Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan, noi semnale că este „omul lui Putin”. Suntem în favoarea „unei păci corecte în Ucraina”, spune președintele Turciei
Lumea la zi

Erdogan, noi semnale că este „omul lui Putin”. Suntem în favoarea „unei păci corecte în Ucraina”, spune președintele Turciei

Putin si Erdogan Sursa foto Realitatea.md
Sursa foto Realitatea.md

Ankara a exprimat în repetate rânduri ideea de a deveni mediator în discuțiile dintre Rusia și Ucraina, scrie TASS, agenția de media controlată de Kremlin.

Turcia își va continua eforturile de a organiza discuții între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui summit extraordinar al Organizației Statelor Turce, desfășurat la Ankara.

Erdogan vrea o „pace corectă” în Ucraina

„Acordul privind cerealele și schimbul de prizonieri, care au devenit posibile cu medierea noastră, au arătat că părțile implicate în conflictul ucrainean sunt capabile să găsească un teren comun. Suntem în favoarea unei păci corecte în Ucraina și continui să fiu în contact permanent cu [președintele rus Vladimir] Putin și [președintele ucrainean Volodimir] Zelenski. Voi continua să fac eforturi pentru a organiza discuții între ei”, a subliniat președintele turc, conform TASS.

Ankara a exprimat în repetate rânduri ideea de a deveni un mediator în discuțiile dintre Rusia și Ucraina. Consultări între delegația rusă și ucraineană au avut loc, de asemenea, în Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor în cadrul unui briefing pe 11 ianuarie că Rusia a fost întotdeauna pregătită să rezolve problemele prin negocieri. În același timp, el a precizat că legile ucrainene îi interzic președintelui acestei țări să se angajeze în dialog cu Kremlinul, iar statele occidentale „nu sunt înclinate să permită Kievului nicio flexibilitate în această chestiune”. În acest sens, „nu putem spune dacă există perspective [de negocieri cu Ucraina]”, a precizat Peskov, fiind citat de presa de stat rusă.

Lupta pentru medierea războiului din Ucraina

Mai multe personalități importante la nivel internațional, printre care Erdogan, președintele Turciei, Xi Jinping, președintele Chinei, Antonio Guterres, secretarul general al ONU sau chiar Papa Francisc au transmis că sunt deschiși în a media războiul din Ucraina.

Erdogan este unul dintre liderii politici care a avut cele mai multe întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin de când a început războiul, repetând, în nenumărate rânduri, că Rusia este gata să încheie conflictul în urma unor negocieri.

Se pare că după proclamarea independenței celor trei provincii separatiste din estul Ucrainei, Putin caută o modalitate cât mai eficientă și „corectă” pentru partea rusă în a încheia războiul.

Turcia a mediat acordul cerealelor ucrainene, care a fost prelungit în luna martie pe o perioadă de 60 de zile de Rusia, chiar dacă inițial era prevăzută o perioadă de minim 120 de zile.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.