Infofinanciar > Info > Amenzi noi pentru părinții care nu își trimit copiii la școală! Sancțiunile ajung la 1.000 de lei
Info

Amenzi noi pentru părinții care nu își trimit copiii la școală! Sancțiunile ajung la 1.000 de lei

elevi sursa foto Mediafax
sursa foto Mediafax

În Craiova, părinții care nu își duc copiii la școală vor fi sancționați prin amendă. Poliția locală din oraș va implementa această lege, însă metoda prin care vor fi aplicate aceste sancțiuni este încă în discuție și poate genera multe întrebări în legătură cu procedura impusă de autorități.

Şcolile din Craiova au primit o notificare prin care sunt informate că Poliția Locală din oraș este autorizată să constate încălcările și să aplice amenzi familiilor care nu își trimit copiii la școală. De asemenea, vor lua măsuri pentru a asigura că elevii continuă să studieze până la finalizarea învățământului obligatoriu.

Potrivit Gazetei de Sud, părinții cărora copiii nu frecventează școala pot fi sancționați cu amenzi între 100 și 1.000 de lei sau pot fi obligați să lucreze în interesul comunității.

Problemele generate de noua lege

Un aspect problematic este că Poliția Locală din Craiova nu poate aplica amenzi elevilor care învață în oraș, dar au domiciliul în altă locație, așa cum recunosc reprezentanții Primăriei din Craiova. Școala trebuie să informeze unitățile administrativ-teritoriale (U.A.T) unde sunt localizate familiile elevilor care absentează.

Sancțiunile sunt prevăzute în regulamentul pentru organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Potrivit legii educației, învățământul general obligatoriu constă în 10 clase.

Reprezentanții Primăriei din Craiova au afirmat că organele de administrație ale unităților de învățământ sunt responsabile pentru informarea Poliției Locale despre elevii care nu frecventează școala. „Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizează de către Poliția Locală, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Până la această dată, nu s-a primit nicio sesizare în acest sens”, a explicat Marina Andronache, şeful Serviciului Imagine din cadrul Primăriei Craiova.

În regulament se precizează faptul că „Părintele sau reprezentantul legal al antepreşcolarului/preşcolarului sau al elevului din învăţământul obligatoriu are obligaţia de a-l susţine pe acesta în activitatea de învăţare desfăşurată, inclusiv în activitatea de învăţare realizată prin intermediul tehnologiei şi al internetului, şi de a colabora cu personalul unităţii de învăţământ pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestei activităţi”.

Amenzi contravenționale cuprinse între 100 și 1.000 de lei

Marina Andronache a mai spus că este vorba „despre prevederile Ordinului nr. 4183 emis de Ministrul Educației, potrivit cărora părintele sau reprezentantul legal are obligaţia de a asigura frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevului până la finalizarea studiilor.

Astfel, părintele sau reprezentantul legal care nu asigură şcolarizarea elevului în perioada învăţământului obligatoriu este sancţionat, conform legislaţiei în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii”.

Abandonul școlar din România

Este neclar dacă aplicarea unui ordin al Ministerului Educației este în competența Poliției Locale, deoarece instituția are puteri limitate, de regulă dictate de hotărâri ale primăriilor și consiliilor locale sau de legi exprese și nu acționează ca un organ al MAI.

Circa 10% din elevii înscriși în anul școlar 2018-2019 au abandonat școala, iar cauzele sunt legate de cele mai multe ori de situația socio-economică a familiilor lor, conform statisticilor Ministerului Educației Naționale.

În statisticile realizate din perioada 2014/2015, rata abandonului şcolar era de 1,8% pentru învățământul primar și gimnazial, reprezentând 31,7 mii de elevi. În medii rurale abandonul era mai mare decât în medii urbane (2,2% în rural și 1,5% în urban). Abandonul era mai mare la băieți (2,0%) comparativ cu fete (1,7%), conform Știrile ProTV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.