Infofinanciar > Lumea la zi > Europenii se coalizează împotriva renunțării la vehiculele cu ardere internă! România se alătură Germaniei și Italiei
Lumea la zi

Europenii se coalizează împotriva renunțării la vehiculele cu ardere internă! România se alătură Germaniei și Italiei

Mașini, Sursă foto: Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Germania a format o alianță cu Italia în care au fost cooptate mai multe state din estul Europei, printre care și România, ce are ca scop refuzarea planurilor Uniunii Europene de renunțare la vehiculele cu ardere internă, anunță Reuters.

Miniștrii transporturilor din România, Polonia, Cehia, Germania, Italia, Ungaria și Slovacia s-au întâlnit luni pentru a discuta un plan de schimbare a obiectivelor europene de reducere a emisiilor de carbon până în anul 2035.

O măsură importantă în acest demers este renunțarea la vehiculele cu ardere internă, care folosesc în principal produse pe bază de petrol. Producătorii de automobile au transmis că planurile Uniunii Europene pentru Euro 7 vor aduce scumpiri automobilelor de până la 3.000 de euro.

Front comun împotriva tranziției la vehiculele verzi

„Propunerea are nevoie urgentă de modificări”, a declarat luni ministrul german al transporturilor, Volker Wissing, conform Reuters.

Wissing a declarat că scepticismul privind eliminarea treptată a vehiculelor cu combustie internă este împărtășit, printre altele, de Italia, Polonia și Republica Cehă. El a adăugat că grupul de țări dorește o categorie separată de mașini cu motoare cu combustie care ar putea funcționa cu combustibili sintetici, fără emisii de dioxid de carbon, după 2035.

„O interzicere a motorului cu combustie, când acesta poate funcționa într-un mod neutru din punct de vedere climatic, pare o abordare greșită pentru noi”, a spus el.

Legea privind CO2, principalul instrument al UE pentru a accelera trecerea Europei la vehiculele electrice, a fost suspendată la începutul acestei luni după opoziția de ultim moment a Germaniei. Acest lucru i-a surprins pe factorii de decizie politică de la Bruxelles și din alte state membre, deoarece țările UE și Parlamentul European ajunseseră deja la un acord asupra legii anul trecut.

Georgia Meloni, prim-ministrul Italiei, a fost unul dintre cei mai vocali lideri europeni care s-au pronunțat împotriva acestei tranziții.

Țările din estul Europei se aliază cu Germania și Italia

Republica Cehă a declarat că țările au avut rezerve cu privire la perioada scurtă de adoptare a normei, care, conform propunerilor, ar trebui să intre în vigoare la jumătatea anului 2025 pentru automobile.

Aceasta a propus o perioadă de patru ani pentru intrarea în vigoare a normei, împreună cu unele modificări tehnice, pentru a da timp industriei să se pregătească și să stimuleze măsurile tehnologice.

„Dacă suntem cu adevărat serioși în încercarea de a aduce Europa la o mai mare neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon, cred că acest lucru înseamnă cu adevărat introducerea unor măsuri realiste din punct de vedere tehnologic”, a declarat Kupka.

Țările au discutat, de asemenea, despre o dispută separată privind termenul limită din 2035 al blocului pentru eliminarea treptată a mașinilor care emit CO2, ceea ce ar face imposibilă vânzarea de noi mașini cu motoare cu combustie după 2035.

Legea privind emisiile de CO2, principalul instrument al UE pentru a accelera trecerea Europei la vehiculele electrice, a fost suspendată luna aceasta după o opoziție de ultim moment din partea Germaniei. Acest lucru a surprins factorii de decizie politică de la Bruxelles și din alte state membre, deoarece țările UE și Parlamentul European ajunseseră deja la un acord asupra legii anul trecut.

Germania, susținută de țări precum Italia și Republica Cehă, dorește asigurări mai clare că mașinile noi cu motoare cu combustie internă vor putea fi vândute și după 2035, dacă vor funcționa cu combustibili cu emisii neutre de CO2.

UE este îngrijorată de coaliția împotriva tranziției

Alte țări au rezerve diferite. Polonia, de exemplu, a declarat că opoziția sa este „mult mai fundamentală” decât tipurile de combustibili care pot fi utilizați după 2035 și a afirmat că propunerea ar face ca motoarele cu combustie să fie mai scumpe pentru consumatori.

UE susține că data de 2035 este crucială, deoarece durata medie de viață a mașinilor noi este de 15 ani, astfel încât o interdicție ulterioară ar împiedica UE să atingă un nivel net de emisii zero până în 2050, o etapă globală despre care oamenii de știință spun că ar evita schimbările climatice dezastruoase. Transporturile reprezintă aproximativ un sfert din emisiile UE.

De asemenea, unele părți ale industriei auto europene fac lobby pentru a slăbi legislația UE. Directorul general al Porsche, Oliver Blume, a declarat luni că, în opinia sa, Berlinul „face pașii corespunzători” pentru a se asigura că după 2035 se pot folosi combustibili electronici în noile mașini cu motoare cu combustie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.