acesta mai precizează un lucru pe care îl deranjează la marile puteri din Guvernul României. „Domnul Marga nu este o simpla persoana, este un fost Ministru al acestei țări, el a semnat un acord cu Ucraina. Unul dintre lucrurile pe care eu le văd cu uimire din spațiul public românesc mai este încântarea cu care se uită la alți lideri naționaliști de peste graniță, un exemplu este Viktor Orban. Liderii naționaliști români care aplaudă discursul lui Orban legat de Bruxelles, discurs autentic, uită că cu aceeași gură contestă Trianonul. Poziția lui Orban este bună țării lui, însă asta nu înseamnă ca este bună și țării noastre. Din acest punct de vedere, mesajul domnului Marga care acceptă ideea contestări granițelor în vederea unei realități trecute, impietează și asupra realității românești. Cu siguranță la discursul domnului Marga trebuia sa iasă Ministerul de Externe, să spună populației româniei de ce este greșit ceea ce a spus dânsul” mai adaugă acesta.

Structura propagandei

Bogdan Teodorescu mai prezintă o situație sensibilă prezentă în lume, propaganda din jurul războiului. „Putin folosește propagandă pentru a mobiliza poporul rus și de asemenea, pentru a demobiliza poporul occidental. Propaganda rusă a avut grijă să atingă latura umană, este mai valoroasă decât propaganda europeană. Așadar efectul pe care îl au în societățile țintă este unul uriaș, pentru că par că sunt legitimi și emoționali. În urmă cu 6 luni, Putin a ieșit și a declarat operațiunea specială, totul mergea bine, Occidentul a intrat în zona de mesaj a lui Zelenski, susținându-l. Apoi la trei zile Putin a lansat acea idee a declanșări armamentul nuclear rus. Putin a atras atenția europenilor că au în față o miză foarte mare, merită Ucraina o catastrofă nucleară? La acest moment Putin revine și se stabilește din nou în agenda publică. Reia ipoteza atacului nuclear. Așadar, este din nou în centrul atenției, astfel victoriile ucrainene nu mai sunt un interes. Putin și-a atins scopul, nu ne mai gândim cu speranță la viitor, ci acum ne temem de ce ar putea face Putin” susține acesta.