Infofinanciar > Lumea la zi > Compania LG va investi 3 miliarde de dolari într-o fabrică din SUA pentru piese pentru vehicule electrice
Lumea la zi

Compania LG va investi 3 miliarde de dolari într-o fabrică din SUA pentru piese pentru vehicule electrice

Fabrică LG, Sursă foto: industryandenergy
Sursă foto: industryandenergy

Compania LG Chem din Coreea de Sud a anunțat că intenționează să investească 3 miliarde de dolari în construcția unei unități de producție de componente pentru vehicule electrice în Statele Unite. Unitatea de producție de catozi pentru baterii din Clarksville, Tennessee, va fi cea mai mare de acest tip din SUA și va crea peste 850 de locuri de muncă, a anunțat marți LG Chem într-un comunicat.

Uzina va avea o capacitate de producție anuală de 120.000 de tone până în 2027, producând componente pentru alimentarea a 2 milioane de vehicule electrice, a precizat firma sud-coreeană.

„Noua unitate de producție de catozi din Tennessee ne aduce cu un pas mai aproape de a deveni cel mai bun producător de materiale pentru baterii din lume și de a ne îndeplini viziunea corporativă de a deveni o companie științifică globală de top”, a declarat directorul executiv al LG Chem, Shin Hak-cheol.

„Acest amplasament va fi centrul de excelență nord-american de producție pentru lanțul de aprovizionare cu catozi și va duce la crearea a numeroase locuri de muncă bine plătite, contribuind la economia locală din Clarksville”, a mai adăugat acesta.

Lege anti-China

Anunțul fabricii, care ar urma să înceapă producția în 2025, vine după ce președintele american Joe Biden a semnat în august o lege privind clima și energia care refuză acordarea de credite fiscale producătorilor de automobile electrice care se aprovizionează masiv cu componente din China, scriu cei de la Aljazeera.

În conformitate cu Legea privind reducerea inflației, producătorii trebuie să se aprovizioneze cu 40% din mineralele esențiale pentru baterii din SUA sau de la unul dintre partenerii de liber schimb pentru a beneficia de scutiri fiscale, urmând ca această proporție să crească la 80% în 2027. În prezent, China controlează mai mult de jumătate din piața mondială a bateriilor pentru vehicule electrice, ceea ce Washingtonul consideră că reprezintă o preocupare de securitate națională.

Sud-coreeni se simt discriminați

Constructorii auto sud-coreeni, inclusiv Hyundai Motor, au protestat față de această lege, care a redus reducerile fiscale pentru majoritatea modelelor sale de VE.

Biroul președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că acesta a ridicat problema președintelui SUA, Joe Biden, la summitul liderilor G20 de săptămâna trecută, cerându-i omologului său să se asigure că firmele sud-coreene nu se confruntă cu politici discriminatorii.

LG Chem a declarat că noua facilitate îi va permite să răspundă „dinamicii în schimbare” a pieței globale a materialelor pentru baterii și a Legii privind reducerea inflației, uzina funcționând ca un „centru al lanțului de aprovizionare” în care partenerii de materiale și de reciclare lucrează împreună pentru a aproviziona clienții globali.

Au construit o fabrică și în Polonia

În anul 2017, reprezentanții LG Chem au decis să construiască cea mai mare fabrică de baterii pentru mașini electrice din Europa în orașul polonez Wroclaw. Pentru a face acest lucru, sud-coreeni au investit aproximativ 1,37 miliarde de euro. Fabrica are în prezent 2.500 de angajați și produce anual 100.000 de baterii.

De altfel, compania a ales să ridice linia de producție în Wroclaw, întrucât orașul se află la 190 de kilometri de granița cu Germania, țară ai cărei producători auto au anunțat de-a lungul timpului investiții masive în autoturisme electrice, scriu cei de la Libertatea.