Infofinanciar > Lumea la zi > Italia va vota împotriva interzicerii mașinilor cu motoare cu combustie internă. Cine se aliază cu guvernul Meloni
Lumea la zi

Italia va vota împotriva interzicerii mașinilor cu motoare cu combustie internă. Cine se aliază cu guvernul Meloni

Giorgia Meloni
Sursa foto: skynews

Italia consideră că alegerea electricității nu ar trebui să fie singura modalitate de a obține emisii zero în faza de tranziție, iar ministrul Energiei italian a declarat că țara sa va vota împotriva interzicerii mașinilor cu motoare cu combustie internă.

La Bruxelles, la reuniunea ambasadorilor țărilor UE, Italia va exprima o poziție contrară propunerii de regulament european care prevede interzicerea producției și vânzării de autoturisme și camionete cu motoare cu combustie internă până în 2035. Acest lucru a fost raportat de o notă a Ministerului Mediului și Securității Energetice.

În notă, ministerul subliniază că, deși împărtășește obiectivele de decarbonizare, Italia susține că obiectivele de mediu trebuie urmărite printr-o „tranziție sustenabilă din punct de vedere economic și echitabilă din punct de vedere social”, planificată și ghidată cu mare atenție, pentru a evita repercusiunile negative pentru țară atât în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, cât și producția.

De asemenea, Italia consideră – aceasta este poziția care va fi exprimată – că alegerea energiei electrice nu ar trebui să fie singura modalitate de a obține emisii zero în faza de tranziție. Succesul mașinilor electrice va depinde în mare măsură de cât de accesibile vor deveni acestea. O alegere rațională de neutralitate tehnologică în fața unor obiective de mediu comune trebuie să permită statelor membre să utilizeze toate soluțiile pentru decarbonizarea sectorului transporturilor, ținând cont de diferitele realități naționale și cu o planificare mai graduală a timpului.

„Utilizarea combustibililor regenerabili, compatibili cu motoarele termice – afirmă ministrul Pichetto – va contribui la o reducere a emisiilor fără a cere sacrificii economice de neatins din partea cetățenilor”.

Alianța împotriva tranziției la automobilele verzi

Italia dorește să facă echipă cu Franța și Germania pentru a „influența” și încetini ritmul de aplicare a legilor Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de gaze de eșapament ale automobilelor și camioanelor, a declarat sâmbătă (25 februarie) ministrul Industriei, Adolfo Urso, conform Euractiv.

Într-o intervenție la canalul de știri TGcom, Urso a făcut apel la brațul executiv al UE, Comisia Europeană, să adopte o abordare „pragmatică, concretă, non-ideologică” a legilor privind schimbările climatice și a declarat că dorește să construiască „o alianță” cu Parisul și Berlinul pentru a atenua costurile acestora pentru industrie și consumatori.

Guvernul de dreapta al prim-ministrului Giorgia Meloni s-a declarat deja ferm împotriva deciziei blocului de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel până în 2035, unul dintre miniștri calificând trecerea forțată la electricitate drept „sinucidere” și un „cadou” pentru industria chineză.

Urso a declarat că a discutat această problemă la Berlin cu ministrul german al economiei, Robert Habeck, la 20 februarie, și că va face același lucru la Roma, la 3 martie, cu ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire.

„Cele trei mari țări industriale europene pot influența … reglementările europene”, a spus el, referindu-se la Italia, Franța și Germania.

Urso a menționat în mod special două proiecte de legi ale UE: normele Euro 7 privind emisiile mai stricte pentru autoturisme, camionete, camioane și autobuze și propunerea din această lună de a reduce și mai mult emisiile camioanelor și autobuzelor.

Italia va bloca mai multe legi

El a declarat că Italia va fi „hotărâtă” să blocheze aprobarea celor două proiecte de lege până după următoarele alegeri parlamentare europene din 2024, dacă nu sunt îndeplinite cererile de moderație ale Romei.

„Sunt două dosare importante care trebuie abordate în mod realist, oferindu-le cetățenilor și întreprinderilor o șansă reală de a se adapta în timp util”, a spus el.

De asemenea, Urso a indicat că Italia va face lobby pentru o revizuire mai amplă a „etapelor și modalităților tranziției ecologice” în 2026, când Comisia Europeană urmează să revizuiască progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivului din 2035 de a obține zero emisii de la noile mașini și camionete.

Ca un ecou al preocupărilor exprimate de ministrul italian al transporturilor Matteo Salvini, Urso a declarat că UE riscă să treacă de la „subjugarea energetică” față de Rusia pentru aprovizionarea cu combustibili fosili la „o dependență și mai gravă” față de China pentru tehnologiile ecologice și materiile prime.

Reglementările UE privind emisiile din sectorul rutier fac parte dintr-un pachet mai amplu de politici mai dure împotriva schimbărilor climatice, menite să ducă la îndeplinirea obiectivelor blocului comunitar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în acest deceniu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.