Infofinanciar > Lumea la zi > Europa, pregătită să își intensifice războiul petrolier împotriva Rusiei! O nouă sancțiune UE va intra în vigoare duminică
Lumea la zi

Europa, pregătită să își intensifice războiul petrolier împotriva Rusiei! O nouă sancțiune UE va intra în vigoare duminică

petrol rusesc sursă foto dreamstime
Sursa foto: dreamstime

Europa este din nou pregătită să intensifice presiunea asupra veniturilor din petrol ale Rusiei, încercând astfel să diminueze fondurile de război ale președintelui Vladimir Putin, în timp ce Kremlinul continuă atacul de aproape un an în Ucraina.

Însă unii analiști din domeniul energiei sunt îngrijorați de faptul că măsurile propuse ar putea provoca „dislocări semnificative ale pieței”. Interdicția Uniunii Europene privind exporturile de produse petroliere rusești este programată să intre în vigoare la 5 februarie. Embargoul va intra în vigoare la exact două luni după ce Occidentul a luat de departe cea mai semnificativă măsură pentru a reduce veniturile din exportul de combustibili fosili care finanțează războiul Rusiei.

Grupul celor Șapte a implementat un plafon de preț de 60 de dolari pentru petrolul rusesc la 5 decembrie. Acest lucru a venit în paralel cu interdicția UE de a importa țiței rusesc pe cale maritimă, precum și cu interdicțiile corespunzătoare ale altor parteneri din G-7.

Orice fel de comerț al produselor petroliere rafinate rusești este strict intrezis

Se crede că viitorul embargou al UE asupra produselor petroliere rusești va fi atât mai complex, cât și mai perturbator decât ceea ce a fost până acum. Ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, adoptat în iunie anul trecut, blocul celor 27 de membri a impus o interdicție privind achiziționarea, importul sau transferul de țiței și produse petroliere transportate pe mare din Rusia.

Restricțiile privind țițeiul rusesc au intrat în vigoare la 5 decembrie, în timp ce măsurile care vizează produsele petroliere rafinate de la Moscova se vor aplica începând cu duminică, 5 februarie.

Analiștii de la firma de consultanță în domeniul riscurilor politice Eurasia Group au avertizat că iminenta interdicție a UE „va avea probabil un efect mai perturbator decât sancțiunile anterioare ale UE privind importul de țiței”.

Îngrijorările legate de noi perturbări ale aprovizionării vin pe fondul discuțiilor privind noi plafoane ale prețului petrolului. Se pare că UE și aliații săi din G-7 iau în considerare un plafon de preț de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere rusești premium, cum ar fi motorina, și un plafon de 45 de dolari pentru produsele cu preț redus, cum ar fi păcura și uleiul lubrifiant industrial.

Pragurile, raportate pentru prima dată de Bloomberg săptămâna trecută, ar urma să intre în vigoare tot pe 5 februarie, deși cifrele ar putea fi modificate în timpul discuțiilor dintre statele membre și aliații blocului comunitar.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, brațul executiv al UE, a declarat că discuțiile dintre statele membre sunt în curs de desfășurare, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare. „Dacă va fi introdusă, va fi ceva de ultimă oră, ceea ce ar putea crea mai multă confuzie pe piață”, au declarat analiștii de la Eurasia Group.

China și India

„Ne așteptăm la unele perturbări, în special în perioada imediat următoare interdicției, pe măsură ce piețele din UE continuă să se alinieze pentru aprovizionarea alternativă”, a declarat Matthew Sherwood, analist la Economist Intelligence Unit, pentru CNBC prin e-mail. „Ne așteptăm, de asemenea, ca acest lucru să exercite o presiune ascendentă asupra prețurilor pentru produsele petroliere în general”.

Sherwood a declarat că echipa de la EIU anticipează o anumită redirecționare a fluxurilor, Moscova trimițând mai mulți barili către China, India, Orientul Mijlociu și Africa, iar Europa accelerând importurile din India, China, Orientul Mijlociu și SUA. Acest lucru, a adăugat el, va crește probabil costurile de transport.

Analiștii din domeniul energiei au fost sceptici în ceea ce privește impactul plafonării prețurilor G-7 asupra petrolului rusesc, mai ales că Moscova a reușit să redirecționeze o mare parte din transporturile sale maritime europene către țări precum China, India și Turcia.

UE a îndemnat India și China să sprijine un plafon de preț pentru petrolul rusesc. Cu toate acestea, s-a raportat că importurile de petrol ale Indiei au atins un record al ultimelor cinci luni în decembrie, în timp ce această țară și-a intensificat în mod activ achizițiile de țiței rusesc, în timp ce China a fost considerată al doilea mare cumpărător de Urals în ianuarie.

„Impactul sancțiunilor asupra exporturilor de țiței rusesc, după două luni de embargou din partea Uniunii Europene, nu a fost atât de devastator pe cât au prezis unii”, a declarat Stephen Brennock, analist senior la PVM Oil Associates din Londra, într-o notă de cercetare.

Comentariile sale vin la scurt timp după ce Reuters a anunțat că încărcările de petrol din porturile rusești de la Marea Baltică ar urma să crească cu 50% în ianuarie față de decembrie. „Nu este rău pentru cea mai sancționată țară din lume”, a spus Brennock.

Rusia a ripostat la măsurile occidentale implementate la sfârșitul anului 2022 prin interzicerea vânzărilor de petrol către țările care respectă plafonarea prețurilor.

Kremlinul nu vede plafonarea ca fiind o amenințare asupra economiei Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că o plafonare occidentală a prețurilor la petrolul rusesc nu va afecta capacitatea sa de a susține ceea ce descrie acesta ca fiind „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

„Odată ce va intra în vigoare embargoul UE asupra exporturilor rusești de carburanți transportați pe mare, este probabil să vedem că prețurile la benzină și mai ales la motorină vor rămâne susținute de înăsprirea ofertei, nu în ultimul rând dacă embargoul va fi urmat de un plafon de preț de 100 de dolari pe baril pentru motorină”, a declarat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, într-o notă de cercetare.

Hansen a spus că aprovizionarea cu motorină a Europei din SUA și Orientul Mijlociu ar putea compensa o parte din barilii lipsă din Rusia, „dar un deficit pare probabil”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.