Infofinanciar > Lumea la zi > Schimbările climatice îi vor costa scump pe nemți. Germania va pierde sute de miliarde de euro până în 2050
Lumea la zi

Schimbările climatice îi vor costa scump pe nemți. Germania va pierde sute de miliarde de euro până în 2050

sursă foto: europafm.ro
FOTO:europafm.ro

Germania, prima economie a Europei ar putea, ar putea suferi daune economice uriașe ca urmare a schimbărilor climatice. Berlinul până la jumătatea anului 2050, ar putea pierde până la 900 de miliarde de euro.

Datele fac parte dintr-un studiu întreprins de compania de cercetare economică GWS în parteneriat cu Institutul german pentru cercetare economică ecologică. Cercetarea apare în contextul în care oficialii germani pun la cale o strategie de adaptare la schimbările climatice. Planul Berlinului va fi prezentat în perioada următoare de Ministerul Mediului.

Berlinul va pierde 900 miliarde de euro până în 2050

Totodată, cercetarea a fost întocmită pe fondul discuțiilor din cadrul Coaliției de guvernare în legătură cu modul în care Berlinul aplică politicile de reducere  a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele problematice precum: transportul sau construcțiile, în contextul în care Germania a anunțat că va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon cel mai târziu în 2045.

Oficialii ministerelor de Economie respectiv de Mediu au prezentat rezultatul studiului precizând faptul că valurile de căldură extremă, seceta și inundațiile vor poduce bugetului Germaniei o pagubă între 280 și 900 miliarde de euro în intervalul 2022-2050, în funcție de amploarea încălzirii globale.

Pierderea recoltelor agricole, deteriorarea sau distrugerea clădirilor și a infrastructurii din cauza ploilor, inundațiile și afectarea transportului de mărfuri, toate aceste aspecte vor contribui considerabil la creșterea pagubei. Studiul nu a inclus și daunele provocate de problemele de sănătate a populației sau de pierdere a biodiversității. Până în momentul de față, fenomenele meteorologice provocate de schimbările climatice au provocat deja Germaniei pagube de peste 145 de miliarde de euro.

Germania a realizat deja foarte multe în domeniul acțiunilor privind clima. În 2019, aproximativ 43% din energia electrică a fost generată din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară. În cadrul Programului de acțiune pentru climă 2030 și al noii legi privind acțiunea pentru climă (Klimaschutzgesetz), guvernul german și-a asumat angajamentul obligatoriu de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55 % până în 2030. ”

Eliminăm treptat utilizarea cărbunelui pentru a genera energie electrică. Intenționăm să renovăm mai multe clădiri pentru a spori eficiența energetică. Mergem înainte cu mobilitatea ecologică și intenționăm să implicăm pe toată lumea. Iată o prezentare generală”, potrivit bundesregierung.de.

Din 1990, Germania și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 35,7%

Pentru 2020, obiectivul Germaniei a fost o reducere de 40 de procente. Raportul guvernamental privind acțiunile pentru climă 2019 demonstrează că Germania este încă cu aproximativ patru procente mai puțin față de acest obiectiv.

Nu sunt încă disponibile cifre fiabile care să ilustreze impactul evoluțiilor actuale, în special al pandemiei COVID-19, asupra atenuării schimbărilor climatice.Programul de acțiune pentru climă 2030 și Legea privind acțiunea pentru climă (Klimaschutzgesetz) ar trebui să asigure atingerea obiectivelor climatice în 2030.

În centrul programului se află o nouă schemă de tarifare a dioxidului de carbon pentru sectorul transporturilor și pentru încălzirea clădirilor. ”Astfel, facem mai scumpe emisiile de dioxid de carbon în aceste sectoare. Promovăm utilizarea surselor regenerabile de energie, a clădirilor care economisesc energie și a tehnologiilor alternative pentru motoare în sectorul transporturilor”, informează bundesregierung.de.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.