Infofinanciar > Lumea la zi > Schengen nu va mai „supraviețui” dacă Reglementarea Dublin nu va fi reînnoită! Obiectivele „trasate” Uniunii Europene
Lumea la zi

Schengen nu va mai „supraviețui” dacă Reglementarea Dublin nu va fi reînnoită! Obiectivele „trasate” Uniunii Europene

Schengen
Sursă foto: Getty Images

Premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, a susținut că spațiul Schengen nu va mai putea „supraviețui” dacă normele Reglementării Dublin, cele care permit înregistrarea migranților la frontierele externe ale UE, nu vor fi reînnoite. Anunțul oficialului olandez vine în contextul actual al migrației, care, în ultima perioadă, a ținut prima pagină a ziarelor și cotidianelor europene.

Mark Rutte a mai transmis că, în același timp, sistemul Dublin permite autorităților să returneze migranții în prima țară de intrare în Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Țărilor de Jos a lansat aceste declarații în spațiul public după ce, în prealabil, a discutat cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer.

Dorințele Olandei și Austriei

În discursul său, oficialul olandez a cerut responsabililor Uniunii Europene să contribuie la protejarea frontierelor externe ale UE și să sprijine Bulgaria la securizarea frontierei, scrie Schengenvisainfo, citat de Rador.

De asemenea, Rutte a menționat că actualele controale la frontieră existente între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia arată că sistemul de verificare al Schengen dă erori.

De cealaltă parte, liderul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că speră ca, în cadrul summitului UE organizat pe 9 și 10 februarie, să fie evaluate problemele migrației și să se tragă concluzii în acest sens.

La începutul anului 2023, oficialii Uniunii Europene au prezentat un proiect care privește returnarea migranților care vor să ajungă ilegal în statele blocului comunitar în țările lor de origine.

Astfel, CE și UE vor să crească numărul de returnări.

„Un sistem eficient și comun al UE pentru returnări este un pilon central al sistemelor de migrație și azil care funcționează bine și sunt credibile, precum și al abordării cuprinzătoare a Noului Pact privind migrația și azilul. Un sistem eficient și comun al UE pentru returnări ar trebui, de asemenea, să servească drept un factor de descurajare pentru a contribui la reducerea migrației periculoase și neregulate”, au scris resposabilii în declarația Comisiei.

„Întărirea” graniței turco-bulgare

Oficialii austrieci au mai propus, printre altele, ca Uniunea și Comisia Europeană să aloce aproximativ 2 miliarde de euro pentru a îmbunătăți gardurile existente (pentru blocarea migranților) de la granița comună dintre Bulgaria și Turcia. Însă, la scurt timp, oficialii forurilor europene au respins această măsură, menționând că instituțiile au nevoie de mai mulți bani la buget pentru astfel de planuri.

De asemenea, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a precizat că, dacă se va face această investiție, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri.

În acord cu UE și CE

Comisarul Ylva Johansson a susținut, în linie cu strategiile „trasate” de UE și CE, că migranții respinși ar trebui să ajungă în țările lor de origine.

„Putem face progrese semnificative pentru a crește numărul de returnări (n.r. – ale migranților) și pentru ca acestea să fie mai eficiente și mai rapide”, a declarat Ylva Johansson la sfârșitul săptămânii trecute, înainte de a avea loc o reuniune informală a miniștrilor de interne din UE la Stockholm.

Oficialul a subliniat faptul că, în prezent,  sunt cu de trei ori mai multe cereri de azil decât sosiri neregulamentare, în timp ce capacitățile de primire sunt supraîncărcate.

„De aceea, salut foarte mult faptul că președinția suedeză se va concentra asupra revenirilor”, a spus ea. „Și nu trebuie să așteptăm legislația privind pactul pentru a face acest lucru”, a adăugat ea, făcând referire la un acord privind migrația la care se lucrează de mult timp, scrie Politico.