Infofinanciar > Lumea la zi > A fost desemnat contracandidatul lui Recep Tayip Erdogan în cursa pentru prezidențiale. Cine este Kemal Kilicdaroglu
Lumea la zi

A fost desemnat contracandidatul lui Recep Tayip Erdogan în cursa pentru prezidențiale. Cine este Kemal Kilicdaroglu

Kemal Kilicdaroglu, contracandidatul lui Erdogan la alegerile din Turcia
sursa foto: dreamstime.com

Candidatul reformist Kemal Kilicdaroglu este numele ales de opoziția turcă pentru a candida în alegerile ce vor avea loc în curând în Turcia. Planul opoziției unite este acela de a-l detrona pe președintele autoritar Recep Tayyip Erdogan care face legea în țară de peste 20 de ani.

O alianță formată din șase partide l-a desemnat luni pe liderul principalului partid de opoziție, Kemal Kilicdaroglu, drept candidatul său comun pentru a-l provoca pe președintele Recep Tayyip Erdogan în alegerile din luna mai, punând capăt unor luni de incertitudine și certuri care i-au frustrat pe susținătorii lor.

Soluție de compromis în coaliția realizată de opoziția turcă

Alianța l-a ales pe liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), pro-secular și de centru-stânga, la câteva ore după ce un membru cheie al grupării – care respinsese candidatura lui Kilicdaroglu – a acceptat o soluție de compromis și a revenit în coaliție, transmite Fox News.

Astfel, Turcia se îndreaptă spre alegerile prezidențiale și generale cruciale din 14 mai, care ar putea îndrepta țara spre un curs mai democratic sau ar putea prelungi guvernarea tot mai autoritară a lui Erdogan într-un al treilea deceniu.

Cele mai dure alegeri din ultimii 20 de ani din Turcia

Alegerile sunt cele mai dure pe care Erdogan le-a organizat în cei 20 de ani de guvernare și au loc pe fondul tulburărilor economice și al criticilor privind răspunsul guvernului la cutremurul devastator de luna trecută.

„Cel mai mare obiectiv al nostru este să ducem Turcia spre zile prospere, pașnice și pline de bucurie”, a declarat Kilicdaroglu după ce a fost nominalizat, în timp ce mii de susținători îl aclamau.

Meral Aksener, care conduce partidul naționalist Iyi, s-a desprins vineri din alianță, din cauza candidaturii lui Kilicdaroglu. Despărțirea ei de alianță fusese considerată un impuls major pentru Erdogan. Fost ministru de interne, al cărui partid este al doilea ca mărime în blocul de opoziție, Aksener ar fi favorizat oricare dintre primarii populari din Istanbul sau Ankara în locul lui Kilicdaroglu.

Oficialii au declarat că Aksener a revenit în alianță după ce s-a ajuns la un compromis prin care primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, și primarul din Ankara, Mansur Yavas, vor fi nominalizați ca vicepreședinți.

Cine este Kemal Kilicdaroglu

Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, nu a reușit să câștige nicio alegere națională în cei 13 ani în care a condus CHP. Cei doi primari – ambii din partea CHP – au înregistrat în sondaje mai favorabili lui Erdogan decât Kilicdaroglu. Fost birocrat, Kilicdaroglu a condus instituția de securitate socială a Turciei înainte de a fi ales în Parlament în 2002. El a devenit cunoscut după ce a dezvăluit presupuse fapte de corupție în care erau implicați membri ai partidului lui Erdogan și a fost ales pentru a-l înlocui pe fostul președinte al CHP, care a demisionat în urma unui scandal sexual.

Gruparea formată din șase partide, cunoscută sub numele de Alianța Națiunii, a promis să restabilească o democrație parlamentară în Turcia în cazul în care îl vor înlătura pe Erdogan, abolind sistemul prezidențial pe care acesta l-a introdus. Opozanții spun că sistemul, care a fost aprobat la limită în cadrul unui referendum din 2017 și a fost instalat în urma alegerilor din 2018, a echivalat cu o „conducere de un singur om” fără controale și echilibre.

„Vom guverna Turcia prin consultare și consens”, a declarat Kilicdaroglu. „În calitate de șefi ai partidelor politice care formează Alianța Națiunii, am convenit, de asemenea, asupra foii de parcurs pentru tranziția către un sistem parlamentar consolidat.”

Cine mai face parte din alianța pregătită să îl înlăture pe Erdogan

O declarație comună publicată după numirea lui Kilicdaroglu a precizat că liderii celorlalte cinci partide vor acționa în calitate de vicepreședinți. Primarii din Ankara și Istanbul vor fi, de asemenea, numiți vicepreședinți la un „moment potrivit”, potrivit declarației.

În afară de CHP și Iyi, membrii alianței sunt: Partidul Conservator Fericit al lui Temel Karamollaoglu; Partidul Democrat al lui Gultekin Uysal; Partidul Democrației și Progresului condus de Ali Babacan; și Partidul Viitorului prezidat de Ahmet Davutoglu. Babacan a fost ministru al economiei în timpul lui Erdogan, în timp ce Davutoglu a condus cândva guvernul acestuia în calitate de prim-ministru, potrivit Fox News.

Din alianță este exclus Partidul Democrat al Poporului, prokurd, care este al doilea mare partid de opoziție. Acest partid se confruntă cu închiderea ca urmare a unei represiuni severe din partea guvernului pentru presupuse legături cu grupurile militante kurde interzise. Între timp, Erdogan a declarat luni, după o ședință de guvern, că data alegerilor din 14 mai va fi oficializată în cursul acestei săptămâni,

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.