Infofinanciar > Lumea la zi > Contrarăspuns la gazul rusesc. Primele state UE care fac un pas mare pentru independența energetică
Lumea la zi

Contrarăspuns la gazul rusesc. Primele state UE care fac un pas mare pentru independența energetică

gazoduct-sursa-foto-unsplash.com
Foto: unsplash.com

Operatorul de gaz lituanian, Amber Grid, a transportat primii metri cubi de gaz lichefiat prin gazoductul GIPL duminică. Construcția acestuia a început încă din 2015, are o lungime de 508 kilometri și leagă localitățile Jauniunai (Lituania) și Holowczyce (Polonia). Inaugurarea oficială va fi făcută pe 5 mai cu o ceremonie la care vor participa președinții celor două state, precum și președintele Estoniei și comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

„Gazoductul a început să funcţioneze. Acesta este un eveniment special în cadrul obţinerii independenţei energetice nu numai pentru ţările noastre, ci pentru întreaga regiune, inclusiv Ţările Baltice şi Finlanda. Astăzi, gazul este transportat prin el în Polonia, dar în funcţie de nevoi, poate merge în ambele sensuri – şi către Polonia, şi către Lituania din Polonia. O infrastructură de interconectare fiabilă va asigura posibilitatea unui schimb constant de gaze naturale” a declarat pentru agenția lituaniană Elta, Nemunas Biknius, directorul general al Amber Grid

Amenințările Rusiei cu stoparea gazului au accelerat lucrările

Capacitatea de transfer a gazoductului este de 230.000 de metri cub de gaz către Polonia și 217.000 de metri cub de gaz către Lituania. Practic, atunci când va atinge capacitatea maximă, în octombrie, conducta va putea transfera în Polonia aproximativ 10% din consumul anual al țării.

Conducta va fi conectată la rețeaua și sistemele de înmagazinare ale operatorului Conexus Baltic Grid și este prevăzut să asigure în proporție de 100% cererea celor 3 țări baltice cu GPL furnizat prin intermediul portului Klaipeda și ulterior se va conecta la terminalul plutitor de GNL, conectat la portul estonian Paldiski. „Lituania a luat decizii strategice privind diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și integrarea sistemelor de gaze naturale. Terminalul Klaipėda LNG FSRU și gazoductul polono-lituanian, care va fi dat în folosinţă în curând, ne vor permite să asigurăm aprovizionarea ţării cu gaze naturale, indiferent de acțiunile părții ruse” a declarat Vita Ramanauskaitė, purtătorul de cuvânt al ministrului energiei, Dainius Kreivi.

Estonia, Letonia și Lituania sunt primele țări care au renunțat la importurile de gaze rusești încă din aprilie.